Русия

Вашингтон се наигра и завърши мача

/NovinarBG.com/ Русия спира участието си в Нов СТАРТ. Няма смисъл да чакаме САЩ да модернизират ядрения си арсенал. Невъзможно е да се преговаря с партньор, който играе двойна игра.

Трябваше да се случи. След диверсията срещу „Северен поток“, след като се установи, че САЩ са пряко замесени в опитите на въоръжените сили на Украйна да нанесат удари по руската стратегическа авиация и разработват нови ядрени оръжия, Русия реши да прекрати участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия . За което съобщи Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание.

И едва ли такъв обрат на събитията се е харесал Вашингтон. Освен това дори сега нивото на оборудване на руските ядрени сили със съвременни оръжия надхвърля 91%. Но нека подчертаем още веднъж: необходимостта да се тревожим за собствената си сигурност беше продиктувана изключително от откровено враждебните действия на Съединените щати.

И когато Вашингтон най-накрая разбра, че са „прекалили“, бяха направени няколко опита за преговори с Москва. Естествено, при американски условия. Факт е, че САЩ се нуждаят от време за надграждане на ядрения си потенциал и Вашингтон разчита на СТАРТ-4. Не много хитър трик…

Производствен хаос

В началото на февруари на площадката на Американската асоциация за контрол на въоръженията, където по видеовръзка присъстваха и руски експерти, американската страна призова за незабавно започване на преговори по нов договор СТАРТ-4, тъй като предишният изтича през 2026 г.

Разбира се, пацифизмът на американците няма нищо общо, във Вашингтон се страхуват само от едно нещо – руския ядрен арсенал, с който трябва да се съобразяват. А това не се харесва на една изключителна нация, свикнала да управлява света.

Припомняме, че масовото производство на ядрени бойни глави в САЩ беше спряно през 1989 г., когато ФБР нахлу в завода Роки Флетс в Колорадо. Течове и замърсяване с радиоактивни материали от тази централа в близкия район са регистрирани още през 60-те години на миналия век.

През 1989 г., поради технологични нарушения в завода, хромна киселина попада в колектора за битова вода на града. ФБР започна собствено разследване, което приключи през 1992 г. с признаването на оператора Рокуел за виновен в 10 екологични престъпления.

През същата година централата беше затворена, мащабът на замърсяването беше толкова огромен, че трябваше да бъдат разрушени повече от 800 сгради, повече от 21 тона радиоактивни материали трябваше да бъдат преместени, повече от 1,3 милиона кубични метра отпадъци бяха премахнати и др. над 72 милиона литра рециклирана вода. Процесът на почистване е завършен едва през 2005 г. и струва 7 милиарда долара.

В момента в САЩ е останала само една лаборатория в Лос Аламос, където е възможно да се манипулират ядрени бойни глави. От 2007 г. до 2011 г. там са направени общо 29 модернизации на ядрени бойни глави за ракети с подводни лодки, а от 2013 г. производството е спряно поради неспазване на правилата за работа с радиоактивни материали.

Нови ядрени съоръжения

Но през 2021 г. работата е възобновена и през юни същата година Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) обяви завършването на първата модернизация на бойни глави за ракети, изстрелвани от подводници, макар и с година закъснение и няколкостотин милиона долара над бюджета.

Броят на зарядите, подлежащи на модернизация, не е посочен в отворените източници. Въпреки това беше договорено, че модернизацията ще засегне цялата ядрена триада. Така през 2022 г. трябваше да се извърши модернизацията на авиобомби, модернизацията на ядрените бойни глави за крилатите ракети беше планирана за 2025 г., а за междуконтиненталните ракети със силово базиране – през 2030 г.

Според Бюлетина на атомните учени днес в САЩ има около 3800 ядрени бойни глави, които са на възраст между 30 и 40 години. Американски учени многократно са провеждали проучвания за издръжливостта на съществуващите ядрени оръжия. През 2003 г. след проучване NNSA определи минималния срок на експлоатация на ядрените оръжия на 45 години от датата на производство.

През 2019 г., по инициатива на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, NNSA получи указания да възобнови производството на ядрени оръжия до 80 броя до 2030 г.

Тогава в прессъобщение на организацията беше посочено, че тя ще възстанови такова производство „поради стареенето на плутониеви заряди и необходимостта от модернизиране на ядрения арсенал, тъй като в продължение на почти три десетилетия Съединените щати не бяха в състояние да произвеждат бойни глави в количествата, необходими за натрупване на запаси от ядрено оръжие”.

Недовършеният завод за MOX в Савана Ривър, Южна Каролина, беше избран за първото ново място за производство на ядрени оръжия. Тази централа се строи от 2007 г. като част от руско-американското споразумение за унищожаване на плутоний, но проектът беше спрян през 2018 г., тъй като изискваше допълнителни 13 милиарда долара и изоставаше с 32 години от графика.

Въпреки че според плана заводът беше готов на 70%, но за завършване на строителството, коригиране на идентифицираните недостатъци в дизайна и поддържане на функционалността ще са необходими от 30 до 50 милиарда долара.

Тук трябва да се отбележи, че Русия построи такъв завод с реактор БН-800 за МОКС-гориво в град Железногорск за 5 години, пускът беше извършен през 2015 г.

Вторият завод за производство на ядрени оръжия ще бъде разширена част от вече съществуващата лаборатория в Лос Аламос. Новите сгради обаче ще изискват допълнителна сеизмична защита – както се оказа, тази зона е тектонично нестабилна. Строителите на първата свръхсекретна ядрена лаборатория в САЩ не са взели предвид този важен момент.

Същата Американска асоциация за контрол на оръжията отбеляза през юни 2020 г., че разширяването на лабораторията в Лос Аламос не е най-добрият вариант, тъй като там редовно се регистрират различни нарушения на безопасността при работа с радиоактивни материали. Например в радиологична лаборатория, построена на цена от един милиард долара, през 2019 г. възникна теч, свързан с проектен дефект в тръбопроводната система.

Разбира се, това може да се приеме за шега, но се посочва, че в лабораторията липсва квалифициран персонал, „който да знае как да борави с плутония, така че случайно да не достигне критична маса и да започне неконтролирана верижна реакция“.

Първоначално NNSA трябваше да разработи подробна оценка на разходите и график за производството на нови ядрени оръжия още през септември 2025 г., с пускането на пилотна производствена линия през 2024 г. До 2026 г. Лос Аламос трябваше да произвежда най-малко 30 ядрени оръжия годишно, а Савана-Ривър поне 50 до 2036 г.

Надпревара с времето

Въпреки това през януари 2023 г. Службата за отчетност на правителството, оценявайки цената на централите на 30 милиарда долара, обяви, че NNSA не спазва крайните срокове и оценката на проекта непрекъснато се увеличава.

На 8 февруари заместник-министърът на енергетиката на САЩ по ядрената сигурност Джил Хруби призна, че плановете за производство на нови ядрени оръжия до 2030 г. са непостижими.

„Необходими са нов производствен капацитет и иновации, докато заменяме все повече и повече компоненти“, каза тя.

На 14 февруари Джил Хруби, говорейки като представител на NNSA на годишната среща на върха за ядрено възпиране, обяви трудната ядрена ситуация в света във връзка с началото на руската СВО в Украйна. Ето защо, каза тя, днешният момент изисква от Съединените щати да бъдат активни и способни да се адаптират към бързо променящите се обстоятелства.

Освен това, отбеляза тя, трябва да се има предвид, че Китай интензивно развива ядрената си програма и ще увеличи броя на ядрените заряди от 400 в момента до 1500 единици до 2035 г.

„Индустрията обаче се бори, тъй като фокусът на NNSA се измести от производството към просто обслужване на ядрения арсенал“, добави тя.

„Много от нашите производствени мощности са атрофирали, са остарели или напълно са изчезнали през последните тридесет години,“ казва Джил Хруби.

„Настоящата международна среда и нарастващата възраст на нашите запаси от ядрени оръжия правят ситуацията неустойчива“, смята експертката.

Тази ситуация в американския ядрен комплекс е свързана със сериозни проблеми, към които служителят на NNSA отдаде недостига на работна ръка. През 2022 г. съкращенията надвишиха обичайния процент с 10%. Около 16% от служителите на NNSA имат право да се пенсионират сега и се очаква този брой да нарасне до около 36% до средата на десетилетието.

„Напускането на опитни старши служители, някои от които са заемали множество позиции в предприятието, означава загуба на институционална памет, технически умения и лидерски способности“, казва Хруби.

Освен това проблемите с веригата за доставки и повишената инфлация вече отложиха графиците и увеличиха разходите за текущи инфраструктурни проекти.

Джил Хруби съобщи, че през последните две години за първи път е било възможно да се надстрои ядрена бойна глава за ракета с морско изстрелване и въздушна бомба и двете програми се изпълняват в съответствие с графика на Министерството на отбраната.

Продължава работата по вариантите за модернизация на ядрени бойни глави за крилати ракети, а за междуконтиненталните балистични ракети проектът за модернизация е на ранен етап на проектиране.

Съвсем очевидно е, че сега Съединените щати се намират в доста трудна, макар и не критична ситуация. Според бюлетина на американските атомни учени „Ядрени сили на САЩ – 2020“, техният арсенал е съдържал около 5800 бойни глави. От тях 1750 са били на бойно дежурство, 2050 са били държани от Пентагона в резерв, а приблизително 2000 са били пенсионирани.

Има обаче и други данни. И така, в края на 2019 г. Питър Фанта, заместник-помощник-министър на отбраната на САЩ по ядрените въпроси, каза, че ядреният арсенал на Америка е малко под 4000 бойни глави.

Въпреки това около 3800 американски ядрени бойни глави са произведени преди 30 до 40 години и NNSA е определила минимален срок на експлоатация от 45 години за ядрени бойни глави.

Разбира се, сега те работят по въпроса за удължаване на срока на експлоатация на бойните глави, но ако имаше пълна увереност в успеха на това, САЩ нямаше да създават десетгодишна изследователска програма по този въпрос и нямаше да се насочат към СТАРТ-4.

Оказва се, че през следващите няколко години значителна част от ядрения арсенал на САЩ може да не е боеспособен. Ето защо NNSA ще построи заводи за производство на нови ядрени заряди, но се признава, че те ще трябва да направят това буквално от нулата, дори и в условията на намаляваща квалификация на работния персонал.

Това е единствената причина, поради която Американската асоциация за контрол на въоръженията толкова упорито настоява за преговори с Русия по договора СТАРТ-4, където ограниченията и инспекциите да се разширят не само върху ядрените оръжия на бойно дежурство на стратегическите сили, но и върху тактическите ядрени оръжия и зарядите, които са на съхранение.

Но Русия вече имаше много възможности да се увери, че е по-скъпо да преговаря с такъв двуличен партньор като Съединените щати.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button