Криминални Новини

Зам.-главният секретар на МВР: Проверява се дали има участие на граничари

Проверява се дали има участие на служители от „Гранична полиция“ в случая с камиона ковчег. Това каза за bTV зам.-главният секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев.

„Ако съпоставим данните от първата и втората седмица на февруари, може да се каже, че мигрантският натиск върху страната ни намалява. За жалост обаче през тази трета седмица на месеца мигрантският натиск отново започна да се увеличава“, каза той.

Гл. комисар Станев си обяснява това с по-доброто време и с повечето желаещи да напуснат пределите на Турция. Той е категоричен, че външната граница на ЕС се охранява много добре с тези средства, с които България разполага.

„Важно е да кажа, че ние заварихме 2000 души по-малко в ГД „Гранична полиция“ – тези служители бяха съкратени. Налагаше се да се командироват служители от вътрешността на страната, за да се компенсират липсите. Като съпоставихме данните за изплатените командировъчни и извънредния труд, излиза, че е по-добре да си назначим служители. Ние отдавна сме направили тези стъпки“, каза още той.

Зам.-главният секретар на МВР поясни, че „затягат обръча“ около каналджийте, но те стават и значително по-изобретателни – ако преди време са ги превозвали с автобуси, сега правят тайници и ги засипват със зърно или с дърва, какъвто е случаят с камиона ковчег в с. Локорско.

„Има служители, които бяха отстранени. Друга напуснаха сами преди да приключи проверката на инспектората по случая от Бургас. Има и служители, за които имаме информация, макар и недостатъчна. Тях ги ротираме – изпращаме ги на други гранични пунктове и дирекции“, каза още гл. комисар Станев.

Той поясни, че ГД „Вътрешна сигурност“, ГДБОП и ДАНС разследват служители на „Гранична полиция“, които се занимават с този вид дейност, включително по случая „Локорско“.

„Искам обаче да подчертая, че в ГД „Гранична полиция“ работят изключително честни, смели и отговорни служители. Тези, които са проверявани от службите, са един много малък процент от общия състав“, категоричен е гл. комисар Станев.

Зам.-главният секретар на МВР допълни, че се проверяват всички канали и ако в тях участват техни служители, те ще бъдат показани. „Ние си показваме гнилите ябълки, нищо че това понякога ни носи негативи“, каза още той.

Още новини

Back to top button