Русия

За какво се водят тайните преговори на Русия и САЩ

/NovinarBG.com/ Напоследък все повече се съобщава, че между основните антагонисти на международната политика – Русия и САЩ – все пак се водят преговори. Какво си говорят сега Москва и Вашингтон? Кое ни кара да се съмнявате в искреността на Съединените щати – и има ли шансове да се договорят за Украйна?

Ходовете на международната дипломация са странни. Президентът Джо Байдън официално почти оглавява глобална кампания за изолиране на Русия, докато високопоставени членове на неговата администрация са се заели с някакви непублични преговори с Москва. Това съобщават не само американските медии, но и официални представители на Белия дом.

На свой ред Москва никога не е отказвала да преговаря със САЩ. „Да, има големи трудности – те веднага бяха идентифицирани от руското ръководство. Владимир Путин често казваше, че САЩ лесно се отказват от всякакви споразумения“, обяснява Елена Супонина, политолог. „Така, разбира се, няма взаимно доверие, но в същото време няма начин да откажем такива контакти, защото твърде много е заложено на карта.“

Според Супонина още на 21 февруари на паметното заседание на Съвета за сигурност Николай Патрушев е казал, че е необходимо да се водят преговори със Запада. И преди всичко трябва да говорим със САЩ, защото всички останали ще правят това, което Вашингтон каже.

Ракети без измама

Що се отнася до темите на реалните дискусии, Москва първоначално не коментира подобна информация. „Знаете, че в момента има много тънка тъкан на нашите отношения. За диалог няма какво да говорим. Но всякакви спорадични, дори несистемни контакти – не можете да ги обявите предварително “, каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

На 11 ноември обаче заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че в края на ноември – началото на декември ще се проведе среща на двустранна консултативна комисия от представители на Русия и САЩ по Договора за стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ), който регламентира брой ядрени бойни глави и носители от страните, ще се проведе в Кайро.

Самите срещи ще продължат около седмица – и е разбираемо защо, защото ще се обсъждат цяла поредица от въпроси. Сред тях са възобновяването на инспекциите, опитът на САЩ да изтеглят от договора редица носители (които според Вашингтон се използват за неядрени операции). „Поради това има ситуация, при която американците де факто имат на разположение значителен брой стратегически носители, а именно тежки бомбардировачи и пускови установки на балистични ракети на подводници, които най-малкото не се вписват в изискванията на договора“, обясни Рябков.

Наистина темата за СТАРТ е важна и за двете държави. „Тук страните имат съответни претенции една към друга, но независимо от състоянието на руско-американските отношения и тоталното недоверие, важно е да се обсъжда изпълнението на договора СТАРТ-3, докато той е в сила. Освен това е важно да се премине към диалог по контура на въпросите за стратегическа стабилност след изтичането на този договор. Ясно е, че няма да можем да изработим нов договор, но все пак трябва да говорим за перспективите за стратегическа стабилност“, смята политологът Дмитрий Суслов.

И не просто да се говори за перспективите, а да изработим някакъв нов формат за диалог за ядрената стабилност, който да отчита новите реалности в двустранните отношения. И така, продължава Суслов, „решението на страните да възобновят този диалог показва, че хибридната война между Русия и САЩ е за дълго време, че и двете страни възприемат тази хибридна война като ново нормално и се адаптират към нея“.

2 на 1“ не работи

Междувременно руско-американските преговори не приключват със СТАРТ. Страните обсъждат не само ракети, но и хора. „Контактите между САЩ и Русия не са прекъсвани през целия конфликт. По моя информация на първо място ставаше дума за контакти чрез т.нар. „хуманитарни въпроси“. По-специално по отношение на размяната на затворници, пример за което е завръщането на пилота Ярошенко в Русия през април. Сега се обсъждат подобни въпроси – става дума за размяна на Виктор Бут и някои други затворници, които са лишени от свобода не само в САЩ, но и в ЕС. От американска страна става дума за лекоатлетката Бритни Грийнър, както и за обвинения в шпионаж Пол Уилън, обяснява Супонина.

Според нея в тези преговори ролята на посредници могат да играят както бивши американски служители (например бившият министър на енергетиката на САЩ Бил Ричардсън), така и отделни държави. Например Турция, Емирства, Саудитска Арабия и някои други.

За Байдън съдбата на Бритни Грийнър и Пол Уилън беше от особено значение преди междинните избори за Конгрес – американският президент искаше да „върне американците у дома“ и по този начин да спечели политически точки. Но вероятно формулата му „разменяме двама американци за един руснак“ не е устройвала Москва. Русия може да поиска размяна на двама за двама – тоест да се присъедини към Вадим Красиков, който е в Германия по обвинения в убийството на чеченския терорист Зелимхан Хангошвили.

Съдейки по факта, че онзи ден Грийнър беше преместена от следствения арест в колония (където трябва да излежи 9 години за контрабанда на наркотици), страните все още не са се споразумели. Но само за сега. „САЩ ще предложат някои нови условия и този диалог също се води независимо от общия климат и пълното недоверие между нашите страни“, каза Суслов.

Експертите смятат, че сделката за обмен може да се превърне в правдоподобен претекст и трамплин за преговори по други важни въпроси. По-специално за разрешаване на американско-руските конфликти за Украйна. Всъщност, разбира се, преговорите, свързани със ситуацията в Украйна, вече са в ход. „По-специално за управлението на ескалацията и намаляването на рисковете от нейното възникване. Тоест, по-просто казано, предотвратяване на пряк военен сблъсък между Русия и САЩ с ядрен компонент, – казва Суслов. „Страните обсъждат съответно границите на приемливите червени линии, определят вероятни отговори на стъпките на другата страна. Обсъждането на тази тема е абсолютно необходимо, без да се отчита тоталното недоверие между Русия и САЩ, просто защото рискът от ескалация е висок – иначе нямаше да има такива консултации. Нито Русия, нито САЩ са заинтересовани от трета световна война и използване на ядрени оръжия“, допълва той.

Американците обаче твърдят, че това не са преговори за „Украйна“ и не нарушават формулата им „без преговори за Украйна без Украйна“. Твърдението е съмнително, разбира се.

„Фактът, че Украйна уж е извадена от уравнението по време на тези контакти, е по-скоро хитрост. Може би по време на отделни срещи това е вярно, но като цяло винаги се разбира, украинският въпрос е налице“, смята Супонина. „Освен това е известно, че те обсъждат това със своите съюзници без Украйна, което вече нарушава този принцип“, отбелязва Суслов.

Според редица медии американците преговарят директно с Русия и за Украйна. Страните се опитват да намерят начини за компромис – ситуации, в които и Русия, и Съединените щати могат да се обявят за победители.

Към днешна дата обаче страните все още не са открили нищо. Има много косвени доказателства за това – и едно от тях е отказът на страните да проведат официални двустранни преговори на срещата на Г-20.

„Срещата на Путин и Байдън не се състоя и няма да се проведе в кулоарите на Г-20, защото дори нямаме никакви предварителни споразумения за уреждане на украинския конфликт. Такъв диалог и дори такъв контакт би могъл да има смисъл, ако конфликтът поне беше спрян и ако страните имаха някакво предварително споразумение за контурите на мирно уреждане. Докато това не се случи, няма да има съответни срещи“, обобщава Суслов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button