Русия

Защо му е на Китай мирен план за Украйна

/NovinarBG.com/ Пекин представи своята визия за разрешаване на конфликта в Украйна. На пръв поглед планът от 12 точки изглежда като набор от общи приказки. В експертната общност обаче казват, че Поднебесната империя преследва редица цели. Какво се опитва да постигне Китай? И ще помогне ли планът за разрешаване на украинската криза?

Китайското външно министерство публикува план за мирно уреждане на украинската криза. Документът се състои от 12 точки и предвижда прекратяване на военните действия, както и мирни преговори.

Първата точка, която Пекин посочва, е необходимостта от зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички страни. В документа се посочва, че „всички страни са равни, независимо от техния размер, сила или богатство“. В тази връзка КНР настоява за еднакво прилагане на международното право и отказ от двойни стандарти.

Второ, Китай призовава за изоставяне на манталитета на Студената война, тъй като регионалната сигурност не може да бъде постигната чрез укрепване и разширяване на военните блокове. Документът изтъква необходимостта да се вземат предвид легитимните интереси и опасения за сигурността на всички страни.

Третият параграф, озаглавен Как да „преустановим враждебните действия и да спрем войната“, гласи, че „няма победители във войните“. Пекин настоява страните да не наливат масло в огъня и да не позволяват украинската криза да излезе извън контрол.

В четвъртия параграф Китай настоява за провеждане на мирни преговори, тъй като това е единственият реален изход от кризата. В документа се казва за необходимостта от създаване на условия и предоставяне на платформа за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна.

В петия параграф Пекин призовава за подкрепа на всички мерки, които помагат за смекчаване на последствията от хуманитарни кризи. Китай посочва недопустимостта на политизирането на хуманитарните въпроси.

Също така КНР в шести параграф приветства подкрепата за обмена на военнопленници между Киев и Москва. Бе отбелязана и необходимостта от защита на цивилните. Точка номер седем е посветена на безопасността на атомните електроцентрали, Китай счита за необходимо да противодейства на въоръжени нападения срещу мирни ядрени съоръжения. Освен това КНР смята използването на ядрени оръжия за неприемливо, както е посочено в осмия параграф.

Деветият параграф гласи, че страните трябва да спазват споразумението за транспортиране на зърно през Черно море. Инициативата на Китай за международно сътрудничество в областта на продоволствената сигурност може да осигури решение на световната хранителна криза. В десетия параграф КНР се противопоставя на едностранните санкции в контекста на кризата в Украйна, тъй като ограниченията само създават нови проблеми. Призивът за осигуряване на стабилност на производствените и снабдителните вериги се съдържа в 11-ти параграф от плана. И в последния параграф Пекин изразява готовността си да окаже помощ и да играе конструктивна роля в следвоенното възстановяване в зоната на конфликта.

Ден по-рано китайският заместник-посланик в ООН Дай Бинг каза, че дипломацията е единственият начин за прекратяване на конфликта. Дипломатът отбеляза, че Пекин подкрепя Москва и Киев в търсенето на консенсус и жизнеспособни решения, за да „дадат шанс на мира“. Вашингтон обаче вече даде да се разбере, че за никакъв „шанс за мир“ не може да става и дума. Още преди официалното публикуване на мирния план заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще се запознаят с предложенията на Пекин, ако съдържат нещо повече „от цинично прекратяване на огъня“, пише „Вашингтон Пост“.

Пускането на мирния план не подобри мнението на Запада. Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че „няма повече доверие в Китай“. Причината е, че Пекин не само не осъди действията на Москва в Украйна, но и „подписа споразумение за неограничено приятелство с Русия преди инвазията“. На свой ред ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че Ван Йи, ръководител на кабинета на комисията по външни работи на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, „почти го е упрекнал“ заради доставките на оръжия за Украйна.

Заслужава да се отбележи, че Ван Йи съвсем наскоро беше на официално посещение в Москва. Ръководителят на комисията по външни работи на ЦК на ККП се срещна с руския президент Владимир Путин. По време на разговорите страните демонстрираха готовност за по-нататъшно развитие на партньорството. Според руския лидер страните си сътрудничат в много области: в хуманитарната сфера, в международни организации, включително Съвета за сигурност на ООН, БРИКС и Шанхайската организация.

Освен това Ван Йи се срещна с руския външен министър Сергей Лавров. Китайският представител подчерта, че „Москва и Пекин, въпреки нестабилността на международната обстановка, запазват стратегическа решителност и твърдо вървят в посока на формирането на многополюсен свят“. Друга важна среща бяха разговорите със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Той каза, че Западът е отприщил кампания за сдържане на Русия и Китай, така че Москва и Пекин трябва да координират действията си на международната арена.

Експертите са сигурни, че мирният план за Украйна, представен от Китай, има за цел не само да стане още един аспект за укрепване на руско-китайските отношения, но и да помогне на Пекин да заеме уверена позиция на световната сцена.

„Предложението на Китай трябва да се разглежда като изявление на собствената му позиция. И ако в бъдеще световната общност анализира как Пекин се е държал в кризисна ситуация, тогава мирната инициатива ще играе в полза на Поднебесната империя“, каза Алексей Маслов, директор на Института за азиатските и африканските страни на МГУ.

„Целият документ е пронизан с антизападна реторика. Не виждаме нито едно обвинение срещу Русия, но има много преки и косвени намеци за действията на САЩ и ЕС. Също така Китай никъде не определя, че диалогът между Москва и Киев трябва да се провежда без предварителни условия“, обръща внимание събеседникът.

„Забележително е също, че Пекин декларира готовността си да инвестира във възстановяването на засегнатите територии. И няма значение дали говорим за украински или руски региони. По един или друг начин Пекин е готов да инвестира. Това е, което Поднебесната империя обича и знае как да прави. В края на краищата това не е спонсорство, а инвестиции ”, смята синологът.

„Между другото, темата за премахване на санкциите в предложенията на Китай също се появи неслучайно. Редица стоки са под ограничения. Това се отрази особено на високотехнологичния сектор. И тук Поднебесната империя активно се застъпва за свят без санкции“, обясни Маслов.

„Осъществимостта на мирния план на Китай за Украйна в краткосрочен план изглежда съмнителна. И документът на пръв поглед изглежда като набор от общи предложения“, добавя Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европеистика във Факултета по международни отношения на Санкт Петербургския държавен университет.

„В глобален смисъл обаче документът поставя Китай на руската страна в този конфликт. Нищо, предложено от Пекин, няма да бъде подкрепено нито в Киев, нито във Вашингтон. Освен това Съединените щати ще се опитат да „разбият“ мирния план, предложен от Поднебесната империя“, смята събеседникът.

„Ще има много коментари: Виктория Нюланд ще заеме най-радикалната позиция, Антъни Блинкен ще говори малко по-сдържано. Но по един или друг начин, ако Белият дом приеме този план, Русия ще излезе от специалната операция с фиксиран фронт, като същевременно запази реноме. А имиджовата победа на Москва е неприемлива за Вашингтон“, продължи експертът.

Според Ткаченко документът е насочен едновременно към два вида аудитория. „Първият е китайците. Планът трябва да покаже на гражданите, че тяхната страна е глобална сила, способна да заеме ясна и всеобхватна позиция по много сложен международен проблем“, обяснява той.

„Вторият аспект е външната политика. Това е опит на Поднебесната да формулира мнението на развиващите се страни относно конфликта в Украйна. В крайна сметка за мнозина това е чисто периферен проблем. Така Пекин заема много изгодна позиция, като говори от името на огромното мнозинство от света на пръв поглед банални истини“, подчерта Ткаченко.

Ориенталистът Иван Зуенко се придържа към малко по-различна гледна точка. „От гледна точка на анализа на китайската външна политика се получи още един добър пример за неясна философска и хуманитарна концепция за „общност с обща съдба за човечеството“, пише той в своя канал в „Телеграм“.

„От практическа гледна точка, като добър учебник по днешната китайска външнополитическа реторика. Много красив, точен и кратък текст. Този документ не е нещо повече. Вероятно Китай е разбрал, че е невъзможно да мълчи повече. От него като от „велика сила“ очакват по-активна позиция. Трябваше да изразя своята позиция. Тук е изразена. Квадратчето за отметка е отметнато. Илюзиите, че Пекин може да бъде истински посредник в мирните преговори, са отхвърлени“, убеден е Зуенко.

„Над безплодието на китайския „мирен план“ може да се присмиваме винаги, но сега, като се има предвид тежестта на Китай, всеки ще го развява, извличайки нещо полезно за себе си от излъсканите формулировки. И точно от това има нужда Пекин – ефектът на присъствие без никакви действия или, не дай Боже, задължения“, смята политическият анализатор Фьодор Лукянов.

Според него КНР просто вече не може да стои встрани, но наистина да се включи без гаранция за успех (а гаранции никога няма да има) е загуба на доверие. „Така че това е много правилна стъпка, браво. Освен това практическите действия на Пекин все още ще се определят не от този набор от желания, а от конкретния му интерес във всеки следващ момент“, заключи Лукянов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button