Русия

Зеленски влезе в капана на собствените си военни амбиции

/NovinarBG.com/ Украйна не е готова за контранастъпление, но няма друг избор. Така западната преса описва позицията на ВСУ и Владимир Зеленски в навечерието на възможна атака в Азовско направление. Какво причини такава безнадеждна ситуация за президента на Украйна и защо западните анализатори вярват все по-малко в успеха на ВСУа от месец на месец?

Украйна ще трябва да започне контранастъпление, въпреки неподготвеността на армията. Това пише професор Марк Галеоти в британския вестник “Таймс”. Според експерта атаката вече не търпи отлагане по военни и политически причини. Отбелязва се, че ВСУ доста активно усвояват прехвърлените им 230 танка, както и 1550 бронирани машини. Все още обаче няма достатъчно системи за ПВО за успешно настъпление.

Въпреки очевидните проблеми Зеленски няма алтернатива. „Украйна няма друг избор, освен да премине в настъпление през пролетта или лятото. Лидерите му сами се вкараха в тези рамки. Зеленски се справи умело борави със Запада, но за да запази подкрепата си, той трябва да демонстрира това, което Вашингтон нарича „възвращаемост на инвестициите“, пише Галеоти.

Друг проблем, пред който е изправен Зеленски, е свързан с вътрешните политически разделения в Украйна относно перспективите за конфликта. Като пример “Таймс” цитира шефа на военното разузнаване в Украйна Кирил Буданов, който се противопоставя на преговорите с Русия и разчита на успеха на настъплението.

На този фон канал Си-Ен-Ен, анализиращ потенциала на ВСУ, пише, че пробивът на руските отбранителни линии ще бъде огромно изпитание за украинската армия. Официалните лица също така признават, че на ВСУ може да липсва елементът на изненада. Освен това Русия поддържа ясно превъзходство във въздуха „и това може да бъде от решаващо значение за забавяне на напредъка на Украйна”, допълва каналът.

Като цяло западната преса все по-често пише, че страните от НАТО изискват от Украйна постижения на фронта, но като че ли никой не вярва в успеха на самото контранастъпление. Например колумнистът на “Ню Йорк Таймс” Майкъл Швирц каза, че е малко вероятно атаката на ВСУ да завърши с „успех“, тъй като украинските войници са изтощени след 14 месеца непрестанни битки, а запасите им от оръжие намаляват.

Според “Политико” Белият дом се готви за евентуален провал на ВСУ, а източници на “Блумбърг” съобщават, че редица европейски страни се съмняват в успеха на контранастъплението. Между другото, самият Зеленски вече казва, че „не може да чака повече“. „Съвременната авиация би ни помогнала много в контранастъплението. Няма повече време за отлагане, така че ще я започнем, преди да имаме западни изтребители “, каза той в своя канал в “Телеграм”.

Експертната общност е сигурна: от една страна, Зеленски лично се вкара в капана на собствените си военни амбиции. Сега, волю или неволю, той трябва да изпрати въоръжените сили на Украйна в контранастъпление. От друга страна, администрацията на Джо Байдън чрез пресата прехвърля отговорността за евентуални провали на украинците и по този начин подготвя публиката на западните страни за поражение.

„От военна гледна точка виждаме съмнителни опити за подготовка на контранастъпление, за което се говори от почти пет месеца. Съдейки по откритите данни, ВСУ не успяха да съберат и половината от това, което искаха да получат за пълноценна атака. Отделен въпрос е свързан със западната авиация, за която украинските власти постоянно говорят, въпреки че никой не им е обещавал самите самолети “, каза военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„Ситуацията на Зеленски се усложнява и от нагнетяването на страстите в така наречения украински елит“, продължава събеседникът. “Това е гнездо от змии, в която всяка група се опитва да докаже, че тя трябва да е на власт. И тъй като самият Зеленски няма субективизъм и решенията не се вземат в Киев, политиците около него имат достатъчно време за вътрешни разправии“, аргументира се той.

„За американците и тук има проблем. Тъй като военните задачи на ВСУ се поставят във Вашингтон, мнозина свързват провалите на украинската армия с грешките на Белия дом. Но администрацията на Байдън се опитва да отрече това. Ако се вгледате внимателно в публикациите на западните медии, ще видим как пресата системно снема отговорност от Байдън, Пентагона и Демократическата партия на САЩ за провалите на ВСУ“, посочва експертът.

„Поставят се съответните акценти. По-специално, видяхме изявления, че САЩ се противопоставят на задържането на Артьомовск „на всяка цена“, а Зеленски твърди, че не се е вслушал в този съвет. Същото се каза и за Северодонецк и Лисичанск. „Бахмутската месомелачка“ също се нарича чисто грешка на президента на Украйна. Пишат и за вътрешнополитически дрязги на Банкова, сякаш там има и един независим политик“, изброява анализаторът.

„Убеден съм, че Щатите добре осъзнават колко сериозна грешка направиха, дълбоко затънали в украинския конфликт. Те не трябваше да са на преден план и да говорят за това, че са готови да подкрепят Украйна до последно. Сега се оформи права линия – поражението на ВСУ е равносилно на поражението лично на Байдън. Сега те се опитват да прекъснат тази връзка и по този начин ВСУ се оказват в безнадеждна ситуация “, подчерта Онуфриенко.

Фактът, че Зеленски е попаднал в капана на собствените си амбиции, се посочва и от Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европеистика във Факултета по международни отношения на Държавния университет в Санкт Петербург, експерт в Валдайския клуб. „Зеленски можеше да прекрати конфликта преди година в Истанбул и то с минимални загуби за Украйна и като се вземат предвид интересите на Русия“, обясни той.

„Но към днешна дата, под натиск от Лондон и Вашингтон, Зеленски направи твърде много от това, което стеснява пространството за маниери. Няма връщане назад: той е в капан, защото западните държави изискват от него постижения на фронта, а политическите опоненти вътре в страната лесно ще се възползват от несигурното му положение, ако започне да действа против волята на Запада “, добави експертът .

„Първопричината за проблемите на Зеленски се крие в неговите амбиции и среда, където всеки преследва личните си интереси. Много политици са сигурни, че Зеленски води Украйна към пълна катастрофа. И неговата „резервна скамейка“ е къса, Зеленски не може да постави нови служители на столове. Така че перспективата да останете без подкрепа в собствената си страна не е толкова мъглива“, продължава източникът.

„Нещо повече, ако погледнете публикациите на американската преса, тогава се изгражда очевидна логическа верига. На най-високото стъпало на пирамидата, наречена „украинска криза“, ще бъдат такива „ястреби“ като Виктория Нуланд и самият Джо Байдън, които през 2014 г. се опитаха да разрешат конфликта в своя полза. По-късно продължиха започнатото преди близо 10 години”, посочва политологът.

„И тези хора, които първоначално определят инерцията на движението, са принудени да се преструват, че възможните провали на ВСУ не са по тяхна вина. Те не искат да губят и затова по всякакъв възможен начин хвърлят отговорността за грешките върху Зеленски и неговото обкръжение, докато подготвят собственото си общество за поражението на Украйна “, заключва Ткаченко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button