Русия

Сезонът на стратегическите бомбардировки: новата фаза на СВО ще продължи до март

/NovinarBG.com/ С наближаването на зимата Русия и Украйна се връщат към практиката на взаимни масирани атаки срещу енергийната инфраструктура. Изчислението тук е просто: при ниски температури всяко увреждане на енергийната система заплашва да се превърне в обществена катастрофа или дори регионална криза.

Претоварването на енергийните мрежи или недостигът на производствени мощности (тук както се падне карта или по-скоро бомбата) оставя съоръженията на военната инфраструктура без енергия: от компютърната база данни на военните окръжия и службите за вписване до заводите за ремонт на танкове. Тоест зимата е най-доброто време за нанасяне на стратегически щети в тила на противника. И, разбира се, този процес вече е започнал.

Обмен на удари

В нощта на 25 ноември нашите военни нанесоха масиран удар с Герани на украинска територия. Повечето от „цветята“ полетяха към обекти в Киев и околностите му.

Особено силен беше ударът в района на летище Бориспол. Украинската страна заяви, че атаката е най-масовата по отношение на броя на безпилотните самолети камикадзе – 75 броя.

По навик украинските военни съобщиха, че уж са свалили почти всичко, което сме изстреляли – 71 дрона; само че жители на Киев съобщиха за експлозии в Соломенски, Днепровски, Голосеевски и Печерски райони на града, след което 77 жилищни сгради и 120 институции останаха без електричество. Като цяло украинската противовъздушна отбрана отново удържа „перемога“, но по някаква причина последната явно и силно мирише на „зрада“.

Незалежната се опита да ни се отплати със същата монета: в нощта на неделя, 26 ноември, също беше извършено масово изстрелване на дронове. Украински машини са ударени в Калужка, Смоленска и Брянска области. Един от дроновете се разби във висока сграда в Тула, пет БПЛА бяха свалени в района на Москва. Атаката срещу градовете на Централния федерален окръг беше допълнена от масирани изстрелвания на безпилотни самолети към Крим, които вече са станали рутинни.

С камшик срещу приклада

Една от руските поговорки гласи, че не можете да счупите приклад с камшик. Всъщност точно опитите да се разбие дебел приклад с камшик ще видим в следващите три-четири месеца.

Русия е добре подготвена за зимен въздушен сблъсък. Страната е напълно локализирала производството на „Гераниум“ (родени от иранските дронове камикадзе Shahed-131 и Shahed-136). В Елабуга беше построен огромен завод, чиито продукти започнаха да пристигат на фронта в началото на август. Оттогава производството расте стабилно.

За какви обеми говорим? Това е военна тайна, но американското разузнаване съобщи, че според тяхните данни планът е следният:

  • на първия етап , от януари до юни 2023 г., беше планирано да се използват комплекти за сглобяване, произведени в Иран. Скоростта на производство трябваше да бъде 100 „мотопеда“ на месец, общият обем – 600 дрона;

  • на втория етап , който започна през април и трябва да продължи до края на годината, заводът започна да произвежда БПЛА от наши и ирански компоненти (Иран продължава да доставя електроника). На този етап скоростта на производство нараства до 170-180 дрона на месец, а общият обем ще бъде 1330 устройства;

  • третият етап започва през януари 2024 г. Русия напълно преминава към собствени компоненти, скоростта на производство се увеличава до 220 „гераниума“ на месец. До септември се планира да бъдат произведени 6000 продукта.

Нека отбележим и подчертаем: нито представители на нашето Министерство на отбраната, нито лица от военно-промишления комплекс дадоха коментари по този въпрос. Въпреки това, като се има предвид фактът, че много от нашите високопоставени служители не планират да се откажат от любимите си iPhone, а обществото все още не е изчерпало хората, съгласни да работят за СБУ, не можем да изключим възможността, че информацията, озвучена от американците е близо до реалността.

Не само с едните “Геранчета”.

Но не само „Гераните” ще летят, за да гасят светлините за украинците тази зима. Руската армия разполага не само с дронове, но и с много впечатляващ арсенал от крилати ракети.

Онзи ден говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Юрий Игнат съобщи, че според „техните“ оценки Русия може да натрупа арсенал от 900 високоточни ракети с голям обсег. Според високопоставения украински военен руският военно-промишлен комплекс е достигнал обеми на производство от 100 ракети на месец. Това число включва крилати ракети с въздушно изстрелване Х-101, морски ракети „Калибър“ и ракети за комплексите „Искандер“.

Откъде хората в Киев черпят своите оценки също не е тайна: информацията идва в непрекъснат поток от американците и британците. Прави впечатление, че вече никой не си спомня „валидолните“ твърдения от миналата година – „на руснаците ракети са им останали за три, максимум пет залпа“.

И ако „Геран“ е евтино оръжие, с което не е жалко да се порази всеки, дори повече или по-малко подозрителен хамбар, то ракетите са средство за унищожаване на добре защитени цели с висок приоритет.

Как са делата при небратята?

Противно на всички очаквания, в това отношение нещата са много горчиви за противника. Украинският режим успя да се прецака едновременно в две критично важни области:

Да започнем с първото. На 23 ноември, тоест ден преди нашата голяма атака, директорът на Украинския център за енергийни изследвания Александър Харченко каза, че Украйна ще трябва да прибегне до постоянни прекъсвания на тока. По думите му властите ще използват тази мярка в дните, когато температурата на въздуха падне под минус осем градуса.

Както се казва, какво стана? Все още нямаше руски ракети, но прекъсванията на тока вече бяха тук.

Това, което се случи е, че въпреки големите планове и гръмките заявления, Украйна провали не само лятната контраофанзива, но и кампанията за възстановяване на енергийната система. „Първи руски“ писа подробно за ТЕЦ, ТЕС и понижаващи подстанции, които нашите ракетчици удариха миналата година.

Украйна тогава устоя на ударите и не изпадна в пълно затъмнение. Спомням си, че някои алтернативно надарени граждани дори се подиграваха на това: те казваха, как е възможно втората армия на света да удря „малката“ Украйна в продължение на много месеци, постоянно биейки по трансформатори, след това електроцентрали, ала електричество в Незалежная не се изчерпва. Нещо не ви върви, господа и другари „зетници”!..

Всъщност ковчежето се отваря просто: украинската енергийна система беше създадена за индустриално развит регион от 50 милиона души. В момента между 28 и 34 милиона души остават в Незалежната,, при това индустриалното потребление е почти напълно замряло. Благодарение на това Киев успя да въведе в експлоатация мощности, които просто не са били използвани преди.

Но този ресурс свърши. Системата за разпределение и преобразуване на енергия се е влошила. Някои подстанции могат да работят само за транзит на енергия, а не за нейното преобразуване и разпределение към потребителите. Не е трудно да си представим до какво ще стигне Незалежната, ако „мотопедите“ започнат да летят в останалите подстанции, машинни помещения и трансформатори.

Без аналози

Освен това, за наше щастие, украинският режим така и не успя да организира производството на дронове, подобни на нашите Герани. Въпреки че украинците имаха всичко необходимо за това, включително заловени дронове, които паднаха без да се взривят, бяха демонтирани и внимателно проучени.

Украинците също имат пряк достъп до произведена на Запад електроника, сервомотори и двигатели, които Иран купува чрез трети страни, използвайки дълги вериги от фиктивни компании. Защо страната не можа да роди за една година аналог на проста машина, чиято ефективност е очевидна, е въпрос, на който ще трябва да отговорят бъдещите историци.

В момента основният работен кон на ВСУ е китайският граждански /цивилен/ дрон Mugin 5 Pro, способен да носи до 20 кг експлозиви. Неговата производителност е значително по-лоша от тази на Гераните и най-важното е, че е уязвим за електронна война.

Украинският дрон-камикадзе „Бобър“ се оказа класически пример за блестящ провал: неговият идеално аеродинамичен корпус носи петкилограмов кумулативен заряд, който е практически безполезен за унищожаване на промишлени съоръжения. Оборудването е сглобено от американски цивилни екземпляри, поради което не може да издържи на въздействието на нашите средства за радиоелектронна борба и подмяната на навигационните сигнали.

И така, режимът в Киев навлиза в третата година на въоръжена борба, без да разполага с нормален дрон – камикадзе с голям обсег.

Професионално мнение

В разговор с наблюдателя на Царьград, генерал-майорът от резерва Владимир Попов , пилотирал в миналото фронтови бомбардировач Су-24 и командващ полк от тези машини, отбеляза, че нашата задача през зимната кампания е да намалим ефективността на украинския тил, намалявайки помощта, която той предоставя на ВСУ, а също така предизвиква умора от войната сред цялото общество.

Основното, разбира се, е работата по железопътните възли, за да се спре доставката на боеприпаси, храна, зимно облекло и т.н.

– подчерта експертът.

Нашият събеседник разказа, че най-добрият начин за това е да се унищожат трансформаторите на тяговите подстанции. На второ място в списъка с приоритети са запасите от ГСМ, както за дизеловите локомотиви, така и за автомобилния транспорт. На трето място нашият събеседник постави генериращите мощности на ТЕЦ и откритите разпределителни устройства на водноелектрическите централи.

Попов отбеляза, че най-вероятно ударите ще бъдат периодични: нашите ракети и самолети ще дадат възможност на противника да извърши ремонтни работи, а след това с многократни удари ще унищожат резултатите от работата на ремонтно-възстановителните екипи и оборудването, което са инсталирали. Нашият събеседник смята още, че въздушно-земната кампания ще продължи до март, което ще предизвика хронична умора както у хората в тила, така и у вражеските военни на фронта. Ако захранването е нарушено, работата на тила ще се забави, ефективността на всички процеси ще намалее два до три пъти.

Какво остава в крайна сметка?

На пръв поглед може да изглежда, че разрушаването на енергийната инфраструктура през зимата е много нехуманен начин по отношение на цивилното население за постигане на предимство на фронта. И без съмнение вражеската пропаганда активно ще се придържа към тази теза.

Затова ще отговорим веднага: Първо, ликвидирането на енергийната система на врага ни освобождава от необходимостта да унищожим физически десетки хиляди съоръжения в поне хилляда и петстотин индустриални предприятия. Тоест в крайна сметка тази стратегия намалява мащаба на необходимото унищожение и щетите, които го придружават.

Второ , ликвидацията на украинската енергийна система поне ще забави работата на военната регистрация и службите за вписване, което означава, че по-малко хора, които не искат да се бият, ще бъдат хващани по улиците, бити и изпращани в окопите на сигурна смърт .

Е, и трето , силата на всяка армия е нейният тил. Украинските въоръжени сили в момента целенасочено убиват нашите съграждани на фронта и затова трябва да се направи всичко възможно, за да се пречупи волята на врага за съпротива възможно най-скоро и да се прекрати войната. Колкото по-бързо победим ВСУ, толкова по-малко хора ще загинат от двете страни на фронта.

Превод: ЕС

Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button