Русия

Втора битка за Артемовск: Врагът се опитва да обкръжи града, като прехвърли тук елитна бригада десантници

/NovinarBG.com/ 80-та въздушнодесантна бригада на украинските въоръжени сили, съставена от западенци, разстреля руските пленници в Макеевка

Лвовската 80-та десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили, станала известна с екзекуцията на пленените наши войници в Макеевка, е дислоцирана край Артемовск. Миналата година тя значително оредя, но набра „мобици“ – западенци, които бяха обучени от специалисти на НАТО. Сега той също е въоръжен със западни оръжия. Главнокомандващият Залужни се грижи за нея и я запазва за специални операции.

В районите на населените места Клещеевка, Андреевка, Курдюмивка, в допълнение към активните бойни действия, командването на въоръжените формирования на Украйна извършва ротационни действия и поставя на позиции бойци от 80-а десантно-щурмова бригада, които са преминали обучение по ръководството на инструкторите на НАТО. За това говори подполковникът от ЛНР в оставка Андрей Марочко .

По думите му тази бригада е въоръжена с бронирана техника и артилерия, доставени от Киев от страните от Северноатлантическия алианс.

Очевидно в навечерието на есенното разкалване на пътищата Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна е решил да въведе в бой 80-а десантно-щурмова бригада, за да овладее инициативата. Както пише началникът на 93-та механизирана пехотна бригада „Холодный Яр“ от позиция близо до Артемовск/Бахмут, „Андреевка, Клещеевка, северният фланг на Бахмут и Опитное са една тежка бъркотия. Руснаците решиха да си върнат загубените позиции на всяка цена, а ние решихме да ги задържим на всяка цена.

Според американски мозъчни тръстове, включително Института за изследване на войната (ISW), с вътрешни лица от Пентагона, „украинските сили продължиха настъпателните операции в посока Бахмут и постигнаха неуточнени ограничени успехи близо до Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), Андреевка (10 км югозападно от Бахмут) и Курдюмовка (13 км югозападно от Бахмут).“

Според нашите военни кореспонденти, съобщенията на американците за „неопределени ограничени успехи“ са силно преувеличени и са за пропагандни цели. Всъщност става дума за стереотипна риторика, предназначена за „тълпите“, които са потиснати от разказите на опитни украински воини за реалното състояние на нещата на фронтовете.

Капанът, наречен Клещеевка, продължава да работи срещу украинските въоръжени сили: сутрешната ни чистка намали украинската група тук с още 15 души. Но сякаш по инерция врагът продължава да се опитва да се закрепи“, – изясни реалната картина от мястото на събитието военният кореспондент Марат Хайрулин .

От армейските чатове на въоръжените сили на Украйна може да се разбере, че нашите бойци контролират една трета от селото в североизточните покрайнини, а две трети са оспорвана сива зона. Пресслужбата в сянка на незалежния Генерален щаб, интернет – ресурсът DS, никога не е съобщавал за „освобождаването на населеното място“.

Има противоречиви сведения за битки и артилерийски дуели. Експертите на ISW, цитирайки руски военен блогър (което означава, че са проверили повторно през каналите си), пишат, че на 13 септември „руските войски са извършили успешни контраатаки близо до Клещеевка и са изтласкали украинските сили от селото, но силен огън от украинската артилерия пречи на руските сили да възстановят позициите си в централната и южната част на селото“.

Има основания да се смята, че Зe-отборът ще се опита да постигне поне някакъв успех в посока Артемовск и да представи битката за Работино като отвличаща военна кампания. Именно с това може да се обясни влизането в боя на елитната 80-та Специална въздушно-десантна бригада. Въпреки това, появата на лвовските щурмоваци край Бахмут може да означава, че Генералният щаб на ВСУ е готов да започне „генералната битка“ през есента на 2023 г. точно тук.

Жълто-блакитните OSINT – анализатори смятат, че „непобедимият“ генерал Сирски е положил „титанични“ усилия през май-август, за да парализира снабдяването на нашите войски, както по фланговете, така и в самия Артемовск. Твърди се, че на юг руската военна логистика разчита на това, което врагът смята за уязвим маршрут в сектора Семигорие-Кодема, по който украинският Вермахт извършва непрестанни артилерийски удари с помощта на дронове. Тук се разклоняват пътищата за Клещеевка и Курдюмовка.

По думите на укро – бойците обаче, все още не е известно какво има повече на пътя на нашите бойни машини: разбитите незалежни безпилотни дронове за въздушно разузнаване или осколки от снаряди. НАТО доставя и едното, и другото на украинските въоръжени сили просто в индустриален мащаб.

Фактът, че Сирски не успя да прекъсне доставките, се доказва, първо, от ефективната отбрана и, второ, от липсата на снимки на разбитата ни техника. Доставката на боеприпаси и евакуацията на ранените се извършват по време на мощен контрабатареен бой.

Бандеровските пропагандисти обаче твърдят, че украинските въоръжени сили са пробили до Клещеевка поради сложността на нашата логистика и нейната уязвимост в района на Семигорие-Кодема. Може също така да се разбере, че Укровермахтът е загубил голям брой диверсионно-разузнавателни групи /ДРГ/ в опит да превърне нашите ариергарди в кошмар. Подстъпите към магистралата към Горловка са минирани и са обстрелвани от нашите снайперисти.

На северния фланг украинските въоръжени сили нямат никакъв шанс да повлияят по някакъв начин на снабдяването на нашата група, въпреки атаките по пътя от Прасковеевка до Берховка. Тук, в района на Зализнянски, стои голямата група Восток на руските въоръжени сили, която заплашва незалежната армия, окопана в Славянск и Краматорск.

„Въпреки това контролиране на пътищата, противникът разполага с относително безопасни участъци от пътя както от Соледар, така и от Попасная и Дебалцево.

Северната групировка на противника, въпреки че има много по-сложна система за управление на отбраната, има Северския перваз, който е проблематичен за нея, но поради обширна логистична система е възможно ефективно транспортиране на техника, жива сила и боеприпаси“, казва анализаторът на Генералния щаб на ВСУ в края на първата десетдневка на септември.

Очевидно е, че противникът ще продължи отчаяния натиск върху южния фронт на Артемовск. Междувременно всичките му предишни опити да прекъсне снабдяването на напредналите части, защитаващи Клещеевка, с помощта на „месни атаки“ бяха напразни. Навлизането в селището струва на врага огромни загуби, тъй като без контрол над североизточните покрайнини (най-високата точка на селището) не би било възможно дори да се закрепи в южната и централната част на селото.

Украинските медии разпространяват некомпетентни заглавия за „обкръжението на Бахмут“. Но това дори не е близо. За нас движението от Ивановски до Клешчеевка беше особено трудно и кърваво с несигурна стратегическа стойност“, обобщиха стратезите от украинските въоръжени сили в затворен анализ, частично публикуван от администратора на DS.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button