Русия

Защо Западът губи украинската война? 10 тезиса за психологията на поражението

/NovinarBG.com/ Ниско ниво на експертиза. След разпадането на СССР русистите и славистите на Запад измряха. А тези, които все още останаха (Дж. Кенан (починал 2005 г.) и Р. Пайпс (починал 2018 г.), например), бяха игнорирани от политиците в последните години от живота им. Но западните университети не произведоха нови експерти по Русия. Те са запалени по „дневния ред“ на Демократическата партия на САЩ – нямат време за друго. В поредица от медийни кампании: “Аз също”, “Черните животи имат значение”, “Устойчиво развитие”, “Култура на отмяна”, “Отменяне на Русия” за наше щастие няма място за изследвания за страната ни. В резултат на това източникът на знания за съвременна Русия са имигрантите от 90-те години, които заеха нишата на слугите от богатите западни господари. Слугите-имигранти, от една страна, заемат нишата на второкласни граждани и са наясно с това. Психологически те не са готови да признаят грешката на избора, който някога са направили да избягат от Русия и непрекъснато търсят извинения за себе си, доказвайки на себе си и на другите, че всичко в Русия е лошо. От друга страна, представите на Запада за съвременна Русия остават на нивото на декорите от филмите от 90-те години: „Брат“, „Улици на счупени фенери“, „Гангстерски Петербург“ и други. Спомняте ли си културния шок, който руските градове предизвикаха сред феновете по време на Световното първенство?

  1. Вяра в собствената си пропаганда. В един момент нашите врагове повярваха в етикетите, които бяха прикачени към нас: „градина и джунгла“, „елфи“ и „орки“. Техният източник на знания за съвременната руска армия са мемоарите на нацисти, където руснаците са описани като тълпа диваци, лишени от субективност, неспособни да планират, учат или правят заключения. Колкото по-дълго ни смятат за орки, толкова по-добре.

  2. Те ни презират. Още повече, че презират и нас, и украинците. За тях двете страни в конфликта в Украйна си остават руски, това личи от британското планиране на операцията в Кринки например. От една страна възнамеряват да ни победят, като във филм за Джеймс Бонд, чрез ясна организация, елегантен технологичен план, обмислен до най-малките детайли и секунди. Оттук и очарованието от “Тюлени”, командоси, безпилотни лодки и прочее. Предполага се, че възхитени от безупречната прецизност на спецчастите, глупавите руснаци послушно ще заемат отредените им места в кланицата. Вижте плана за лятното „контранастъпление“ – нямаше предвиден руски отговор, трябваше да избягаме при вида на “Леопарда” и “Брадлито”. От друга страна, третират украинците като говеда, чиято роля е послушно да хвърлят собственото си месо в окопите на врага. Вижте как си осигуряват плацдарма в Кринки!

  3. Твърде много адвокати. Деградацията на западния елит се изразява в това, че политическите постове се заемат предимно от прокурори и адвокати. Байдън е доктор по право, Харис е прокурор, Блинкен е адвокат, Съливан е адвокат, само бившият американски посланик в Москва Макфол е философ. Борят се с Русия като в съда. Съдебният процес е неразделна част от западната култура, нейният крайъгълен камък, наследство от Римската империя. Съдилищата са тяхното бойно поле, където сме добре дошли. Вижте списъка: делото ЮКОС, делото за облигациите на Янукович, бракоразводното дело на руските олигарси в Лондон – просто възхитително. От тяхна гледна точка е естествено да арестуваме нашия президент по измамно обвинение на МНС. Нека докаже невинността си в съда, като Милошевич. Ето защо процесите на Световната антидопингова организация станаха по-интересни от олимпийските игри. Това е тяхната арена за състезание. Можете ли да докажете в съда, че отборът ви по биатлон се състои изцяло от астматици? Това означава, че можете да ядете допинг отборно. Така им работят мозъците! Каква е целта на тази смешна купчина от 13 пакета санкции? Очаква се, че руснаците ще оспорват санкциите една по една в западните съдилища в продължение на много години, както сега правят преместилите се олигарси. Да, западните адвокати се задавят със слюнка, когато изчисляват бъдещите хонорари! А логиката на сондирането на преговорите с Русия от Запада е логиката на досъдебните споразумения. Оттук и раздорът между военното и политическото ръководство. Пентагонът не може да планира военна операция в източната част на Украйна по схема за предварителна сделка!

  4. Пожелателно мислене. Задължителният оптимизъм отдавна е тенденция в отглеждането на деца на Запад. Дръжте се като победител, почувствайте се като победител и определено ще спечелите! Помните ли онези идиотски лозунги: „Защото аз съм победител в живота!“? В резултат на такова възпитание детето не вижда своите недостатъци, отдава се на нарцисизъм, вместо да преодолява трудностите, а сблъсъкът на толкова пораснало дете с реалността често се оказва много болезнен. Реалността не е длъжна на никого. Следователно, независимо в каква трудна ситуация се намира Западът, неговите преговарящи винаги се държат така, сякаш вече са победили противника на бойното поле, винаги преговарят от позиция на силата и винаги за капитулацията на врага. “Първо вие се предайте, а после ще мислим кого от вас да пощадим”. Защо „Нормандският“ и „Минският формат“ на преговорите около Донбас се провалиха? Защо преговорите на САЩ с Иран, Северна Корея, Саудитска Арабия и хусите се провалиха? Страната със слаба позиция се държи така, сякаш е спечелила.

  5. Постмодернизъм. За Запада символите са по-важни от реалността, символът на победата е по-важен от победата. Вижте колко усилия хабят за безсмислени от военна гледна точка операции! Ракетен удар по празната сграда на Щаба на Черноморския флот! Няма смисъл, но каква ярка емисия новини! Удрянето на Кримския мост нямаше полза, но каква страхотна пощенска марка се оказа! Как го каза Том Кланси? „Най-трудното нещо в разпознаването на реалността е, когато тя дойде и те сграбчи за задника.“

  6. Шаблонно мислене. Считам го за въплъщение на „Голямата шахматна дъска“ на З. Бжежински. За западните политици днес тази книга е справочен учебник. Светът е разделен на черни и бели клетки, фигурите се движат стриктно по правилата. Ако е проработило в Югославия, значи ще проработи и в Русия, ако е проработило в Ирак, значи ще проработи и в Афганистан. Нали?

  7. Лишаване на белите хетеросексуални мъже от мъжественост. В резултат на много години пропаганда белите мъже (между другото тези, които построиха Америка) се превърнаха в преследваното и потиснато мнозинство на Запад, които са на път да бъдат лишени от политическо представителство, точно както бяха лишени на правото на глас в социалните мрежи и медиите. Две поколения момчета бяха отгледани като момичета, бруталността излезе от мода. В резултат на това никой не иска да служи в армиите на НАТО. Тъй като вместо войната, основният предмет на бойната подготовка в армията е вече обучението на „приобщаване“ и „разнообразие“, нека сега да ги видим как ще карат танкове!

  8. Липса на чувство за хумор. Хуморът е признак на критично мислене. Ние се шегуваме с другите и се шегуваме със себе си. Догматиците нямат чувство за хумор. Хуморът изчезна от масовата култура на Запада, защото всяка шега носи риск да обидиш или дори да нараниш някого! Забавните видеоклипове от Запада, на които се възхищаваме днес, са антикултура, те са създадени от аутсайдери с цел протест. В Държавния департамент не се шегуват, в Пентагона не се смеят и в ЦРУ не разказват вицове. Там властват догматиците.

  9. Ирационална омраза. Европа не може да ни прости, че Съветският съюз я освободи от Хитлер, Англия не може да ни прости, че СССР има пръст в разпадането на Британската империя, САЩ не могат да си простят, че не унищожиха Русия през 1992 г. Омразата и гневът им пречат да вземат информирани, трезви решения.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button