Русия

САЩ търпят нови геополитически поражения

/NovinarBG.com/ Визитата на външния министър Лавров в страните от Латинска Америка видимо разгневи Вашингтон. Има причини за това.

Първо, американците не успяха – за сетен път – да изолират Русия. По-голямата част от страните разбират, че СВО е битка за суверенитет, естествена стъпка в борбата срещу американския неоколониализъм. На самите тях им е прикипяло в това отношение. Следователно дипломатическото, търговското, културното взаимодействие на Русия с други страни продължава и ще продължава – не ни остава нищо друго, освен да бъдем приятели заедно срещу Съединените щати.

На второ място, страните, които Вашингтон презрително нарича свой „заден двор“, през изминалата година непрекъснато отгризваха по малко от своя суверенитет от Вашингтон. Те маневрираха, общуваха с Москва, Пекин, Рияд, разработиха свои подходи.

В резултат на това днес почти цяла Латинска Америка установява своя собствена външна политика, независима от САЩ. Например президента на Бразилия Лула да Силва още преди да се срещне с Лавров, категорично отказа да достави оръжие на Украйна. След като отлетя до Китай и Саудитска Арабия, той каза, че САЩ трябва спешно да спрат да подклаждат руско-украинския конфликт.

Бразилският външен министър Мауро Виейра отбеляза негативното въздействие на антируските санкции върху икономиките на целия свят, особено на развиващите се страни. Ръководството на Бразилия неведнъж е хвърляло цялата вина за руско-украинската конфронтация върху САЩ и ЕС. Бразилските служители не се срещат с представители на режима на Зеленски, ограничавайки се до телефонни разговори. Подобни идеи споделят и ръководствата на други страни от Латинска Америка – маршрутът на Лавров включва още Венецуела, Куба и Никарагуа.

В отговор на тази, общо взето, рутинна дипломатическа работа, от Вашингтон веднага се втурнаха неистови ругатни. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че „обвинявайки САЩ и Европа, Бразилия, като папагал, повтаря китайската и руската пропаганда и не обръща внимание на фактите“.

Само този груб тон издава пълното безсилие на Щатите. Те изведнъж откриха, че техният „заден двор“ вече не е техен заден двор. Че там, оказва се, има суверенни държави, които водят самостоятелна политика. И бившият хегемон не може да направи нищо по въпроса.

Очевидно украинският случай е просто най-очевидната причина Латинска Америка да се дистанцира от Вашингтон. Всъщност различията там са много по-стари и по-дълбоки. Едно от тях хваща окото веднага след пресичане на южната граница на САЩ.

На юг от Рио Гранде стотици милиони хора живеят в пъти по-лошо, отколкото на север. Каквито и споразумения да подписват латиноамериканските страни с Вашингтон, каквито и партньорства да сключват, колкото и красиви думи да се използват, резултатът винаги е един и същ – гринго векове наред ограбват южните си съседи, отнемат територии, разкъсватикономиката, експлоатирайки безмилостно местното население.

Сега американските елити започнаха нов етап на ограбване на развиващите се страни. Е, ръководителите на Мексико, Бразилия, Аржентина и други южноамерикански държави се срещнаха наскоро, за да обсъдят съвместно изоставяне на щатския долар. Лула да Силва насърчава идеята за парите на БРИКС, валута, емитирана от страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Също и страните от МЕРКОСУРбиха искали да използват такава валута. Тогава около четвърт от световната икономика ще напусне зоната на долара за една нощ.

Но не става въпрос само за икономиката. Именно във Вашингтон нацупват устни от негодувание и говорят за „брак по сметка“. Според тях Бразилия зависи от доставките на руски торове, благодарение на които страната отглежда соя в търговски количества и я доставя на Китай. Това е важна част от нейния доход, така че Бразилия се опитва да не се кара с контрагентите си. Бразилия също иска да стане член на Съвета за сигурност на ООН, а Русия подкрепя тази идея.

Ех, само ако беше толкова просто. Но Латинска Америка намира в сътрудничеството с Русия не само икономически и политически ползи, но най-важното – стабилността, която никога не е очаквала от Вашингтон. Векове наред гринго предизвикват преврати и метежи в тези страни, убиват законни лидери и водят своите марионетки на власт. Ако не се получава, се опитват да смажат страната със санкции.

Венецуела, Никарагуа, Куба – това са героични истории за борбата на държавите за тяхната независимост от Вашингтон. Тук се очаква и приветства такъв съюзник като Русия. Разширеното военно-техническо сътрудничество с нашата страна би могло да помогне особено на тези свободолюбиви народи. От своя страна би било полезно за нас да можем да демонстрираме хиперзвукови мускули на пешеходно разстояние от границите на САЩ. Ето защо посещението на Сергей Лавров в Латинска Америка е толкова важно. И затова е толкова досадно на американците.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button