Рецепти

Хем баклава, хем сочна, хем с бисквити – онемяващо наситен вкус, а рецептата е много лесна

Известно е, че истинската баклава се прави единствено с орехи, но съществуват и други модели баклава, които е хубаво да пробвате, направо няма да им устоите. Една от тях е и тази баклава с млени бисквити. Записали сме за вас рецептата, която ще е идеалното допълнение към празничното ви меню:

Сочна баклава с бисквити

Продукти:

  • 500 гр. кори за баница (от по-тънките)
  • 300 гр. смлени бисквити
  • 3 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 5 с. л. олио
  • олио за корите

За сиропа:

  • 1 л вода
  • 800 г захар
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

Сварете захарния сироп. След като водата със захарта заврат, добавете резенчетата лимон и оставете всичко това да поври още 5 минути, не е задължително сиропа да става гъст. Оставете да се охлади напълно.

Хем баклава, хем сочна, хем с бисквити - онемяващо наситен вкус, а рецептата е много лесна 1

В удобна купа разбийте яйцата със захарта. Бъркайте интензивно докато захарта се разтопи, после прибавете олиото, разбийте още малко с миксера и прибавете смлените бисквити. Използвайте лъжица или шпатула за разбъркване, докато съставките се разпределят равномерно. Сместа ще стане гъста.

Пребройте корите и ги разделете така, че за всяко руло да има по три кори. Наръсете първата кора с малко олио, върху нея сложете втората кора, наръсете и нея с олио, направете същото и с третата кора.

Хем баклава, хем сочна, хем с бисквити - онемяващо наситен вкус, а рецептата е много лесна 3
Върху третата кора се намазва бисквитената смес по дължина ( ще си помагате с пръсти, защото е гъста), тоест по единия край на кората. Навийте корите на стегнато руло и го сложете в подмазана тава. Направете същото и с останалите кори.

Нарежете рулцата на парченца с големина според ваще желание, използвайте много остър нож. Намажете всяко руло в тавата с олио и изпечете в на 180 градуса във фурната, до златист загар.

Докато баклавата е още горещата следва ваденето от фурната. Залейте с изстиналия сироп с помощта на черпак, като го правите поетапно.

Хем баклава, хем сочна, хем с бисквити - онемяващо наситен вкус, а рецептата е много лесна 5

Нека баклавата да се охлади и добре да поеме сиропа.

Статията е извадка от няколко източника от който основен е: https://www.bulnews.bg/

ЗА ОЩЕ ПОДОБНИ СТАТИЙ ВИЖТЕ ТУК: HOME

Още новини

Back to top button