Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Виктор Орбан свика тази вечер извънредно заседание на Съвета по сигурност

снимка: Булфото

Унгарски медии цитират говорителя на Орбан, според когото е имало телефонен разговор на министъра на отбраната на страната с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Унгарският премиер Виктор Орбан свика тази вечер извънредно заседание на Съвета по сигурност към правителството, след като по-рано днес спря подаването на петрол по тръбопровода „Дружба“.

Причината е, че след днешните руски ракетни удари има сривове на електрозахранването, а с това – и спад на налягането в тръбите. Това е обяснила Украйна на руската компания „Транснефт“, която изнася горивото за Централна Европа.

MOL, най-голямата петролно-газова компания на Унгария, съобщи, че следи развоя на ситуацията.

„Дружба“ е основният нефтопровод за руския износ към Европа и снабдява големи вносители като Германия и Полша, както и Унгария, Словакия и Чехия.

Чешкият мрежови оператор MERO каза, че засега не е регистрирал прекъсвания на преноса през Украйна.

Според полския оператор PERN доставките в техния участък продължават нормално, каза говорителката Катаржина Красинска, предава Дневник.

Преди това от MOL съобщиха, че украинската страна е уведомила Унгария, Словакия и Чехия за временно прекъсване работата на „Дружба“, защото руска ракета е ударила електроцентрала, снабдяваща помпена станция по трасето.

След по-малко от три седмици влиза в сила петролно ембарго на ЕС срещу вноса на руски петрол с кораби. Унгария получи изключение, защото няма излаз на море и се снабдява единствено по тръбопровод. Но Орбан има задача междувременно да работи за намиране на алтернатива.

Още новини

Back to top button