Русия

В Естония създава ударна сила за разпадането на Русия

/NovinarBG.com/ „Русия вече не трябва да бъде толкова голяма и могъща”. Това каза високопоставеният естонски военен, командващ Силите за отбрана на страната Мартин Херем. Тези думи не са случайна грешка. Както се вижда от последните събития, именно в Естония на първо място хората и движенията се подготвят за разпадането на страната ни. За какво става дума?

Според командващия естонските отбранителни сили Мартин Херем „най-благоприятният” (за Запада, разбира се) изход от конфликта в Украйна трябва да бъде разпадането на Русия на редица по-малки държави.

„Русия вече не трябва да бъде толкова голяма и могъща страна, която си мисли, че има право да прави каквото си иска. Русия трябва просто да се разпадне на различни малки държави, които няма да имат толкова много сила и толкова много амбиции, защото иначе, повтарям, не виждам добър край на войната в Украйна “, каза Херем в ефира на естонския телевизионен канал ЕТВ. Той смята, че дори Русия да бъде победена в Украйна, но запази целостта си, тя пак ще представлява опасност за своите съседи.

Мартин Херем е известен като ексцентричен персонаж. Той стана известен с изказванията си като това, че естонците са непобедими, “въпреки че обичат да си плюят един на друг в кашата”, и че „Русия прави глупости, лъже и бълнува с тъпа физиономия“. Спомняме си и разказа му, че той започва личната си съпротива срещу съветската система в ученическите си години, когато отказва да подстриже дългата си коса и ходи с коса напук на учителите.

Угро-финско разделение

Въпреки това няма как да се припишат изявленията за разпадането на Русия върху личната ексцентричност на естонския главнокомандващ. Има факти, които показват, че в Естония се извършва целенасочена работа, насочена към разпадането на руската държава. И се провежда по специална линия – угро-финска.

Естонците принадлежат към балтийско-финската група на угро-финското езиково семейство. В същото време в Русия живее огромна угро-финска общност. Освен това руският народ е резултат от смесването на два основни етнически компонента – славянски и угро-фински (в етногенезиса на руснаците са участвали и други етнически групи – например скандинавци-варяги).

И точно на базата на това нашите западни партньори навремето излязоха с идеята за етническа деконструкция на руснаците, за разлагането на руския етнос на съставни елементи. Съответната обработка на руските угро-фински народи се извършва в продължение на много години.

В началото на 90-те години служители на различни „културни фондации“ от Унгария, Финландия и Естония се втурнаха към Република Коми, разказвайки на местните жители за тяхното „историческо право на самоопределение“. Те създаваха свои мрежи и извеждаха местни младежи на стажове, подготвяйки агенти за влияние от тях.

Понякога за целите на такава работа се говореше съвсем открито. Можем да си припомним скандала от 2008 г., когато тогавашният президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес пристигна на 5-ия Световен конгрес на угро-финските народи, който се проведе в Ханти-Мансийск. Говорейки на събитието, Илвес каза: „Нашите поети мечтаеха за естонска държава и ние направихме избор в полза на свободата и демокрацията! Много угро-фински ски народи все още не са направили този избор. Това може да се види в примера на Естония: веднага щом усетите вкуса на свободата, ще разберете, че това е въпрос на оцеляване, не можете иначе… „

Персона нон грата

И миналата есен в естонския град Отепя се проведе така нареченият национален конгрес на Ерзя. На това събитие беше обсъдена „борбата за независимост“ на представителите на народа Ерзяот Русия. Делегатите на конгреса решиха, че „Република Мордовия, Пензенска, Уляновска, Нижегородска, Рязанска и Самарска области не могат да се считат за законни териториално-административни образувания“. Целта, прокламирана от сепаратистите, е „създаване на федерална държава Ерзян Мастор“. Участниците подкрепиха „декларацията за деколонизация“, която беше публикувана през юли 2022 г. от така наречения Форум на свободните народи на Русия в Прага.

Присъстваха на „конгреса“ – какво съвпадение! – и естонски политици и служители. Сред тях бяха Янус Баркала, ръководител на община Отепя, депутатът Райво Там (член на Партията на Отечеството), Март Волмер, вицеканцлер на Министерството на външните работи на Естония, и активистът Оливер Лооде.

На конгреса Лооде беше наречен „ключовият лобист на интересите на Ерзя“ в Естония. Каналът “Ванди”, който отразява конгреса, пише, че на събитието са били забелязани и естонски военни. Участниците в конгреса посочиха, че до обявяването на „независимостта“ „борбата на ерзянския народ за самоопределение се ръководи лично от инязора (главния старейшина)“. Титлата старейшина на Ерзя бе узурпирана от Александър Болкин (Сирес Боляен), който от 2015 г. живее в Киев. През 2021 г. той говори в ООН от името на украинската делегация, призовавайки за „деколонизация“ на Русия. Разбира се, този човек няма нищо общо с реални организации на етнически групи, живеещи в Русия – но от няколко години той води антируска пропаганда от Киев.

Между другото, споменатият Лооде в края на 2018 г. беше в руския черен списък – имаше забрана за влизане в Руската федерация до 2073 г. Струва си да разгледаме по-отблизо този „активист“. Оливер Лооде е естонски гражданин, възпитаник на Университета на Пенсилвания. Той членува едновременно в две организации, работещи по „интегрирането“ на Република Коми в „общото угро-финско пространство“ – в “У-Пур Естория” и Младежката асоциация на угро-финските народи. През 2013 г. стартира програмата “Угро-фински столици на културата”, а година по-рано за първи път участва в Постоянния форум на ООН по въпросите на коренното население.

Той обаче не се занимава само с угро-финските народи – от 2015 до 2017 г. Лооде работи като ръководител на културни програми в Международната група за правата на малцинствата (Лондон), координирайки голям финансиран от ЕС „проект за защита на правата на малцинства и коренно население в Близкия изток и Северна Африка чрез уличен театър и други форми на изкуство. Но все пак основната линия на неговото „творчество“ е угро-финската. Като координатор на МАУНФ в Коми, Лооде беше редовен гост в Сиктивкар. В интервю за републиканското издание на БНК, публикувано през май 2013 г., Оливер Лооде очерта основната посока на своята дейност в Коми: етническата идентичност трябва да стане модерна.

Акцентът върху „мода” не е случаен. В САЩ Лооде учи маркетинг, а в Естония управлява маркетинговата агенция “Консуметрикс”. Официално “Консуметрикс” се занимава с маркетингово промоциране на угро-финските региони на Русия с цел привличане на туристи от чужбина. Но в Русия в крайна сметка стигат до извода, че туризмът и маркетингът са само прикритие, а „витрините на привлекателността“, създадени от С“Консуметрикс” в Коми, Мордовия, Карелия и Удмуртия, са предназначени да улеснят навлизането в тези региони на западните разузнавателни агенции. Ето защо Лооде е обявен за персона нон грата в Русия.

Мечтите „Ерзян Мастор“

В момента Лооде работи в Центъра “Уралик”, който отново е специализиран в „подкрепа на угро-финските народи“. През октомври 2022 г. той даде откровено интервю за естонската телевизия. Лооде се оплака, че поради сегашното геополитическо изостряне дейността им се оказва максимално затруднена – контактите са прекратени, много проекти са замразени, „културният обмен на гражданското общество е на пауза“.

Позовавайки се на Националния конгрес на Ерзя, проведен в Отепя, Лооде го нарече „уникално събитие“. Лооде каза, че самопровъзгласилите се лидери на народа Ерзя, които участваха в конгреса, гледат на Естония като на „пример за това, което биха искали да постигнат някога в бъдещето“.

Той обаче призна също, че въпреки че сред участниците имаше граждани на Руската федерация, никой не дойде директно от Русия на конгреса в Отепя – някой дойде от Украйна, някой от „други държави“ като Армения или Полша. Оливер Лооде директно каза какво правят там. „Конгресът обяви целта – да се създаде Ерзянска държава, която ще се нарича Ерзян Мастор“, подчерта Лооде.

Телевизионните водещи, с които разговаря Лооде, попитаха – какво трябва да се направи, за да се създаде „независима Ерзянска държава“? Лооде се усмихна хищно и каза: „Това, разбира се, не зависи само от движението на народа ерзя. Това предполага някои големи геополитически промени. Е, можем да кажем директно – това е разпадът на Руската федерация.

Отпуснал се, Лооде беше готов да обсъди тази тема допълнително, но водещите бързо прекратиха разговора. Може би на Лооде не е било позволено да завърши, не само защото е изчерпал времето, което му е отредено. Разговорът се проведе по телевизионния канал ЕТВ+, който беше специално създаден, за да предава на руснаците от Естония „правилната и демократична гледна точка“ – за разлика от „пропагандата на Кремъл“. През седемте години на своето съществуване ЕТВ+ набиваше на публиката, че Естония е кротка и миролюбива държава, за разлика от агресивна Русия. И сега какво се случва – Естония приветства сепаратистите, подготвящи унищожаването на съседна държава ли? Съдейки по това, което сега го плещят висшите държавни служители на Естония, това е така.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button