Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Вихри брулят шефовете на ДАНС, пълният мандат е мираж

От деветте ръководители на ДАНС, сменени от 2009 г. до 2022 г., нито един не е изкарал пълния си петгодишен мандат, това показва анализ на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Изследването е върху нормативната рамка и институционалната практика при назначаването на ръководители в публичната администрация.

Според анализа публичността и процедурните изисквания за заемане на съответната длъжност са проблемни. Става дума за назначението, освобождаването, подбора и избора на ръководители на общо 94 структури към централната изпълнителна власт, от които само за 82 има публична информация, уточни Теодор Славев от БИПИ, който е ръководител на проекта „Граждански мониторинг на публичните назначения“. Размерът на средствата, които се въртят годишно в тези структури е около 4 609 000 000 лева – близо 30% от целия разходен бюджет за 2021 година.

„Положението в сравнение със законодателната власт и съдебната власт е в пъти по-зле. Нормативно е закрепен принципът за липса на конкурентност. В Закона за администрацията, въз основа на който се назначават част от тези ръководители, е описано, че това става изключително и само по решение на министъра или на Министерския съвет. Тоест тук, в България прилагаме принципа на отсъствие или на наличие на министерско доверие“, коментира Теодор Славев.

Според него при назначаваните от изпълнителна власт органи не знаем как се обсъждат и гласуват техните годишни отчети, „те се избират на тъмно и не знаем какво вършат“.

„Трябва да започне МС да прави отворени, включващи, конкурентни процедури. Не може да се избират ръководители на огромни институции – Фонд „Земеделие“ например, или Агенцията за социално подпомагане, без да има конкурс. За всички териториални подразделения на тези агенции има задължителен конкурс.“

Най-проветривата позиция е тази на шефа на Фонд „Земеделие“ – 13 души са се сменили за разглеждания от БИПИ период. Следват ръководителите на Агенцията по горите.

Трябва да се повишат стандартите за избор и назначаване на тези ръководители, препоръчват от Българския институт за правни инициативи. Друг апел е да има публично залагане на цели, които съответният ръководител да постигне.

Източник: „Банкеръ“

Статията Вихри брулят шефовете на ДАНС, пълният мандат е мираж е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button