Микроблейдинг
Русия

Ветеран от „Вагнер“ разказа истината: „Можехме досега да ги победим два пъти“

/NovinarBG.com/ Над главите на руските опълченци летят дронове като гълъби над асансьор. Рядко можете да чуете украинска реч в радиоприхващанията. Миномети обстрелват цивилното население с директен огън. В битка понякога не е ясно къде са нашите и къде са чуждите. С каква мотивация се бият военнослужещите по договор и какви са шансовете ни за победа? Боец с тридесетгодишен опит разказа за това в интервю за кореспондент на „Цариград“.

Дмитрий е на 50 години, богатият му опит от пътуване до горещи точки се доказва от белези по лицето му и специален вид: строг и тъжен в същото време. Завърналите се „заради лентата“ борци не обичат да общуват с журналисти. Но за своя съученик, кореспондента на „Цариград“, нашият герой направи изключение.

– Къде беше последната ти бойна мисия?

– Крайна (поправя – бел. ред.). Бях в Луганск, където е нашият ППД е пункт за постоянна дислокация. Отидохме на работа в направление Сватово. Всяка бойна мисия продължава от пет до шест дни. Днес живеем във военно-полеви условия. Може да е гора, сграда или каквото и да е. След това се връщаме за почивка в ППД …

„Умри, но направи“

Дмитрий служи в „Морфлот“ в началото на 90-те години. След това работи в МВР на Русия. През 2000-те е имал няколко командировки до Чечня. След това е участвал в руската пролет в Донбас, както и в Сирия…

– Озовах се в Сирия през 2017 г. като част от ЧВК „Вагнер“. Още на втората седмица бях сериозно ранен: осколки надупчиха всичко, така че само едната ми ръка не беше наранена. Но се възстанових и се върнах при другарите си за помощ.

– „Вагнер“ вече е известен в цял свят. Има ли разлика между тази частна фирма и другите?

– Е, как да кажа… Сега имам договор с ЧВК, в която се бият ветерани, предимно от същия „Вагнер“. Ще кажа, че във „Вагнер“ условията са по-тежки: получих заповед – умри, но го направи на всяка цена. Никакви облажвания.

„Пряк огън срещу цивилни“

С какво си спомняте Донбас през 2014 г.?

– Тогава аз, изпълнен с патриотизъм, като част от милициите, стигнах до Алексей Мозговой в бригадата „Призрак“. Нищо не ни платиха. Дойдохме на наши разноски и си тръгнахме на наши разноски. Униформите си ги купихме сами, само оръжие ни дадоха.

Донбас беше в пламъци, цареше пълна анархия: милиции, доброволци плюс украински банди въоръжени мародери. Някой граби, някой се бие. Тук трябва да е било така след революцията от 1917 г. Сега на тези територии, разбира се, редът е възстановен.

– Някои хора все още се съмняват дали в Украйна има нацисти …

– Със сигурност! Те открито носят фашистка свастика върху униформите си. Който не вярва, вижте: интернет е пълен с видеоклипове, самите те позират пред камерата, излагайки се. С очите си видях как стреляха директно от минохвъргачки по жилищните квартали на село Петровское, където нямаше военни. Беше истински геноцид.

„Леопарди“ от руските ракети не могат да се скрият

Дмитрий е оператор на противотанкова ракетна система (ПТРК). Това е преносим стартер, който се обслужва от изчисление от трима души. Заемат позиция, поставят ПТРК, насочват се към обект, стрелят. В същото време те водят ракетата до самата цел, коригирайки траекторията така, че да попадне там, където е необходимо.

– Ракетата се управлява с два джойстика, аз я гледам през визьора, това е такъв окуляр. Обхват на полета до пет километра. Новите немски „Леопарди“ определено няма да избягат от нашите руски ПТР.

„Почти няма украинска реч“

Сравнете бойните действия в Сирия и Украйна.

– Най-лошото нещо, което може да се случи в Сирия, са артилерията и минохвъргачките. Тук редовната армия с танкове и самолети се бие срещу нас. Но ако Западът не беше помогнал на Украйна, победата отдавна щеше да е наша.

Честно казано вече два пъти щяхме да унищожим тази украинска армия. Наемниците им помагат. По време на радиоприхващане се чуват предимно полски и английски, украински се чува рядко и всеки път все по-рядко.

Полицаи и затворници рамо до рамо“

Има ли затворници във вашата ЧВК? Има ли проблеми с тях?

– Да, има бивши затворници и ченгета. Между нас няма „рендета“, екипът е приятелски настроен. Веднага показва що за човек си. Лошите не остават. Можем да кажем, че всички сме братя, които си вършат добре работата рамо до рамо.

Често тази война се нарича война на дронове…

– Има много дронове, летят като гълъби над асансьор, трябва внимателно да се маскираш. Има разузнавателни дронове, които излъчват от място, има и такива, които хвърлят насочени гранати. Но се научихме как да ги нокаутираме с малки оръжия, въпреки че това не е лесно.

Беше трудно, но това е в миналото“

– Каква е реалната ситуация с обезпечаването на фронта днес? Има ли достатъчно боеприпаси, ако сравним „частниците“ и бойците на Министерството на отбраната?

– Мога да съдя по моята организация. Всичко ни стига, недостиг няма. В началото бойците от Министерството на отбраната имаха известни затруднения както с оборудването, така и с мотивацията. Някои обикаляха като изгубени, нищо не разбираха. Само си представете, човек е откъснат от топла служба и спешно изпратен в ада.

Срещнах мобилизирани, които седмица след като са лежали на дивана, се озоваха в зона на бойни действия. Нямаше подготовка, нямаше координация. И да можем да работим като част от единица, да взаимодействаме помежду си, да разберем как да се държим в битка, това е най-важното. Но сега ситуацията се подобри. И ще бъде още по-добре.

Как се храните на фронта?

– Всичко е наред, няма оплаквания. Имаме готвач, готви добре, три хранения на ден. Можем да си купим каквото си поискаме. Взимаме сухи дажби за задачата. Няма проблеми с храната.

– Каква заплата взимате?

– 230 хиляди рубли на месец. Изработих договора си, разплатиха се напълно с мен, всичко е наред, няма въпроси.

Какво ни пречи да спечелим бързо?

– Налагаше ли се частичната мобилизация?

– Определено! Беше трудно да воюваме с една договорна армия. Половината битка е да се заеме територията, но въпреки това е необходимо да се запази. Това изисква хора. Сега мобилизираните идват вече подготвени. С тяхна помощ беше възможно да се изравни ситуацията на фронтовата линия.

– Налагало ли ви се е да общувате с местното население? Как се отнасят с теб?

– Комуникираме. В освободените територии хората са много уплашени, затова се държат предпазливо, но добронамерено. Цветята не валят по нас, но като цяло всичко е наред. А в Луганск отдавна всичко е наред, Русия вече е там, ние сме свои там.

Какво ни пречи да спечелим бързо?

– В нашето звено всичко е наред, но знам, че като цяло едни и същи дронове не стигат навсякъде. Има проблеми при взаимодействието с други части, понякога не знаете кой е отдясно, кой отляво, врагът или вашият собствен.

Ръководителят на Висшия съвет на Съюза на доброволците от Донбас Константин Малофеев се обърна към Владимир Путин с призив да обедини всички разпръснати днес батальони и отряди доброволци в един юмрук.

– Необходимо е. Има много от тези единици. Това са момчета с високи идеи. Сред тях има доброволци, които преминават от Министерството на отбраната през военната служба, а има и такива, които просто сами са дошли в Донбас. Това са тези, които не приемат компромиси, не искат да останат безразлични. А това е сериозна жива сила.

– И последно: какви са вашите прогнози за спецоперацията?

– Ще спечелим. Няма никакво съмнение. Може да отнеме година-две, но ще я изкараме докрай. Ще върнем нашите територии и ще се върнем у дома с цветя. Ние не започнахме тази война. Но победата ще бъде наша!

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button