НЕВЕРОЯТНИ

Защо котката ви ближе и как да я отучите от този навик

Котките са социални същества, които създават тесни връзки с хората, въпреки че често живеят и ловуват сами. Облизването най-вероятно е начин да заздравите връзката си с човек. Котките се грижат една за друга, за да останат чисти и свързани, което също намалява агресията и ги поддържа спокойни. Котките могат да прекарат до 50% от деня в облизване на козината си, така че те също могат да се грижат за стопаните си по този начин, защото искат всички в семейството им да са чисти. Този тип близане може също да бъде придружен от малки хапки.

Котките използват малките си предни зъби (резци), за да хапят особено сърбящи или мръсни участъци от кожата или козината и могат да направят това и с хората. Този тип ухапване е безболезнено и различно от истинското ухапване.

Маркира своята територия

Котките са териториални същества, които обичат да маркират това, което е тяхно, за да отстояват правата си. Въпреки че може да няма други котки в къщата, домашният любимец пак ще маркира инстинктивно важни предмети с брадичката, бузите и слюнката си, за да се успокои и да освежи аромата си. Облизването може да бъде част от тази маркировка, тъй като котката по същество казва, че това е нейният човек. Освен това й помага да опознае човека по-добре.

Иска внимание

Ако котка упорито облизва човек, тя може просто да се опитва да каже нещо или да е научила, че облизването привлича вниманието. Това позволява на домашния любимец да разбере, че ако оближе човека, ще получи внимание.

Чувства се стресирана или тревожна

Котките могат да се облизват, когато се чувстват тревожни или стресирани, като начин да се справят с чувствата си. Това може да е начинът на котката да сигнализира, че вече не обича да бъде галена и иска да бъде оставена сама. Този тип облизване често е придружено от напрегната поза на тялото и чесане или хапане, ако галенето продължи.

Миризма на кожата

Ако има нещо върху кожата, като храна или лосион за тяло, котката може да бъде привлечена от миризмата. Това не е най-вероятната причина котката да оближе човек, особено ако продължи да ближе след няколко опита. Някои котки харесват определени миризми и вкусове, които ги карат да оближат човек. Когато котките се грижат за себе си или за другите, тялото отделя химикали, които им помагат да се чувстват добре и да се чувстват щастливи. Ендорфините се отделят в мозъка на котката и предизвикват релаксация и щастие.

Още новини

Back to top button