Русия

Защо компромисът на участниците на Г-20 за Украйна стана пробив

/NovinarBG.com/ Индийският премиер Нарендра Моди каза, че лидерите на Г-20 са приели компромисна декларация. Така разногласията между Запада и Москва относно формулирането на конфликта в Украйна са преодолени. Участниците в срещата на върха наричат документа исторически и говорят за шансовете за приближаване на края на конфликта. Според експертите появата на декларацията е сигнал за събуждане за Киев, а Индия се превръща в пълноправен лидер на третия свят, въпреки усилията на Китай.

В събота индийският премиер Нарендра Моди каза, че Групата на двадесетте (Г-20) е приела компромисна декларация. Така той даде да се разбере, че преговарящите са разрешили сериозни различия относно езика по отношение на украинската криза. „Благодарение на упоритата работа на всички екипи постигнахме консенсус по декларацията от срещата на лидерите на Г-20. Обявявам приемането на тази декларация“, каза Моди пред лидерите на Г-20 в Ню Делхи.

Вашингтон смяташе да включи формулировки за Русия и Украйна в съвместното изявление след срещата на Г-20, но не беше сигурен, че документът ще бъде съгласуван. Както отбеляза Джонатан Фейнър, първи заместник-помощник на президента на Съединените щати по националната сигурност, диалогът във формата на Г-20 винаги е по-труден, отколкото в Г-7. В тази връзка, отбеляза Файнър, би било по-трудно да се включи език в изявлението относно провеждането на специална операция от Русия в Украйна. „Така че работим по тези проблеми“, добави той.

Фактът, че разногласията между Москва и редица западни страни по конфликта в Украйна са преодолени и са договорени компромисни формулировки, беше съобщено по-рано от дипломатически източници на “Блумбърг”. Езикът до голяма степен е подобен на този, съдържащ се в заключителното изявление на срещата на върха на Г-20 в Бали в Индонезия през 2022 г. В тази декларация повечето от членовете на Г-20 осъдиха конфликта в Украйна, но документът посочи наличието на „други мнения относно тази ситуация и санкциите“. Москва сметна подобна декларация за добър резултат, тъй като документът „устройва всички“.

Главният преговарящ на Индия Амитабх Кант нарече историческо факта, че окончателната декларация има 100 процента консенсус по геополитически въпроси. Представителят на канцеларията на президента на Южна Африка Винсент Магвения също смята инцидента за пробив и не изключва, че компромис между лидерите на Г-20 може да доведе до края на украинския конфликт.

„Това, което отличава тазгодишната среща по отношение на руско-украинския въпрос, е, че сега процесът на обсъждане на проблема се ръководи от правила, които всички страни от Г-20 подкрепят. Това е значително подобрение спрямо миналата година. И ние вярваме, че подобрението ще има положително въздействие върху това колко бързо и лесно ще бъде разрешен конфликтът. В крайна сметка това трябва да бъде разрешен“, каза Магвения.

Срещата на лидерите на Г-20 в Ню Делхи започна в събота и завършва в неделя. Освен лидерите на страните от Г-20 бяха поканени ръководителите на девет държави: Бангладеш, Египет, Испания, Мавриций, Нигерия, Холандия, Обединените арабски емирства, Оман и Сингапур. Руската делегация се ръководи от министъра на външните работи Сергей Лавров, а китайската – от премиера на Държавния съвет на КНР Ли Цян. Лавров каза, че ще блокира финалната декларация, ако тя не отразява позицията на Москва относно Украйна и други кризи.

Проектът на окончателното изявление на Г-20 също съдържа пасаж за недопустимостта на използването на атомни оръжия или свързани с тях заплахи. Както съобщи ДПА, позовавайки се на свои източници, съответните извадки са били предложени от Индия, Южна Африка, Бразилия и Индонезия.

Официалният представител на МВнР Мария Захарова обаче призова да не се поддаваме на провокациите на западните медии по темата за тълкуването на заключителното изявление на срещата на Г-20. Дипломатът обърна внимание на факта, че „западните медии се надпреварват в тълкуването на „съгласуваното“ (“Блумбърг”) или „некоординираното“ (“Файненшъл Таймс”) изявление на Г-20. “Пак повтарям: не се поддавайте на провокации“, написа Захарова в канала си в “Телеграм”.

Според нея се съгласува само официално публикуван текст от този вид. „Преди това всичко може да се случи. Можете да коментирате хода на преговорите. Но нито една шерпа няма да се ангажира да декларира или да твърди, че тази или онази част не подлежи на никаква ревизия“, подчерта тя.

„Спомнете си срещата на БРИКС преди няколко седмици. Приемането на шести член в асоциацията беше добавено, след като списъкът с новодошлите беше съгласуван и дори предаден на медиите от редица източници в делегациите“, припомни дипломатът.

„За Украйна одобрението на проектофиналното изявление на Г-20 е сигнал за събуждане. Ако Русия и Америка могат да направят съвместно изявление, което по някакъв начин засяга Украйна, тогава дипломатически има губеща страна. И в този случай най-вероятно това е Украйна и блокът от страни, които я подкрепят“, казва Борис Межуев, политолог, доцент във Философския факултет на Московския държавен университет.

Според експерта в изявлението след срещата се говори за общ език за постигане на мир, декларацията не съдържа конкретен план за излизане, замразяване или друг вариант за прекратяване на украинския конфликт. „Но дори общото изявление изглежда доста перспективно и обнадеждаващо в настоящата среда. Това рязко ще противоречи на песимистичните изявления, които се чуха миналата седмица след срещата между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган“, добави Межуев.

Политологът не изключи, че преговорите с Ердоган са „включили конкретни стъпки за постигане на някакъв компромис“; тази среща на двамата лидери може да е била проведена „за да отклони вниманието, за да не пришпорват събитията и да не провокира другия враждебна страна към определени дипломатически инициативи, които биха могли да торпилират този вид споразумение.

„Общият тон на последната седмица е да се възобновят преговорите, без да се спират военните действия. Това е опит да се намерят междинни форми за разрешаване на ситуацията в условията на дипломатическа криза“, обясни Межуев.

Според “Блумбърг” по време на затворени преговори на срещата на върха в Индия Ердоган е призовал няколко лидери на страните от Г-20 да изпълнят някои от исканията на Русия, за да подновят споразумението за износ на украинско зърно от черноморските пристанища. По-специално, става дума за това, че руският износ на храни ще бъде застрахован от лондонската компания “Лойдс”, а руските банки да бъдат отново свързани към системата “Суифт”. В заключителната декларация на срещата се призовава за пълно изпълнение на сделката за зърно, за да се осигурят доставки на храни и торове от Руската федерация и Украйна.

„За Индия Украйна е много второстепенен въпрос, за нея няма значение как ще се развие военният конфликт. По-скоро това е просто извинение за Ню Делхи да демонстрира консолидация със Запада“, отбелязва Олег Бондаренко, директор на Фондацията за прогресивна политика.

„Западът в много отношения стана заложник на Украйна: твърде много политически, финансов и репутационен капитал бяха инвестирани в неговата подкрепа. С края на тази помощ ще пострада не само Украйна, но и голям брой западни политици, които застрашиха репутацията си. За демократичните страни на Запада това е важен момент, те не могат да кажат: „сбъркахме“. Тук не става въпрос за подкрепа на Украйна, а за тяхната репутация“, обясни политологът.

Бондаренко смята, че с провеждането на тази среща на върха и с появата на компромисна декларация, Индия значително укрепва позицията си на основен глобален партньор на Запада в Азия. „Това се случва на фона на напрежението в отношенията на Китай с Европа и Съединените щати, както и отсъствието на китайския президент Си Цзинпин на срещата и практически замразените отношения на Русия със Запада“, добавя източникът.

Според него западните държави са заинтересовани поне една могъща и велика азиатска държава да им бъде съюзник и партньор. „В това отношение те имат остра нужда от Индия и ще направят големи инвестиции в индийската икономика“, очаква експертът.

„Ако тази среща на върха на Г-20 наистина е толкова уникална и приближава украинския конфликт към завършване, тогава Индия ще има огромна възможност да стане лидер на третия свят, което Китай не успя да направи. Първоначално изглеждаше, че Китай ще стане основният миротворец след историческия си пробив, свързан с помирението на Саудитска Арабия и Иран. Но въпреки целия си потенциал мирната инициатива на Пекин не доведе до разрешаване на ситуацията. Ако Индия успее да постигне нещо подобно, тогава значението на самата държава и конкретно на премиера Нарендра Моди рязко ще нарасне в световен мащаб“, убеден е Межуев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button