ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Депутат от ДБ с призив за бюджета, отправи тежко предупреждение

„В бюджета има доста въпроси, които заслужават внимание. Първият и най-важен е свързан с дефицита. Не трябва да има политизация на темата с бюджета, защото това е твърде отговорен въпрос“. Това коментира пред БНР депутатът от ПП – ДБ Мартин Димитров.

 Той подчерта, че трябва да се търсят добрите решения.

„Правителството не трябваше да обявява 6,4% дефицит, а трябваше да покани парламентарните групи на разговори, да чуе идеите за намаляване на разходите. Обявявайки такъв дефицит, това накърнява публичния имидж на България пред международната общност“, подчерта политикът. 

По думите му в парламента трябва да има съгласие, че дефицитът трябва да бъде намален на 3% и първата най-безболезнена мярка е 100% от дивидента на държавните компании да бъде взет, а не 50%, както е предвидено. 

„Това води до 900 млн. лева повече приходи в бюджета и по-малък дефицит. Това е най-очевидната мярка. Следваща мярка е преглед на капиталовите разходи, включително ПВУ. Защо е необходимо такова голямо нарастване на разходите за издръжка? Тези въпроси ще бъдат обсъдени в парламента и е важно да няма популистки нагласи, а сериозно отношение“, смята той. 

Димитров подчерта, че не трябва да има увеличаване на данъците, защото е важно да се стимулира висок икономически растеж, тъй като от него ще дойдат по-високите заплати и пенсии, догонването на европейските стандарти. Би могло да се заложи на по-висока събираемост, смята още той. 

Мартин Димитров изрази убеденост, че депутатите ще напреднат със законодателната програма по ПВУ, но ако реформите, ангажимент на правителството, не бъдат свършени, предстои голямо закъснение по Плана. 

„Ако тази година успеем да влезем в Шенген, това ще донесе по-висок БВП. Това трябва да ни бъде национална цел… Категорично не трябва да се отказваме от еврозоната. Членството в нея е по-ниски лихвени проценти, инвестиции. Сега плащаме цената на две кризи – пандемия и война“, каза още той. 

Още новини

Back to top button