ПОЛЕЗНИ

Експертен съвет: подхранване на краставици със суроватка, всичко, което трябва да знаеш

Целта на всеки градинар е да получи максимален добив с минимални инвестиции. Поради тази причина те прибягват до използването на различни торове.

Краставиците са една от популярните зеленчукови култури. Днес градинарите все по-малко прибягват до химикали, а предпочитат екологично чисти торове, един от които е суроватката.
Суроватката има редица предимства:

Advertisement

Продуктът е нетоксичен и напълно безвреден. Такова торене е подходящо дори през периода на образуване на плодове, тъй като няма да навреди на растенията.
Приготвянето на работния състав е лесно и бързо.

Суроватката е пълноценен продукт, съдържа голямо разнообразие от микроелементи и макроелементи, необходими на растенията за пълноценен растеж и развитие.
Суроватката съдържа киселини, които създават неблагоприятна среда за развитие на бактерии.
Суроватъчните разтвори могат да отблъснат вредителите.

Въпреки всички предимства, има някои недостатъци:
След третиране върху листата на краставиците се образува тънък защитен слой, но те не издържат дълго, в резултат на което третирането се извършва постоянно. Честото използване на суроватка води до подкисляване на почвата, в резултат на което е необходимо да се използва дървесна пепел. Разтворите на базата на суроватка са отлични както за кореново, така и за листно подхранване. Първото третиране се извършва в периода на отглеждане на разсад, след като храстите на краставиците са пуснали първите 2-3 листа. Благодарение на това хранене растенията не се разтягат и най-важното е, че имунитетът се подобрява.

Вторият път торенето се прилага след пресаждането на краставиците на постоянно място за растеж – след 1,5 седмици. Консумацията в този случай е 1 литър състав на храст. Поливането се извършва внимателно, на разстояние около 30-40 см от храстите.

Препоръчва се процедурата да се извърши рано сутрин или след залез слънце, което ще предотврати изгаряния върху зелената маса.

Отлично решение би било редуването на кореново и листно подхранване. Преди да обработвате краставици лист по лист, трябва да прецедите работния състав. Само долната зеленина се третира със спрей. Най-добре е да изберете облачно, безветрено време.

Преди обработката трябва да се отървете от всички повредени и сухи части на зеленчуковата култура.

По време на периода на цъфтеж и образуване на плодове, пригответе торене по следната рецепта. За 2 литра суроватка добавете 1 с.л. л. дървесна пепел, 5 супени лъжици. л. мед и 10 капки йод. Всичко се разбърква старателно и се оставя да се влива в продължение на 48-72 часа.

Полученият продукт се напръсква върху краставици от бутилка със спрей. Тъй като суроватката е естествен продукт, такива обработки няма да имат отрицателно въздействие върху реколтата.
Тъй като дъждът може да отмие разтвора от храстите на краставиците, най-добре е работата да се извършва в сухо и безветрено време.

Преди да подготвите работен състав за обработка на зеленчуци, струва си да проучите две основни правила: Не излагайте продукта на продължително излагане на високи температури. Факт е, че по време на топлинна обработка суроватката губи голям брой полезни бактерии. Пастьоризацията има отрицателен ефект, тъй като след нея остава малко количество бактерии.

Ако планирате сами да приготвите суроватката, тогава трябва да използвате домашно мляко, което не е пастьоризирано или варено. Ако все пак планирате сами да подготвите суроватка за хранене на зеленчукови култури, тогава трябва да извършите цялата работа съгласно следния алгоритъм стъпка по стъпка:

Вземете домашно мляко и го оставете на стайна температура, докато вкисне. Прецедете през тензух, който трябва да бъде сгънат на няколко слоя. Прецедената течност може да се използва за обработка на зеленчукови култури.

Не можете да съхранявате мляко, докато върху киселия продукт не започнат да се появяват следи от мухъл или се появи подчертан горчив вкус.

В зависимост от целта, за която се използва разтворът, концентрацията може да варира. Например, ако торът се използва за листно подхранване, тогава суроватката се разрежда с вода в съотношение 1 към 10. При листно подхранване концентрацията се увеличава и продуктът се разрежда с вода в съотношение 1 към 3.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button