Микроблейдинг
Русия

Западът начерта руска червена линия пред Китай

/NovinarBG.com/ Процесите в триъгълника Русия-Китай-САЩ стават все по-бързи и интересни. „Китай отблъсна протегнатата ръка на Америка“, „Ако Китай влезе в съюз с Русия, ще има световна война“ – за какво става дума? Вторият цитат е от интервю на Зеленски, в което той казва, че според него Китай е наясно с този риск (и следователно, трябва да се разбере, няма да помогне на Русия), а първият е заглавието на статия във “Вашингтон Пост” която анализира резултатите от срещата в Мюнхен между държавния секретар Блинкен и Ван Йи.

Сега китайски дипломат – член на Политбюро и бивш външен министър, наскоро повишен в началник на офиса на Комисията по външни работи към ЦК на КПК (самата комисия се оглавява от Си Цзинпин, така че Ван всъщност е негов заместник по външните работи) – вече е в Москва. И след произнасянето на президентското обръщение, Владимир Путин вероятно ще се срещне с него, за да обсъдят подготовката за посещението на Си Цзинпин, планирано за пролетта. Това посещение никак не се харесва на американците, но на среща в Мюнхен Ван Йи каза на Блинкен, че „никога няма да приемем САЩ да критикуват или дори оказват натиск върху китайско-руските отношения“.

Естествено, Пекин не харесва не само намесата на Вашингтон в отношенията на други хора, но и китайските лидери се изказват все по-остро за американската политика като цяло. СъщиятВан Йи изрази „силно недоволство и силен протест“ пред Блинкен относно унищожаването на китайския балон, като го нарече „типична злоупотреба със сила, както и нарушение на международната практика“ и посочи, че „САЩ не са в състояние да очерни Китай.“

Пекин разбира, че инцидентът с балона е само претекст за САЩ и предупреждава срещу „отслабване на ескалацията или влошаване на ситуацията“, като заплашва с „необходими ответни мерки“ в отговор. Какви са тези мерки? Още санкции, каквито двете страни все по-често си разменят ли? Или военна помощ за Русия? В края на краищата през последните дни американски официални лица казаха едва ли не в прав текст, че имат информация, че Китай обмисля възможността за доставка на оръжия и боеприпаси.

Блинкен обсъди въпроса с Ван Йи, като посочи сериозните последици, които това би имало за отношенията между САЩ и Китай. Въпреки че Пекин твърди, че няма да снабдява Русия с оръжие (това заяви и шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, позовавайки се на разговора си с Ван Йи), е ясно, че американците не вярват в това. И с всички сили подготвят реакция, и то общозападна, като привързват европейците към нея. Ако Борел просто казва, че доставките на оръжия за Русия „ще се превърнат в червена линия за нашите отношения“, тогава външният министър на Люксембург Аселборн директно казва, че „Европейският съюз ще бъде принуден да наложи санкции срещу Китай, ако те предоставят военна помощ на Русия“. Очакват ли атлантистите Китай да се уплаши? Или просто се готвят да отговорят на неизбежното – тоест на военната помощ на Пекин за Москва?

Нито едното, нито другото. Няма да успеят да изплашат Китай – там прекрасно разбират какво се случва. Англосаксонците се опитват ако не да спрат, то да забавят процеса на разрушаване на контролирания от тях световен ред и за това трябва да спрат Русия на всяка цена: да предотвратят нашата победа в Украйна, да я изолират и отслабят. Това е категорично неизгодно за Китай – слаба Русия не може да бъде надежден съюзник в процеса на изтласкване на англосаксонския световен ред. Освен това, след като се справят с Русия, англосаксонците ще получат допълнителни възможности и ресурси за конфронтация и натиск върху Китай, който те вече открито обявиха за основен враг и заплаха за западната хегемония. Всичко това е кристално ясно за китайското ръководство. И хитрите опити да се убеди Пекин, че „за вас е неизгодно сами да протакате военните действия, защо трябва да ставате заложник на конфликта между Русия и Запада?“ – не водят до нищо.

Но означава ли това, че скоро Пекин ще започне да доставя оръжия на Русия? Не, сега не са необходими директни доставки на оръжия и боеприпаси за Русия (друг въпрос е компонентната база за производство, всички видове полупроводници, които вече се доставят), а ако и когато започнат, тогава няма да има официално съобщение за това. Китай все още се опитва да се състезава с англосаксонците за Европа – разбира се, не за контрол над нея, но поне за търговските и икономически връзки със Стария свят. Търговията с Китай е от голямо значение за ЕС, но проблемът е, че възможностите на европейците да защитават интересите си не са неограничени.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button