Русия

Сергей Марков: Значението на Бахмут

/NovinarBG.com/ Превземането на Бахмут е победа за Русия, но такава, каквато не може да бъде мащабирана. Бахмут е град с население от 70 хиляди души. Смята се, че в битките за него са загинали повече от 60 хиляди войници от въоръжените сили на Украйна и, както изглежда, около 30 хиляди войници от ЧВК „Вагнер“.

Оказва се, че като цяло в битките, продължили десет месеца, са загинали над 90 хиляди за града, повтарям, с население от 70 хиляди души. След тези битки няма стратегически пробив и е невъзможен, тъй като Бахмут е заобиколен от доминиращи височини, които все още се държат от въоръжените сили на Украйна. Зад Бахмут са мощни укрепени райони на въоръжените сили на Украйна.

Дали мащабирането на Бахмут би означавало, че като се има предвид населението на Украйна, то 30 милиона трябва да са загинали в битка? Освобождаването на Украйна от руската армия ще отнеме ли сто години?

Разбира се, това са фантастични сценарии, които са невъзможни. Значението на Бахмут е съвсем различно, не в превземането на града, в борбата за стратегически ресурси. Битките за Бахмут в много отношения е сблъсък между Пригожин и Зеленски.

Планът на Пригожин, разработен от него заедно със Суровикин, е бил да попречи на войските на Въоръжените сили на Украйна да участват в ново настъпление срещу руската армия.

Битките за Бахмут започнаха през октомври. Тогава руската армия претърпя значително поражение от Въоръжените сили на Украйна – в Харковска и Херсонска области.

Основната причина за поражението беше, че украинската армия през есента на 2022 г., поради мобилизация, беше два пъти по-голяма от руската армия.

Тогава, създавайки някаква заплаха, беше необходимо да се обвърже по-нататъшното контранастъпление на Украйна. Бахмут се превърна в такава заплаха. Зеленски беше принуден да изпрати войски в района на Соледар-Бахмут.

Русия пък се нуждаеше от време, за да подготви призованите през есента мобилизатори и доброволци, които да ги въоръжат. Този път руската армия даде битка за Бахмут.

Но Зеленски реши и няколко важни задачи за него. Така той успя да представи Бахмут като символ на непреклонността на украинския дух. Тази битка получи широко отразяване в световните медии. С помощта на битката в Бахмут Зеленски всъщност „спечели“ нови оръжейни системи от Запада, включително изтребители F-16.

Освен това, като използва примера на Мариупол и Бахмут, Зеленски се опитва радикално да промени отношението на жителите на руските градове в Украйна към руската армия.

Преди всички възприемаха тази армия като армия-освободителка от русофобската диктатура. Сега населението изпитва ужасен страх от руската армия. За съжаление, битката при Бахмут се превърна в „битка на терора“ и позволи на двете страни да получат стратегически военни ресурси.

Нашата победа винаги е по-добра от нашето поражение. Бахмут демонстрира превъзходството на руския дух над украинския.

Тази битка има и глобален ефект: сега десетки правителства по света ще създадат стотици ЧВК, надявайки се, че военните компании в бъдеще ще се бият толкова ефективно и енергично, колкото ЧВК Вагнер се би за Русия в Бахмут.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button