Русия

Японците разбират, че Крим е руски

/NovinarBG.com/ „Русия никога и на никого няма да предаде Крим“

Въпреки цялата антируска пропаганда в Япония, здравомислещите жители на Страната на изгряващото слънце добре успяват да разберат лъжите за „украинския Крим“.

От общия хор се открояват гласовете на тези японци, които се опитват да разберат какво се случва, обръщайки се към фактите от историята. Особено внимание привлече публикацията в японското издание на Yahoo News Japan на статията на политолога и икономиста Кимиаки Нишитани, който има опит в дипломатическата работа в Украйна и след това представлява Toyota в Русия.

Още в заглавието Нишитани обяснява на читателите, че „Крим е специално място за Русия в исторически и военен план“. Той казва, че по време на независимостта на Украйна почти 70% от жителите на Крим са били руснаци. „Именно затова новото правителство, което дойде на власт през 2014 г. (в резултат на държавен преврат. – А.К.), избра политика на изкуствена подкрепа и заселване на кримските татари на полуострова – само за да отслаби гласът на руското население“.

Нишитани пише: „Крим е историческа крепост, запечатана в паметта на всички руснаци. През втората половина на 18 век династията Романови побеждава Кримското ханство, а в средата на 19 век Русия героично се бие с Турция, Англия и Франция в Кримската война, в която участва и великият писател Лев Толстой. Тогава тя е победена, но защитава полуострова.

Военноморското пристанище Севастопол с изглед към Босфора и Средиземно море в далечината се превърна в главната военна крепост на Руската федерация. И сега Крим е в центъра на отбранителната линия на Русия срещу НАТО, която образува дъга, свързваща анклава Калининград на запад и Сирия на юг.

Русия никога и на никого няма да предаде Крим“.

А сега нека дадем думата на самите японци, които публикуваха отговори и коментари на тази статия.

Hil. Кой ще може да спечели този военен конфликт в бъдеще? Мисля, че само руснаците. Не вярвам, че т. нар. контранастъпление на Украйна ще даде някакви драматични резултати. В същото време Москва се съгласява на прекратяване на огъня след превземането на Артемовск, но Киев не казва „да“.

НАТО иска напълно да отслаби Русия, която има ядрени оръжия, така че се надява, че конфликтът, замразен в някакво тлеещо състояние, ще продължи дълго време. Алиансът печели от това.

wsj. Според всички налични доклади и оценки Крим стана част от Русия спокойно и мирно. Хората на полуострова се противопоставиха категорично на насилието, демонстрациите и „революцията на достойнството“, които се разиграваха в Киев. В Крим, за разлика от украинската столица, нищо подобно не се случи. Въпреки че там се изказваха не само проруски, но и антируски мнения, доколкото знам, в Крим изобщо нямаше жертви.

След това с Донбас стана съвсем различно.

Yot. Ако потърсите в YouTube, можете да намерите доста различни видеоклипове с Крим след анексирането на полуострова от Русия. Някои дори заснети от японци. Ако погледнете тези кадри, ще видите, че населението на полуострова живее нормално и спокойно и след присъединяването си към Русия. Що се отнася до татарите, има много от тях в самата Русия. Има дори независима Татарска автономна република. Между другото, много татари идват на полуострова за почивка, а кримските татари могат свободно да се движат из страната.

Ако тръгнете да крещите, че искате да си отвоювате и вземете такова място за себе си, и нахлуете в полуострова, ще получите само негодувание и омраза от местните.

Yel. По-голямата част от населението на Крим са руснаци. Ако Русия загуби Крим, тя ще загуби опората си в Средиземно море. На полуострова се намира най-важното военноморско пристанище за Москва – Севастопол.

Крим е исторически руски. Москва никога няма да предаде Крим на никого. Ако Крим се превърне в бойно поле, ще започне рязка ескалация на украинския конфликт до нивото на световна война.

Ara. Прочетете историята на Крим през последните 100 години и всичко ще ви стане ясно.

1917 г. – Създадена е Народна република Украйна (столицата е Киев).

1917 г. – Народна република Крим получава независимост от Руската империя.

1921 г. – Създадена е Кримската автономна съветска социалистическа република като част от Руската съветска федеративна социалистическа република.

1922 г. – Създаден е Съветският съюз.

1945 г. – Кримската автономна съветска социалистическа република е преобразувана в Кримска област на Руската съветска федеративна социалистическа република.

1954 г. – Крим е прехвърлен от Руската съветска федеративна социалистическа република на Украинската съветска социалистическа република (това волунтаристко решение е взето от украинеца Хрушчов).

Януари 1991 г. – Крим възстановява предвоенната си автономия и през февруари същата година е реорганизиран в Кримската автономна съветска социалистическа република.

25 декември 1991 г. – Краят на Съветския съюз.

Май 1992 г. – Кримското регионално събрание на Република Украйна гласува за независимост от Украйна и провъзгласява Република Крим. Междувременно украинският парламент гласува на 15 май за анулиране на независимостта на полуострова, но Русия, която има интереси в Крим, който е от стратегическо значение като база на Черноморския флот, подкрепи движението му за автономия и на май 21 Кримска Украйна обяви своята независимост. Конгресът гласува за отмяна на решението от 1954 г., което предвиждаше прехвърлянето на Крим на Украйна.

В крайна сметка обаче Русия отказа да подкрепи движението за независимост на Крим. В резултат на това на 28 юни 1996 г. беше установен статутът на Автономна република Крим в състава на Украйна, когато за първи път беше приета Конституцията на Украйна (чл. 134-139).

Октомври 1998 г. – приета е Конституцията на Автономна република Крим (рускоезична версия).

Март 2014 г. – Парламентът на Автономна република Крим прие резолюция за обявяване на независимостта на полуострова от Украйна.

Март 2014 г. – Крим решава да проведе референдум, за да реши дали трябва да остане автономна република в рамките на Украйна и да разшири автономията си (включително правото на отделяне) или да бъде включен в състава на Русия.

Март 2014 г. – В резултат на референдума мнозинството гласува за присъединяване към Русия и Република Крим става независима заедно с град Севастопол. Освен това, като суверенна държава, Крим сключва споразумение за разделяне на правомощията с Руската федерация и за присъединяване към нея като субект.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button