Русия

Шведите си припомнят за Полтава и пак преосмислят влизането в НАТО

/NovinarBG.com/ „Хиляди хора протестират срещу членството на Швеция в НАТО в центъра на Гьотеборг. Полицията на място изчислява, че в демонстрационния маршрут има между двеста и триста души“, пише вестник Göteborgs-Posten.

Демонстрантите призоваха за придържане към традиционната външнополитическа линия на страната – свобода от съюзи и запазване на неутралитет.

„Тук сме, защото искаме свободата на алиансите да бъде запазена“, каза пред изданието Гунел Берге, демонстрант и един от организаторите на Комитета за мир в Гьотеборг.

Значи повечето шведи са за или против НАТО? Или ние и те се заблуждаваме?

– В началото на годината един от водещите шведски вестници Dagens Nyheter проведе проучване на общественото мнение, от което следва, че 79% от анкетираните шведи са избрали варианта, че страната „трябва да спазва шведските закони и нашите принципи като върховенството на правото по отношение на Турция“, припомня военнополитическият експерт Владимир Сапунов.

– И само 10% бяха за скорошно влизане в Северноатлантическия алианс. Мисля, че това отразява голямата картина. През януари се срещнах с възрастен швед от Гьотеборг на адриатическото крайбрежие на Черна гора, който участваше в антивоенни протести по време на американската агресия срещу Виетнам. Напомни ми, че градът му е известен с подобни протести и никой от познатите му не разбира защо на шведите им е НАТО.

Въпреки това, независимо от турските условия, повечето шведи ще приемат присъединяването към алианса без много емоции. Като нещо второстепенно.

„СП“: Наистина, защо шведите се нуждаят от НАТО? Толкова години са живяли в неутрална страна? Наистина ли техните елити вярваха в „руската заплаха“?

– Това илюстрира общата тенденция на „американизация“ на европейските елити. Началото на СВО беше причината за формализирането на този процес.

Разбира се, властите на скандинавските страни не чувстват реална заплаха от Русия, но сега стана възможно да оправдаят своите танци под мелодията на Вашингтон. И да сплашат населението, с което изобщо не искат да се карат.

„СП“: Защо НАТО се нуждае от Швеция? Това не е Финландия, няма обща граница с Русия …

– Разбира се, стратегическото значение на Финландия, която има почти хиляда и петстотин километра обща граница с Русия, е много по-голямо за НАТО. Но защо не?

Защо не, да кажем, да формализират връзката. Още през 90-те години шведската армия беше приведена към стандартите на алианса, шведски войници и офицери участваха в международни военни мисии на НАТО (Косово, Ирак, Афганистан, Либия).

„СП“: Тъй като Швеция е де факто член на НАТО от дълго време, какво ще се промени сега? Къде могат да се появят бази, които представляват опасност за нас?

– Сега нищо не може да се изключи. Времената се промениха. Да вземем за пример Норвегия. Тя е една от държавите основателки на НАТО през 1949 г.

Освен това по това време тази страна беше единственият член на алианса, който имаше граница с Русия (200 километра), което определяше нейната особена стойност за Съединените щати и послужи като коз за получаване на допълнително финансиране.

Тогава Норвегия подходи много внимателно към въпросите на своята независимост и забрани на САЩ да разполагат военни бази на нейна територия. При подписването на споразумението за създаване на НАТО Норвегия поиска от Обединеното кралство да действа като гарант за нейния суверенитет в рамките на алианса.

А през май 2021 г. Осло и Вашингтон подписаха споразумение за правото на американците да разполагат военни бази близо до границите на Руската федерация при специални условия, които не се отнасят за дейността на Северноатлантическия алианс.

Сега американците законно ще издигат свои собствени сгради, ще носят оборудване в бази извън контрола на норвежкото министерство на отбраната и свободно ще влизат и излизат от страната. И това беше преди началото на СВО.

Така че, разбира се, бази на НАТО могат да се появят на територията на Швеция всеки момент. На първо място, разбира се, алиансът ще се интересува от остров Готланд в Балтийско море, което ще позволи на алианса да консолидира контрола си върху този сектор.

Предвид интереса на НАТО към Арктика е възможна и база на НАТО в най-северната част на Швеция, близо до границата с Норвегия. Например, за да се укрепи инфраструктурно и логистично възраждащата се норвежка военноморска база Olavsvern.

„СП“: Как да отговорим, ако нещо се случи? Как можем да спрем заплахата от Стокхолм? Къде да изпратим ракети?

— Присъединяването на Швеция към НАТО е изпълнено с по-скоро психологически последици за нас. НАТО е близо до Русия и са толкова много, че „един повече или един по-малко“.

Разбира се обаче, че това ще даде допълнителни аргументи за по-нататъшното милитаризиране на Калининградска област – с цел укрепване на нейната защита. В крайна сметка Готланд има пряка морска връзка с нея. „Искандер“, „Бастион“, „Циркон“, „Кинжал“ и С-400 са основните аргументи в разговорите с НАТО.

Швеция никога не е била съюзник на Русия“, отбелязва Александър Дмитриевски, историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб.

– Те винаги са помнели поражението при Полтава и се стремяха да си отмъстят, разчитайки не на военна сила, а на „мека сила“: достатъчно е да си припомним насаждането на така наречената „нормандска теория“, която умишлено беше хвърлена в Русия по предложение на академичните кръгове в Стокхолм чрез немски професори и процесът на държавно образуване, протекъл в продължение на сто години във Финландия, чийто елит беше и все още е съставен от шведите.

Швеция е важна за НАТО като последния етап от превръщането на Балтийско море в езеро в рамките на НАТО: Русия притежава само 7% от балтийското крайбрежие, разделено между Калининград и Санкт Петербург.

Следователно влизането на Стокхолм в алианса, първо, по същество ще превърне Балтийския флот в част от бреговата отбрана, и второ, ще създаде удобни плацдарми за въздушни удари, включително с ядрено оръжие, срещу втория по важност град в Русия.

В същото време Швеция винаги се е опитвала да се възползва от своя политически неутралитет, обслужвайки както Русия, така и нейните противници в европейските войни.

И фактът, че в Швеция хиляди хора излязоха да демонстрират срещу присъединяването на страната към НАТО, е ясен пример за разбирането на шведите за подобна полза от седенето на два стола.

А фактът, че в Швеция или Финландия не бяха проведени референдуми, също е ярък пример за безпрецедентния натиск от страна на Запада върху елитите на Стокхолм и Хелзинки: колкото и неприязън да изпитват обикновените хора към Русия в тези страни, те прекрасно разбират, че Меркурий е по-полезен от Марс.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button