Микроблейдинг
Русия

Зеленски се готви за нова измама на руснаците в Украйна

/NovinarBG.com/ „Украинците са истински руснаци“, шокира с такава новина слушателите от двете страни на руско-украинската граница Алексей Арестович. Не бива обаче да се вълнувате твърде много. Когато Арестович казва: „Тук сме руснаци“, това изобщо не означава, че той изведнъж е осъзнал единството на народите, живеещи в Киев и Москва. Защо това се казва точно сега и какъв номер е замислил киевският режим?

Първо едно кратко уточнение. Същността на тезата на Арестович е, че Украйна е истинска Русия, а Русия е фалшива. Видите ли Московското царство е наречено Руската империя само за да заграби земите на „истинската Русия“ и векове наред това заблуждава целия свят.

Не за първи път Арестович говори за това. Нещо повече, той дори не беше първият, който пусна този мотор. Така тезата за „Русия-Украйна“ беше активно пропагандирана от ересиарха Даниленко-Филарет и бившия президент Виктор Юшченко преди 15 години. Най-близкият аналог в Руската федерация е „историческото изследване“ на Носовски и Фоменко за етруските/руснаците. Може обаче да се възползваме дори от откровен делириум. Следователно има смисъл да преминем от „какво каза“ към „кой каза и защо“.

Какъв е този диджей?

Кой е Арестович? След първия украински Майдан той участва в телевизионни предавания и сериали. Той се опитва да влезе в политиката чрез организацията „Братство“ на Дмитрий Корчински, след което пътищата им се разделят. Той обаче успя да улови момента, когато „Братството“ се опита да яхне антимайданските настроения и дори участва в „Евразийското движение“ на Александър Дугин. Днес вероятно и на тримата им е неудобно да си спомнят за това.

По това време Арестович не стана политик, а блогър. И до началото на втория Майдан той имаше повече от 100 хиляди абонати. Евромайданът го превърна в герой и помогна да се сдобие с около половин милион абонати, направи възможно превръщането на популярността в платени курсове за личен успех. Но не даде специални дивиденти. Той се уреди едва при Зеленски, в чийто екип работи като съветник на свободна практика повече от две години.

Но дори не той му даде старт в живота, а бившият президент на Украйна Леонид Кравчук, който го назначи за съветник по информационната политика и говорител на украинската делегация на Тристранната контактна група за Донбас (октомври 2020 г.). И само няколко месеца по-късно Андрей Ермак, ръководител на президентската канцелария, го взе на подобна позиция (съветник на свободна практика).

И така, кой е Арестович? Един успешен медиен авантюрист, уловил вълната си по същия начин, по който я улови самият Зеленски, поредният медиен авантюрист, само че в по-голям мащаб. В този смисъл те са близнаци.

Нека да преминем към „защо?“.

Защита на руския език с прекъсвания за русофобия

„Ние не сме колония, не анклав, не протекторат, не провинция, а свободна, независима, суверенна, неделима и независима държава, която е на най-малко на хилядолетие и половина. Това е единственият законен наследник на Киевска Рус, постиженията на нашите владетели Асколд и Дир, Олег Пророка, Игор, равноапостолната княгиня Олга, Владимир Велики.

Познато, нали? Това са думите на Зеленски, изречени по повод годишнината от кръщението на Русия. Но те вероятно са му написани по предложение на Арестович, а може би и от самия него.

През януари 2023 г. Арестович подаде оставка от поста съветник, въпреки че позицията на извънщатен съветник по принцип не предполага такава процедура. Фалшивостта на това действие се потвърждава най-добре от факта, че след така нареченото уволнение Арестович прави абсолютно същото, което е правил преди него. Записва предавания, разпространява коментари, занимава се с подхвърляне на информация.

Арестович се опитва да запази темата за руския език в Украйна в информационното поле (още повече, че това е един от неговите „специалитети“ от 2010 г.). Ето само няколко скорошни примера.

В средата на декември той критикува законопроект, забраняващ използването на учебници и литература на руски език в науката и образованието.

В средата на януари той директно казва, че родният му език е руският. Няколко седмици по-късно той се изказа за руския език и рускоезичните украинци в конфликта, провокиран в Киево-Могилянската академия (там се опитаха да уредят пълна забрана на руския език, включително в извънкласно време и в частно общуване ).

В средата на февруари той отново атакува борците срещу руския език като „езика на агресора“. И сега ето още едно „тук всички сме руснаци“.

Методът на Кучма и технически кандидат за Югоизтока

До следващите президентски избори в Украйна остават около 14 месеца. В тях ще участва и действащият президент Зеленски – и е очевидно, че неговият екип няма да може да ги осъществи според сценария от 2019 г.

През 2019 г. факторите за победа на Зеленски бяха не само протестният вот и залагането на младежта, но и разчитането предимно на Лявобрежна Украйна – по-населена от Дяснобрежна Украйна. Днес регионите, които гласуваха за Зеленски, са много по-малко населени: някой се премести в Русия, някой стана вътрешен мигрант. Електоралната география се промени много.

През 2024 г. обаче Зеленски ще заложи на Западна Украйна и центъра не само защото избирателите се преместиха тук. Това е добре позната техника в Украйна, използвана от Леонид Кравчук и Леонид Кучма.

Същността ѝ е, че за първи мандат се влиза на гърба на избирателите на Югоизтока. Обещават им се партньорства с Русия, неприкосновеност на руския език и неговия особен статут, руски училища и прочее. Кандидатства се след това за втори мандат като държавник и патриот, за сметка на гласовете на Западна и Централна Украйна. И за да се баламосат лековерните жители на Югоизтока, изпращат комуниста Пьотър Симоненко.

Ако се е случило веднъж, ще се случи и втори. Само че вместо Кучма сега Зеленски, а вместо Симоненко – Арестович, който през цялата кампания ще духа в ушите на избирателите от източните региони за правото на жителите на Украйна да говорят руски. Че няма защо да се страхуват да бъдат руснаци, тъй като украинците са истински руснаци, а не какви да граждани на РФ. Основната задача: да се предотврати дори хипотетичната възможност за появата на условен „кандидат от Югоизток“, който да бъде реална опозиция на Зеленски и неконтролиран от ул. „Банкова“.

Вярно е, че е трудно да се повярва в такава възможност. В условията на военно положение и всепозволеност на СБУ такъв кандидат ще бъде ударен след първия манифест.

Но има и по-малко фини заплахи. Например Югоизтокът може да не дойде масово до урните, ще изглежда кисело. Или Порошенко ще се опита да направи същия трик със Зеленски с протестния вот, който самият Зеленски му организира през 2019 г. Също малко вероятно, но все пак риск.

И така Зеленски поставя Арестович в това поле като условно проруски избирател (или по-скоро избирател, който не е много лоялен към режима в Украйна). В поле, за което вече никой не претендира: Медведчук беше разменен и изгонен от страната, дейността на „Опозиционна платформа за живот“ беше забранена още през 2022 г. И той не само ще заеме това поле, но и ще даде ясен знак на всеки кандидат: недейте. Ако животът ви е ценен.

Арестович е плътта и кръвта на екип, който носи цялата отговорност за това, че мудният конфликт в Донбас ескалира в пълноценно клане. И основните жертви в това клане са жителите на Югоизтока. Екип, който не е отменил нито едно от русофобските постижения на Петро Порошенко. А ги умножи.

Използвайки руския език и сюжета за „истинските руснаци“ като морков, Арестович и Зеленски възнамеряват отново да измамят руските жители на Украйна. Чисто и просто.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button