СВЯТ

Шофьорите ликуват след тези новини, още по Коледа…

Надявам се, че ще посрещнем Коледа с по-ниски цени на дизела и бензина. Това съобщи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, цитиран от „Телеграф“. Според него никой не може да прогнозира с колко точно ще се понижат цените, като вероятно намалението ще е с 3-5 стотинки.

Тенденция

По думите на Бенчев бензинът има по-голям потенциал да поевтинее, докато при дизела има проблем в цяла Европа.

Експертът припомни, че и петролът, и готовите продукти са поевтинели. За месец у нас цената на масовия А 95 се е понижила с 4,42 на сто, или с 13 стотинки, показват данни на fuelo.

Дизелът е надолу с 3,28 процента, или с 11 стотинки, а метанът – с 11,58 на сто, или цели 44 стотинки, въпреки че само при него има тенденция за поскъпване, сочат още анализите. На шестмесечна база бензинът е загубил 12,46 на сто от стойността си, а дизелът – 1,52 на сто. Метанът се е обезценил с над 7 на сто за последните шест месеца, но се предвижда цената му да върви нагоре. В последната седмица при него е регистрирано поскъпване със 7 стотинки. За една седмица дизелът е поевтинял с 5 стотинки за литър, а бензинът – с 4 стотинки.

Цени

Средната цена на литър от масовия А95 е 2,81 лв., а на дизела – 3,24 лв. Литърът пропан-бутан е 1,17 лв., а метанът се търгува за 3,34 лв. за кг.

В момента най-евтин е бензинът в Ботевград, където може да заредим А95 за 2,46 лв. за литър. Веднага след това по-ниски цени се нареждат бензиностанции в Костенец и Велинград, където литърът върви по 2,48 лв.

Очаква се след Нова година цените на горивата да тръгнат нагоре. Със сигурност зареждането ще излиза по-скъпо отсега и защото от 1 януари няма да се дава помощта от 25 стотинки на литър, която отпускаше държавата. Подпомагането ще става по друг начин, който предстои да реши правителството.

Руският петрол с таван от 60 долара

Цената на руския петрол е с таван от 60 долара за барел от вчера. Цената няма да остане фиксирана, а ще се преразглежда на всеки два месеца. Промените ще се приемат само с единодушно решение на всички членове на ЕС. Руският зам. министър-председател Александър Новак обяви в неделя, че страната няма да приеме тавана дори ако се наложи да намали производството. Мярката няма да засегне България, тъй като в страната ни има дерогация, или частична отмяна. Тя ще важи до края на 2024 г. заради затрудненото влизане на танкери през Босфора и ефективната работа на бургаската рафинерия с руски петрол.

Поглед

Още новини

Back to top button