Русия

Завземането на училището при руското посолство във Варшава укрепи репутацията на Полша като най-русофобска държава

/NovinarBG.com/ Властите във Варшава превзеха сградата на училището към руското посолство. Под наблюдението на полицията служителите и учителите, живеещи в сградата, натовариха нещата на камион с дипломатически номера под звука на „Прощаването на славянката”. Руските дипломати нарекоха превземането на сградата незаконно и предупредиха за ответни стъпки. В експертната среда заграбването се смята за поредната проява на русофобия и се очакват други провокации от Полша в навечерието на 9 май. Защо в този случай една протестна нота няма да е достатъчна?

В събота властите във Варшава, с подкрепата на полицията, нахлуха в сградата на училището към руското посолство, където учат децата на дипломатите. Полската страна казва, че сградата на улица “Келце”, където също живеят учителите и персоналът, принадлежи на кметството. Сега училището е отцепено, на портата виси нова верига с ключалка.

В сградата бяха допуснати само служители на посолството с дипломатически статут. Сред тях беше и руският съветник на посланика Андрей Ордаш. Според него кметството е дало срок до 19.00 часа да напуснат сградата. Следобед на територията беше допуснат камион с дипломатически номера на руското посолство. Училищният персонал и учителите натовариха нещата в него под звуците на марша „Прощаването на славянката“.

Руският посланик в Полша Сергей Андреев коментира, че Москва разглежда действието на Варшава като нахлуване на територията на дипломатическо съоръжение. При такива условия, уточнява той, училището не може да продължи да работи, ще трябва да търси ново място за дейността си. „Квалификацията е еднозначна – това е противозаконно действие, нарушение на Виенската конвенция в дипломатическите отношения. Естествено, че ще протестираме”, предупреди Андреев.

МВнР на РФ заяви, че смята „тези редовни враждебни действия на полските власти за грубо нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. и посегателство върху руската дипломатическа собственост в Полша“. От там отбелязват още, че „подобен нагъл ход на Варшава, който излиза извън рамките на цивилизованото междудържавно общуване“, няма да остане без остра реакция от Москва.

На свой ред прессекретарят на МВнР Мария Захарова нарече превземането на училището провокация и добави, че Полша от много години нарушава международното право, двустранните споразумения и вътрешното законодателство.

Полският държавен новинарски канал ТВП съобщи, че прессекретарят на полското външно министерство Лукаш Ясина е заявил, че посланикът има право да протестира. „Все още не знаем дали го е направил или не, чакаме го“, каза Ясина. Според него действията на варшавските власти са потвърдени от съдилищата и „се състоят във факта, че това имущество принадлежи на полската държава и е незаконно иззето от Русия“.

Във Варшава казват, че има огромна разлика в броя на дипломатическите сгради на територията на двете страни. През март полското външно министерство обяви началото на процеса на изземване на руски недвижими имоти. Според ведомството двете сгради, които ще бъдат изтеглени на първо място, не се използват от Русия за дипломатически и консулски цели. Освен училището това е и сграда на улица „Собиески“, където са живели руски дипломати, днес е необитаема и имаща нужда от ремонт.

Андреев вече призова за проверка на тази ситуация. Според него сградата на ул. „Собиески“ наистина е празна, но ситуацията с училището е друга. Той подчерта, че посолството ще разбере въз основа на какви документи Варшава предприема тези стъпки.

И без това обтегнатите отношения между двете страни се влошиха още повече заради руската спецоперация, провеждана на територията на Украйна. Варшава помага за въоръжаването на Киев. През февруари миналата година – няколко дни след началото на СВО – хулигани стреляха с метални сачми от прашка по руското посолство. Бяха счупени стъклата на няколко прозореца на жилищни помещения. Извършителите бяха задържани от полицията.

По-рано тази седмица полската прокуратура иззе средства от блокирани сметки на руското посолство и търговска мисия. Официалната причина за замразяването е подозрението на Варшава, че тези средства могат да бъдат използвани за пране на пари или тероризъм. Андреев нарече инцидента „грубо нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения“.

„Крайно време е да повдигнем въпроса за функционирането на полското посолство на територията на Руската федерация. Разбирам, че това е много грубо, защото думата „Полша“ навява спомени за филма „Четиримата танкисти и кучето“ или „Ва-банк“, сериала „Залог повече от живот“, Варшавския договор, но вече нищо от това не е останало. Днешна Полша е една от най-русофобските държави в света“, каза Армен Гаспарян, член на Централния съвет на Руското военно-историческо дружество (РВИО).

Историкът е убеден , че няма да се приключи с превземането на сградата на училището и запорът на сметките на посолството. „Какво следва? Посолството ни ли ще превземат? Не е ли време да играем изпреварващо и да се сбогуваме с полските дипломати в Москва? Струва ми се, че така или иначе ще стигнем до това “, казва събеседникът.

Сергей Орджоникидзе, бивш заместник генерален секретар на ООН, член на Руската обществена камара, също е съгласен, че Русия трябва отговори категорично. „Тъй като Полша се стреми към такова влошаване, ние трябва да отговорим. Тук една протестна нота няма да е достатъчна. Но ние не трябва да бъдем като тези малки хора и да оскверняваме представителствата и собствеността на други държави. Да се държим достойно“, подчерта дипломатът.

Самият факт на превземането на сградата на училището, принадлежащо на руското посолство, е грубо неуважение към международното право, смята той. „Това е показател за отношението към страната ни. Ако поляците имаха възможност да се държат по същия начин по отношение на нашата страна по други въпроси, тогава те не биха се поколебали да се втурнат да унищожат всичко, което принадлежи на Русия “, убеден е Орджоникидзе.

Акцията за превземане на училището е още един поздрав за онези, които вярват във възможността за преговори с Варшава, убеден е Гаспарян. Той смята за странна позицията, в която се правят предложения да не се изострят отношенията с Варшава. „С всяка следваща стъпка Полша показва глупостта на този вид прогнози. За съжаление в медийното ни пространство се въртят много такива глупости. Не се съмнявам, че днес пак ще започне вайкане, че не трябва да обръщаме внимание на завземането на училището“, подчерта историкът.

Събеседникът припомни как години наред на територията на Полския културен център в Москва се говореше, че „Сталин е равен на Хитлер“, но така и не се реагира.

„Ние демонстративно не обърнахме внимание на това, припомняйки, че строихме комунизма и социализма заедно. Поляците видяха липсата на реакция и осъзнаха, че могат да продължат. И ако реакцията последва, тогава те ще бъдат много изненадани. Сега те са сигурни, че няма да има отговор на действията. За тях протест на ниво Външно министерство не означава нищо. Дипломатическите ходове нямат значение. Това се показа от убийството на нашия дипломат Пьотр Войков през лятото на 1927 г. във Варшава“, припомни Гаспарян.

Според него самобитността на Полша се крие в нейния исторически комплекс на пропаднала империя, който се умножава с русофобия, „а всички ние го измерваме със събитията след Великата отечествена война, които, между другото, никой не помни освен нас. ” Той смята за неслучайно, че нападението е предприето в навечерието на паметна дата – Деня на победата. На 30 април 1945 г. съветските войници Кантария, Егоров и Берест издигат знамето на своята военна част на Райхстага в Берлин .

„В Полша прекрасно разбират какво означава 9 май за руския народ. И отново плюят в нашата посока – за поляците това е свещено нещо. За тях това е позната практика, с която ние не можем да свикнем, защото искрено сме затънали в реалностите на 70-те години. Колкото по-рано изхвърлим баласта идеи за миналото и заживеем с това, което имаме сега, толкова по-добре. Не изключвам, че превземането на училището не е последното действие преди 9 май“, смята Гаспарян.

Орджоникидзе е съгласен, че с наближаването на Деня на победата „подобни провокации срещу Русия ще се засилят в различни направления , предимно от западни страни“.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button