Русия

“Ще ударят там, където не ги очакват”. Как ще настъпват ВСУ?

/NovinarBG.com/ Сега на фронтовата линия има относително затишие. Боевете са локални и се водят предимно със силите на артилерийските подразделения. ВСУ обаче се опитват да напреднат в няколко области, което може да доведе до бърза промяна на ситуацията.

Основният враг на танка

Украинците се активизират там, където са били в отбрана. Пехотни щурмови групи, подкрепени от бронирани машини, са атакували в района на Павловка и Николско – населени места югозападно и югоизточно от Угледар.

Но извън жилищните райони те стават лесна плячка за руската артилерия и авиация.

След многочасови боеве се оттеглят към Угледар, губейки десетки войници, няколко танка и бойни машини на пехотата. Според военните пилотите на хеликоптер са се отличили особено с поразяването на бронираните машини с управляеми ракети. Рядко срещана гледка в съвременни времена – обикновено бойните превозни средства не се целят с авиационни ПТРК.

Угледар е едно от възможните направления на главния или спомагателен удар на ВСУ. При успех те ще могат да стигнат до Волноваха и оттам да напреднат на юг – към Азовския бряг.

„Задачата на Киев е да пресече сухопътния ни коридор към Крим и да си върне достъпа до Азовско море. Има мнение, че е по-лесно да постигнете това от Угледар, отколкото да пробиете всички отбранителни линии в Запорожие. Затова през последните седмици бяха издигнати полеви укрепления по стратегически важната магистрала Донецк-Мариупол”, обяснява офицер от 1-ви армейски корпус с позивна “Клим”.

Пробивът до Мариупол обаче, смята той, би бил „предимно имиджов успех“. Дори ако войските се укрепят в града, „те ще бъдат обкръжени“.

Множество удари

Сложна е ситуацията и около Артьомовск. Според Министерството на отбраната всички северни райони вече са под контрола на руските сили. Настъпили са и в предградията.Въпреки това групировката на ВСУ продължава да се снабдява по черни пътища. Не без загуби: там всичко е прострелвано.

„Не изключвам, че те ще се опитат да нанесат основния удар точно тук, за да освободят останките от гарнизона си в Артьомовск. Те най-вероятно ще ударят там, където се съединяват позициите на Вагнер и армията. В в случай на пробив, обкръжението вече заплашва нашите части в Славянск и Северск. Може да има няколко удара, очевидно едновременни”, казва Клим.

Може би, смятат военните, ще атакуват откъм Северск южния фланг на линията при Сватово или четириъгълника Кременная – Рубежное – Северодонецк – Лисичанск, се атакува от Северск. ВСУ се нуждаят от плацдарм за по-нататъшно настъпление в дълбочина на региона. Друга вероятна посока е към Сватово с пробив към Старобелск.

Тук те все още са предпазливи, ограничавайки се до набези на диверсанти и разузнаване в битка.

В този участък от фронта руските войски активно използват безпилотни самолети-камикадзе, а ВСУ са принудени да изтеглят артилерия и техника дълбоко в горските насаждения. Това увеличава времето за разполагането му и прехвърлянето им на други позиции.

В очакване

В района на Запорожие интензивно работят и ударни дронове. Те нанасят удари, съдейки по репортажите от място, по военни катери по Днепър.

Като цяло бойните действия тук се свеждат до артилерийски дуели и набези на БПЛА. ВСУ продължават да обстрелват големи градове, включително Мелитопол.

Запорожко направление се счита за най-удобно за общото настъпление на ВСУ. Киев вече няколко месеца съсредоточава сили в Николаевска, Херсонска, Днепропетровска и Запорожка област. Напоследък проучват отбранителната линия в района на селището Пологи, чието превземане позволява да се стигне до Токмак и от там до Мелитопол. Оттам пътят се отваря към Бердянск и Геническ. И на един хвърлей камък до Крим.

Няколко мощни линии на защита пречат: противотанкови ровове, бетонни и минни полета, бодлива тел. Освен това теренът е равен. При такива обстоятелства господството в небето е от решаващо значение. Извън градските райони и чадъра на мощната противовъздушна отбрана, пехотата и техниката са лесна цел за авиацията.

Не е изключено обаче тук да бъде нанесен отвличащ удар и главните сили да бъдат изхвърлени в друг сектор. Както и да е, руската армия имаше достатъчно време да се подготви за сблъсъка. Никой на фронта не се съмнява, че ВСУ рано или късно ще направят своя ход.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button