ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

ДПС от конгреса на АЛДЕ: Европа с притеснение наблюдава случващото се в България

Започна годишният Конгрес на партия АЛДЕ, който тази година се провежда в столицата на Швеция – Стокхолм. В рамките на 3 дни над 800 либерали от цяла Европа провеждат задълбочени дискусии за бъдещето на Европа и избират  ръководството на партията.

Движението за права и свободи, като утвърден член на либералното семейство, е представено на конгреса в Стокхолм от съпредседателя на партия АЛДЕ – евродепутатът Илхан Кючюк, евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, международните експерти Валентин Тончев, Мелек Фикри, международният секретар Антоанета Асенова и членът на ръководството на Европейската либерална младеж, Танзер Юсеинов.

Наред с обсъждането на приоритетни теми на партията на Алианса на либералите и демократите за Европа, по време на конгреса, българската делегация запозна и европейските си партньори със случващото се в България през последните дни.

„Европа със загриженост наблюдава скандалните разкрития и притеснителни задкулисни договорки, които се водят за управлението на нашата страна. И тук нашите либерални партньори се сблъскват с реалността и приемат факта, че действията на определени родни политици не са в интерес на българското и европейското общество, защото принципите на прозрачност, демокрация и обществена отговорност са грубо погазени“, коментираха от делегацията на ДПС в Стокхолм.

По време на конгреса подлежат на разглеждане включително и предложените от ДПС резолюции относно международния отговор спрямо последиците от земетресенията в Турция и Сирия и относно изграждането на ефективна общоевропейска рамка за борба с езика на омразата. Дискусии се провеждат относно либералния отпечатък в Комисията фон дер Лайен, приоритетите и изграждането на общ манифест на либералите за предстоящите европейски избори през 2024г., подсилването на европейската сигурност, либералният подход към Зелената сделка и осигуряването на продоволствена и на енергийна сигурност.

Международното събитие събира изтъкнати лидери от либералното политическо семейство, либерални министри, министър-председатели и комисари и ще обяви в неделя резултатите от проведения избор на трима заместник-председатели и ковчежник на АЛДЕ.

Още новини

Back to top button