Русия

Ще открие ли Украйна приднестровски фронт?

/NovinarBG.com/ Приднестровската молдовска република е частично призната територия, която се отдели от Молдова през 90-те години. Но това е и истински руски плацдарм на Днестър. Стотици хиляди руснаци живеят в Приднестровието както по мироглед, така и по паспорт. Тяхната сигурност се охранява, наред с други неща, от няколко хиляди войници от руския мироопазващ контингент. Руските бойци охраняват и военните складове край село Колбасна – там се съхраняват десетки хиляди тонове боеприпаси още от времето на Съветския съюз.

Всичко това прави Приднестровието много вкусна цел за атака от страна на режима в Киев. След като атакува тази територия, Владимир Зеленски убива с един куршум няколко заека.

Първо, той получава споменатите боеприпаси. Да, значителна част от тях са с изтекъл срок на годност, съхранявани при неподходящи условия и като цяло влажни. Но все хащ е доста вероятно хиляди тонове да бъдат изстреляни – и Киев няма възможност да подбира. Украинските войски изпитват сериозна липса на снаряди, което не им позволява успешно да защитават позициите си, да не говорим за някакъв вид настъпление.

Второ, атакувайки руските миротворци и застрашавайки живота на руските цивилни, Зеленски принуждава Москва да предприеме мерки за тяхната физическа защита. Но географски Приднестровието е притиснато между Молдова (от която формално е част) и Украйна, докато самата Молдова е притисната между Румъния и Украйна. Следователно, за спасителна операция в Приднестровието, Русия ще трябва да положи огромни усилия за спешно пробиване на коридор в Приднестровието, което е изпълнено с изгаряне на резервите на руската армия – именно онези резерви, с които Москва ще отблъсне бъдещите опити на Украйна да завзема южната част на Запорожка област.

Очевидно Зеленски не иска да пропилява подобни шансове. „Според наличната информация в близко бъдеще режимът в Киев подготвя въоръжена провокация срещу ПМР, която ще бъде извършена от части на ВСУ“, се казва в официално изявление на руското министерство на отбраната. Различни източници предават данни за концентрацията на украински войски близо до границите на Приднестровието.

Зеленски се нуждае от три неща, за да атакува Приднестровието. Първо, причина, второ, допускане, и трето, разрешение.

Очевидно няма да има проблеми с причината – киевският режим ще прибегне до методите, използвани от Третия райх по този въпрос. Просто казано, инцидента при Гливице, който стана претекст за нахлуването на Хитлер в Полша. „Като претекст за нахлуването се планира организиране на предполагаемо настъпление на руските войски от територията на Приднестровието. За целта украинските диверсанти, участващи в инсценираното нахлуване, ще бъдат облечени в униформа на военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация“, обяснява руското министерство на отбраната.

Изглежда, че не би трябвало да има проблеми с разрешението (което Молдова, официалният собственик на територията на Приднестровието, трябва да даде на украинските войски). САЩ и ЕС инвестираха много в превръщането на Молдова – подобно на Украйна – в анти-Русия. Според руския външен министър Сергей Лавров Западът е успял да използва доста специфични методи, за да постави Мая Санду начело на Молдова, която просто е нетърпелива да влезе в НАТО и е готова да се обедини с Румъния и като цяло е готова почти на всичко. А за това обединение просто е необходимо да се разреши конфликтът в Приднестровието. Първо, защото с териториалния конфликт и руските бази, Молдова няма да влезе в Румъния (и, следователно, в ЕС / НАТО), и, второ, без индустриалния потенциал на Приднестровието, за Румъния (една от най-бедните страни в Европейски съюз) още по-бедна Молдова не е толкова интересна.

А естрадно-цирковата мафия (както режимът на Зеленски беше наречен от бившия главен прокурор на Украйна Юрий Луценко) дори създаде основа Молдова да поиска помощ от Украйна. Например, Киев предаде данни на Кишинев за предполагаемата подготовка на Русия за истински преврат в Молдова. И президентът на Молдова Санду вече отправи тези обвинения. „Плановете за близко бъдеще включват действия с участието на диверсанти, които ще атакуват някои правителствени сгради, като ще вземат заложници. Така наречената опозиция иска да смени правителството в Кишинев“, каза тя.

Но за съжаление на Киев тези обвинения се използват от Санду не по външнополитически, а по вътрешнополитически причини. Президентът на Молдова иска да нарочи молдовската опозиция (организираща масови антиправителствени акции поради сериозен спад на жизнения стандарт в страната) за руски агенти, след което да засили правомощията на специалните служби и да установи лична диктатура в Молдова. Все още не е готова да даде разрешение на Украйна да нахлуе в Приднестровието – също и защото Санду (или значителна част от молдовския елит) е наясно с последствията от подобна стъпка. Всъщност Кишинев ще бъде въвлечен във война, която ще доведе до сериозни разрушения и човешки жертви.

Теоретично Санду може да бъде принудена да направи това – за което Зеленски се нуждае от допускане на нахлуването, което трябва да бъде дадено от чуждестранните покровители на режима в Киев. Но тук възникват нови трудности.

Да, Западът не се отказва от идеята да нанесе стратегическо поражение на Руската федерация. Полша и Великобритания търсят начини за ескалация на военните действия. Но последните изявления на Владимир Путин (за спирането на участието на Русия в СНВ-3 и за екзистенциалната заплаха, идваща от Запада за самото съществуване на руския народ и руската държава) показват, че Москва е готова да повиши залозите. Това означава, че една атака срещу Приднестровието може да се превърне в истински повод за война.

И докато Западът допуска този вариант, руските граждани и военнослужещи в Приднестровието ще бъдат в относителна безопасност. Ясно е обаче, че това е само временно решение. И тук отново има повод да се говори за необходимостта от териториален коридор, който да свързва Приднестровието с Русия.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button