ОБЩЕСТВОУ Нас

Тайната, която Валентина Терешкова и Юрий Гагарин крият 50 години

Валентина Терешкова разкри тайна, която е пазела повече от 50 години. Освен това първата жена-космонавт казва, че е готова да отиде на Марс, дори и да не може да се върне обратно.

Историческият полет на руснаците се е случил през лятото на 1963 година.

Едва сега стана ясно, че всичко е можело да завърши с трагедия.

Валентина Терешкова споделя, че е възникнала извънредна ситуация. Тя я забеляза почти веднага, докладвайки на Юрий Гагарин и Сергей Корольов. Терешкова веднага предоставя нови данни.

Тя ги въвежда в програмата и в крайна сметка всичко завършва успешно.

Тогава Корольов я моли да не говори за това. В резултат на това 50 години тайната се пази неразкрита. Валентина Терешкова отбелязва, че жените в Русия рядко се допускат в космоса, въпреки че там има доста такива, пише „За жената“.

Тя добавя, че би искала да посети Червената планета. Терешкова отдавна мечтае за кацане на Марс.

Тя е уверена, че първите полети ще преминат в една посока. Валентина Терешкова обаче е готова да бъде сред доброволците. Руската жена говори силно срещу туризма в космоса.

Още за Гагарин:

Юрий Алексеевич Гагарин (на руски: Ю̀рий Алексѐевич Гага̀рин) е съветски офицер, полковник, военен пилот и космонавт, първият човек в историята на човечеството, който извършва космически полет.

Полетът се провежда на 12 април 1961 година[1] с космическия кораб „Восток 1“, който извършва пълна обиколка около Земята.

След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз – най-високата награда в СССР.

След полета с „Восток 1“ Юрий Гагарин е част от резервния екипаж на „Союз 1“, който се разбива при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име.

Гагарин загива при катастрофа с пилотиран от него самолет през 1968 година.

Още новини

Back to top button