ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Какви съдбовни знаци съзряха партиите в номерата на своите бюлетини

Успех, водещ към победа на предсрочните парламентарни избори на 2 април, така част от политическите партии и коалиции коментираха номерата в бюлетината, които им се паднаха след жребия в ЦИК днес, пише Труд бг.

Във вота след два месеца ще участват 14 партии и 7 коалиции (виж таблицата).

С уговорката, че не се занимават с нумерология, от ГЕРБ-СДС, които ще са под №2 в бюлетината, заявиха, че имат смелостта да са първи и да съставят правителство.

“С нумерология не се занимаваме.

Това е просто число. По-важното е тази епоха на експерименти да приключи и републиката да бъде управлявана от хора с опит, професионалисти. Като говоря за експеримент, мога да бъда много конкретен.

От две години държавата и обществото са жертва на поредица от неуспешни експерименти, организирани от лаборанти със съмнителна квалификация”, коментира жребия зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

“Имаме професионално изготвена програма с приоритети във всяка една сфера. Комплексен документ, а не набор от пожелания.

Кой е първи и кой втори, винаги има значение, дори разликата да е половин, един процент, първият е първи”, посочи още Дончев.

Росен Желязков от своя страна допълни, че ГЕРБ ще подкрепи механизма за разследване на главния прокурор.

От ПП-ДБ казаха, че се явяват обединени, за да спечелят и номер 12 ще им донесе първото място на изборите.

Това ще е победа не за нас, а за една нова и модерна България, заяви Надежда Йорданова. По-късно от коалицията допълниха, че към обединението официално се присъединяват партиите БЗНС и “Обединени земеделци”.

След жребия БСП бяха категорични, че №1, който им се падна, говорел сам за себе си. “Няма нужда от нумерология, всичко е ясно”, каза секретарят на Изпълнителното бюро Борислав Гуцанов.

Той припомни, че в последните парламенти БСП са били единствената партия, която е успяла да постигне и безплатните учебници до 12. клас, и вдигането на пенсиите и минималната работна заплата.

По думите на социалиста на предсрочните парламентарни избори БСП очаква добър и сериозен резултат: “Такъв, какъвто подхожда на Българската социалистическа партия, така че да знаем как да променим страната си”, заключи той.

ДПС отиват на избори с №13, като лидерът Мустафа Карадайъ коментира: “Ние не сме суеверни, ние сме вярващи. Вярваме в доброто и в справедливостта, които носят ред и правила.

Вярваме в заедността и в държавността. С разум и отговорност ще постигнем диалог в 49-ото НС, за да има стабилно мнозинство и редовен кабинет”.

“Вярваме на хората, които застават зад номера. Това е важното, че днес късметът ни отреди ИТН да влезе в предизборната кампания с номер 4”, каза Станислав Балабанов от “Има такъв народ” след тегленето на жребия в ЦИК.

Още новини

Back to top button