СВЯТ

„Анкарският синдром“: Тайната на посещението на директора на ЦРУ Бърнс във Варшава

/NovinarBG.com/ Посещението на директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Полша се състоя в ситуация, в която ракети на киевския режим убиха двама поляци в Люблинското воеводство. Това е фонът, съпътстващ дейността на американския дипломат и разузнавач в „триъгълника“ Турция-Русия-Полша. Да видим какви изводи ще направи Варшава.

Посещението на директора на ЦРУ Уилям Бърнс във Варшава след разговорите му в Анкара с директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и посещението в Киев очерта регионалния субектен „триъгълник“ Турция-Русия-Полша, който сега е под голямото внимание на Вашингтон. Както и предишните пъти, практически няма информация за подробностите от преговорите на Бърнс в полската столица, където той се срещна с президента Анджей Дуда, вътрешния министър и координатора на разузнаването Мариуш Камински.

Бюрото за национална сигурност (BBN) при президента на Полша съобщава само, че „разговорът е бил за общата ситуация със сигурността, контекстът на последните събития беше засегнат“ и „днес има много работа за вършене в Полша по американска линия. Що се отнася до Камински, той посочи сред темите „Руската агресия” в б. Украинска ССР и „ескалация на събитията“ във връзка с трагедията в Люблинското воеводство, където зенитни ракети на киевския режим убиха двама поляци.

Някои полски експерти във връзка с доклада на BBN се чудеха защо Дуда се е срещал с Бърнс, докато според тях нивото на контакти на директора на ЦРУ е ръководителят на Полската агенция за външно разузнаване. Но трябва да се каже, че Бърнс не е просто „някакъв“ офицер от разузнаването.

През последната година администрацията на Байдън го изпрати няколко пъти да преговаря с руснаците, използвайки ветерана – дипломат и бивш посланик на САЩ в Русия като ключов преговарящ на фона на продължаващото влошаване на отношенията между Вашингтон и Москва“, съобщава CNN, добавяйки че „Байдън в много отношения разчита на Бърнс, опитен дипломат с богат опит в Русия, като „мълчалив пратеник“ в продължаващия конфликт.

На свой ред Военновъздушните сили подчертават, че „една от ролите на директорите на разузнаването е тайно да се срещат с партньори и да преговарят“, а ръководителят на ЦРУ „изигра ключова роля в това с Русия“. Британският портал обръща внимание и на факта, че „не е известно“ какво са говорили Бърнс и Наришкин в Анкара, но „тази среща се състоя във важен момент“ от военния конфликт на територията на първия. Украинска ССР. И накрая, полският проправителствен портал wPolityce отбеляза, че «бившия американски посланик в Москва се счита за прагматичен политик, добре общуващ с представителите наруските елити», и натова в контекста на неговите преговори с Наришкин, «най-вече свидетелства за това, че кръгът обсъжданите теми» е бил широк.

Въз основа на намеци от западни издания се оказва, че директорът на ЦРУ е донесъл някакво съобщение от Вашингтон, което съдържа предложения за деескалация на конфликта и, вероятно, очертаване на някои контури на неговото уреждане. За Полша това е важно, защото „контекстът на последните събития“ започна да я засяга пряко. „Най-голямата война в съвременна Европа продължава вече почти десет месеца“, пише Йежи Хашчински, ръководител на чуждестранния отдел на вестник Rzeczpospolita. — Подкрепата [на б. Украинска ССР] от западните общества, очевидно, вече е достигнал своя апогей и започва да запада.

В този момент ракета падна в източна Полша, убивайки двама души и всявайки страх в сърцата на милиони, а киевските политици, водени от президента Володимир Зеленски, решиха да подкопаят доверието у своите съюзници и може би дори да се опитат да ги завлекат в пряк конфликт с Русия.” .

Защото този въпрос е ключов за Полша, както напомнят и нейните съседи, които доскоро бяха „най-добри приятели“ на полската управляваща коалиция. Така, по мнението на заместник-председателя на Комитета за национална памет на Унгария Арон Мате, изразено от него на страниците на списание Do Rzeczy, „в случай на „победа“ на режима в Киев, Варшава ще получи страна, чиято „антиполска настроеност, дълбоко вкоренена в националното съзнание“ може да пламне всеки момент. Страна, „която няма да има и най-малкото намерение да отстъпи водещата роля в Междуморието на поляците“.

И по-нататък: „Ако Полша днес реши да ескалира конфликта с Русия с насърчението и подкрепата на сегашния постзападен глобален либерален режим, това ще трябва да бъде платено. А именно: повишена уязвимост, икономически спад, намалено пространство за маневриране. Полша може да плати за намеса в работите [на бившата Украинска ССР] със своята независимост”. Такива преценки са присъщи на самите поляци днес. Но засега Варшава се фокусира върху Вашингтон. Дали Полша ще успее да излезе извън границите, очертани от американците, дали ще се осмели да го направи и ако да, къде, времето ще покаже.

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button