ПОЛЕЗНИ

Какво да засадите през април за разсад – ще има добра реколда

До средата на април можете да засеете босилек и зеле, а до края на месеца – бяло зеле и невен, ако не сте имали време да направите това през март. Идва време и за подготовка на разсад от топлолюбиви култури.

Какви зеленчуци и плодове могат да бъдат засадени като разсад през април

Краставици

Кога да засадите: от началото на април до края на май.

Advertisement

Разсадът от краставици се засажда в леглата на възраст 15-20 дни от момента на поникване. В този случай почвата трябва да се затопли до 18 °C, а нощната температура на въздуха не трябва да пада под 15 °C.

Тиквички

Кога да засадите: от началото на април до края на май.

Разсадът от тиквички се развива бързо, така че не е нужно да бързате да сеете семената. Планирайте процедурата според климатичните особености на вашия район.

Семената от тиквички имат добра кълняемост, така че не изискват предварително накисване или покълване.

Пъпеши

Кога да засадите: от април до май.

Най-рано сеитбата на топлолюбивия пъпеш е на юг – още в края на март. В районите на средната зона процедурата се провежда от средата на април, а на север – от края на април.

За отглеждане на разсад от пъпеши са подходящи отделни саксии с обем най-малко 400 ml. Съхранявайте саксиите при температура 23–26 °C. След около седмица ще се появят издънки. Когато забележите кълнове, махнете капака. Поставете пъпешите на най-слънчевия перваз на прозореца или под изкуствено осветление – фитолампа или обикновена флуоресцентна лампа с мощност най-малко 26 W на 1 m². Включете устройството за 12 часа на ден.

Дини

Кога да засадите: от април до май.

Ако искате да получите разсад по-бързо, покълнете семената. Поставете влажен памучен тампон или парче плат на дъното на малък съд, поставете семената отгоре и ги покрийте с влажния материал. Затворете съда с капак или прозрачно фолио и оставете на топло място при температура около 25 °C. Уверете се, че „обвивката“ на дините не изсъхва. Когато от семената се появят бели корени, започнете сеитбата.

Какви цветя могат да бъдат засадени като разсад през април

Астри

Кога да засадите: началото на април до началото на май.

Семената на астера покълват без проблеми, така че не е необходимо да се накисват или покълват преди сеитба. Подгответе пластмасови контейнери с височина около 10-15 cm или касети за разсад с много клетки. Ако в дъното на избраните контейнери няма дренажни отвори, направете ги с шило или поялник.

Цинии

Кога да засадите: през април.

Подгответе отделни саксии или чаши с обем около 200–250 ml с дренажни отвори в дъното за отстраняване на излишната влага. Напълнете контейнерите с почва за отглеждане на цветен разсад, като оставите до ръба около 2–2,5 см. Уплътнете почвата и я навлажнете обилно с вода от спрей бутилка или спринцовка.

Алиссум

Кога да засадите: през първата половина на април.

До средата на април можете да сеете едногодишен и многогодишен алисум във всеки регион – на юг, в средната зона и на север.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button