ПОЛЕЗНИ

Експерт проговори за продуктите, които имат негативно съдържание на калории

Съществуват ли наистина храни с „отрицателни калории“ или това е просто мит? Този въпрос отдавна е може би основният обект на интерес в областта на здравословното хранене и отслабването.

Според специалисти, първо трябва да разберете на какво се основава идеята за подобни продукти. Въпросът е, че при обработката им тялото изразходва повече енергия, отколкото получава. Техният списък обикновено включва зелени зеленчуци (броколи, дайкон, тиквички, краставици, целина, спанак, аспержи), някои плодове и горски плодове (грейпфрут, боровинки, ябълки) и подправки.

Advertisement

Проведен беше експеримент с гущери, които бяха хранени с целина.

Както се оказа, гущерите, след пълно усвояване на храната и отстраняване на отпадъците от тялото, все пак запазват около 25% от калориите, които консумират. Изследователите прехвърлиха тези данни в човешкото тяло и стигнаха до извода, че остатъчното съдържание на калории, когато човек консумира един и същ продукт – целина – ще бъде около 60%.

Въпреки че храните с отрицателно съдържание на калории се оказаха мит, това не означава, че те не могат да бъдат важна част от здравословната диета. Целина, броколи, диня и други нискокалорични храни осигуряват на организма основни хранителни вещества – витамини, минерали и фибри.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button