Микроблейдинг
СВЯТ

Съвременната музейна система в Китай

/NovinarBG.com/ В Китай вече се оформя модерна музейна система, която включва различни нови подходи, технологии и иновации, специализирани в широк спектър от области и достъпна за всички. Страната непрекъснато напредва с реформата на музеите за културно наследство и вижда значително нарастване на влиянието и популярността на тези институции.

Ново популярно хоби за китайците е да посещават музеи. Китай е една от страните с най-много музеи в света. През миналата година в страната са регистрирани 395 нови музея, с което общият им брой става 6183. Около 91 процента от всички музеи в Китай са отворени безплатно за публиката. Броят на музеите, изложбите и посетителите през 2021г. са се увеличили с 60 процента. Миналата година музеите в страната са приели общо 36 000 изложби и 323 000 образователни дейности и са приветствали 779 милиона посещения.

Освен това музеите стартираха безплатни екскурзоводски услуги, културни лекции, услуги за удостоверяване на антики, изложби на умения за реставрация на културни реликви и други интересни дейности, за да привлекат повече посетители.

Миналата година музеите в Китай стартираха над 3000 онлайн изложби и 10 000 онлайн образователни дейности, като получиха общо 4,1 милиарда гледания. 77 процента от всички области и окръзи в Китай са изградили музеи с цифрова информационна база данни за повече от 5 милиона експоната или колекции. Музеите използват редица нови технологии за разработване на културни и творчески продукти, иновации в начините за комуникация и насърчаване на разумното използване на културни реликви, в опит да направят колекциите „по-живи“ и интересни за публиката.

През последните години редица телевизионни предавания, свързани с исторически експонати или културни реликви и археология набират популярност в Китай, помагайки за запознаване на обществеността с историята и изящната традиционна култура на Китай.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button