Русия

Специалната военна операция: потенциалът за настъпление

/NovinarBG.com/ Военни експерти обсъждат за перспективите на военната кампания в Украйна

Тържествените събития в Европа и Киев, посветени на годишнината от СВО, изказванията на европейските лидери и американеца Джо Байдън бяха патетични и безсъдържателни. Което не е изненадващо: всички конкретни решения по отношение на украинския конфликт бяха взети набързо в началото на годината, когато стана очевидно, че без доставката на западно оръжие киевската армия просто ще рухне. В резултат на това планът на Запада за 2023 г. се разви с цялата си очевидност: няма да има мир, повече война. Останалото са само красиви фотосесии за медиите.

В резултат на това страните от НАТО се включиха в новата украинска армия, договориха се за доставка на оборудване, артилерия, танкове и преговарят за изтребители. В Киев обещават контранастъпление тази есен. Попитахме експертите дали виждат такава перспектива и как Русия ще отговори.

Вадим Козюлин , военен експерт, ръководител на Центъра за глобални изследвания и международни отношения на Дипломатическата академия на руското Министерство на външните работи:

– Мисля, че вече обявените планове за доставка на оръжие на Украйна няма да й позволят да премине пълноценно в настъпление. НАТО официално призна, че има проблеми. Първо, боеприпасите се събират, както се казва, по трохи оттук-оттам, едва ли не един по един. Алиансът създаде специална комисия, която преглежда наличните единици и колко бързо могат да произвеждат нови. Те стигнаха до извода, че за някои видове оръжия ще трябва да чакат за доставки около 18 месеца или дори 28. Да, подписани са нови договори, САЩ и Франция са подписали за производство на нови партиди и дори строят нови мощности, но това е дълъг процес.

Второ, налице е много дълга и сложна логистика, тъй като различните страни произвеждат различни системи, а фронтът се простира на почти хиляда километра. Не е нормално да се ремонтира оборудването твърде далеч, тоест, необходимо е да се разположат мощностите в близост на такъв разширен фронт.

Влияе и дългогодишният проблем на НАТО – това, че артилерийските системи, например на Франция, Германия или скандинавските страни, все още не са унифицирани. Те имат предимството, че имат стандартни артилерийски боеприпаси, да речем 155 милиметра, пасват на различни системи. Но няма достатъчно капацитет за производство на тези боеприпаси.

Гъвкавата стратегия за реагиране на НАТО през съветската епоха означаваше, че те ще се бият максимум три седмици, след което ще бъдат използвани ядрените сили и конвенционалните оръжия няма да са много необходими. Тогава СССР се разпадна и те стигнаха до извода, че е скъпо и ненужно да се съхранява голямо количество оръжия. Складовете по същество са ликвидирани.

Основното оборудване, което се използва в Украйна, е оборудването по съветските стандарти, НАТО не работи по такива стандарти. Те се опитват да намерят, където е възможно, останки от тези видове оръжия, но пазарите са изчерпани след войните в Ирак и Афганистан, а самата Украйна беше един от източниците за тези пазари и доста активно търгуваше със съветски оръжия.

Цифрите, които Байдън обяви в Киев за размера на следващата военна помощ, все още са количествени, не е ясно за какво става дума, тъй като не са изразени подробни конкретики. Преди седмица Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, обяви следната цифра: 350 милиарда долара допълнителна военна помощ за Киев и това е сериозна сума.

Ако говорим за доставка на танкове за Украйна през пролетта, тогава мисля, че те ще могат да изпълнят тази задача. Проблемът, освен в логистиката, е, че това оборудване е старо. НАТО има много сложен преговорен процес, отстрани изглежда като раздор, но не, там всичко работи – само че бавно.

Като значителна помощ може да се счита доставката на бронирани машини Bradley и др. Те са мобилни, с инсталиране на допълнително оборудване могат да се бият с танкове. Съобщава се, че са доставени няколкостотин такива машини.

Те могат да повлияят на способността на Украйна да изобрази нещо, но това, мисля, е взето предвид в нашите планове: появи се информация, тече подготовка. Освен това тези машини са от различни производители. Оборудването не е просто и трябва да се поддържа правилно.

Има и друг проблем, за който самите украинци предпочитат да не говорят на западните си партньори, за да не развалят „красотата на процеса“: те са натрупали голямо количество повредено и изоставено оборудване, често изначално непълно, което не могат да ремонтират своевременно .

Въз основа на тази информация е много трудно да се предвиди по-нататъшният ход на СВО. От една страна, НАТО бавно поема контрола, те не могат бързо да решат тези проблеми. Но те имат инструмент за регулиране на ескалацията под формата на сериозно оръжие, което все още не са доставили на Украйна. Това са високоточни и далекобойни боеприпаси, бойни ударни дронове, да не говорим за танкове, самолети и системи за ПВО.

Но те все още не бързат: все пак не използваме всички възможности. Например не се нанасят удари по транспортната инфраструктура – мостове, ж.п. линии и възли. Нашата стратегия, според мен, е постепенно, контролирано смилане, наблюдавайки как НАТО напряга усилията си силно, но не прекалено грубо. Напредването наведнъж означава гигантско разрушение.

Ако говорим за човешкия ресурс, то той е изключително важен. Особено като се има предвид какви числа се „въртят“ сега. Населението на Украйна вече беше много по-малко от нашето, а сега от около 40 милиона, според някои оценки, само 15-16 милиона души остават в страната и те не могат да компенсират загубите, дори за сметка на гражданите на други държави. Имаше информация, че украинските загуби са в пъти по-големи от нашите: 1 към 18, това са много големи загуби, които в крайна сметка могат да доведат до край на конфликта и окончателна победа.

Владимир Болдирев , армейски генерал, бивш главнокомандващ на Сухопътните войски:

– Всяко снабдяване с въоръжения оказва влияние върху случващото се на бойното поле. Много оръжия се доставят, каквото и да говорят. Оръжието е мощно, сериозно. Някои не отстъпват по нищо на нашите образци. Но как ще го използват е друг въпрос. Може да се използва в насипно състояние, в защита или като част от единици за нанасяне на концентрични удари.

Броят, който планират да осъществят в близко бъдеще за пролетната кампания, според мен ще им позволи да водят активни операции, дори настъпателни, в едно от направленията. На кое – както решат, бих отделил две основни: Запорожие, за да се пресече сухопътния коридор към Крим, второ – Луганск, за да се отреже северно Луганска област. Но трябва да разберем, че имаме всичко, за да се противопоставим на всяка група, независимо какво прави.

Тези цифри, които се посочват, 900 танка до пролетта, не са лесни и не са бързи. За офанзивни битки те могат да използват и бронирани превозни средства, но войната е конфронтация между две страни. От наша страна има групировка войски, и то значителна.

Имаме превъзходство в оръжията. Те нямат авиация, ние имаме пълно превъзходство във въздуха, а на война това е едно от основните условия. Имаме много по-мощна и надеждна ПВО, танкове, превъзходство в артилерията. Тиловете ни са далеч. Всички припаси, и не само оръжията, но и провизиите – гориво, смазочни материали, снаряди и т.н. – са изцяло наши и не е нужно да молим никого за никакви провизии.

Това, което сега се готви и от двете страни, е само един от епизодите на войната. Често се плашим от някакъв потенциал на Запада, но вижте: какво имат те? Докато се обърнат, ние ще приключим тази работа. Да, конфронтацията ще е дълга, ще е тежка, но те няма да могат да ни победят, това е лично моето мнение.

Евгений Бужински , генерал-лейтенант, председател на управителния съвет на ПИР център:

– Възможно настъпление от украинска страна: какво се има предвид? Отделни операции са напълно възможни, но да се проведе нещо сериозно, особено в южната посока, където е Мелитопол, изходът към Крим, е трудно. Защото има степ и без превъзходство, или по-скоро без господство във въздуха, е абсолютно безсмислено да се говори за всякакъв вид настъпателна операция. Всички танкове ще бъдат изгорени от нашите самолети, с това всичко ще свърши.

Единственото нещо, което може да тревожи, е доставката на артилерия, всичко останало от моя гледна точка е по-скоро имитация, отколкото сериозни доставки, които наистина могат да осигурят някаква голяма офанзива. ATACMS с обсег до 300 километра – това ще е сериозно, но засега няма такива доставки.

Крим фигурира в настъпателните планове по проста причина: на американците не им пука много за Украйна, за Донбас. Крим обаче е основната база на Черноморския флот, те са притеснени, защото нашият флот контролира и Черно море и действа в Средиземно море.

За да разширят производството и да рестартират своя военно-промишлен комплекс, убит през 90-те години, европейците се нуждаят от години. Те, разбира се, могат да го направят. Но това са и много пари. Защо съкратиха военно-промишления си комплекс?

Тъй като Студената война свърши, нямаше с кого друг да се бият и имаше голям бял брат, който ще ви защити. Да кажем, че започват производство, но в Украйна всичко ще свърши дотогава и с кого да се борим? Освен това, ако вземем например Германия, сега газът е скъп, индустрията е в упадък, ако харчим толкова огромни пари за оръжия, как самите германци ще реагират на това?

Нашият военно-промишлен комплекс се развива, имаме планове за увеличаване на числеността на въоръжените сили, а това изисква и нови оръжия. Според мен всичко ни върви добре. Освен това е трудно да се каже колко дълго ще продължи помощта от Запада. Трябва да се отчита и това, че Украйна изчерпва най-важния ресурс на войната – човешкия ресурс.

Искам да подчертая, че ние от своя страна все още не сме приложили много неща. Лично аз не разбирам, а и мнозина не разбират защо стоят мостовете, защо функционират тунелите и четирите жп моста. Дори не е нужно да разрушавате опорите, трудно е, но би било възможно да пробиете централния участък.

Необходимо е да се прекъснат логистичните маршрути, ако железопътната инфраструктура се срути, тогава ще бъде невъзможно да се докара тежка техника. Не мисля, че това се дължи на опасения от ескалация: очевидно има някакви други политически или икономически съображения, но това няма нищо общо с военното планиране.

Фактът, че с утрешният ден няма да свърши тази година, е недвусмислен. Трябва ние също така да проведем някаква настъпателна операция. Нашата задача сега е поне да освободим тези четири региона. За да ги освободите, трябва да пробиете Бахмут, но всичко изглежда приключва там. След това – Краматорск, огромна агломерация, най-трудният вид бой в градски условия.

Превземането на такива големи масиви с щурм означава загуби, обкръжаването им означава, че трябва да държите войски, и то много. Оказва се, че е необходимо да се проведе втора вълна на мобилизация? По политически причини това е неприемливо, така че е по-добре постепенно да ги изтласкате, да прекъснете линиите за доставки без решителни щурмови действия.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button