Русия

Кулеба в Ирак и новата стратегия на САЩ: битката за Черно море набира скорост

/NovinarBG.com/ Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Белият дом ще представи нова стратегия за Черно море до юни. Тя ще се основава на факта, че от шестте страни, които имат достъп до нея, три са членки на НАТО, а „Украйна очевидно е важен приятел на Съединените щати“. Този подход включва създаването на нови опорни точки по периметъра на черноморските пристанища.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба направи изненадващо посещение в Багдад, където проведе разговори с иракския си колега Фуад Хюсеин и беше приет от иракския премиер Мохамед Ал-Судани . Това беше първото посещение на украински официален представител в Багдад от февруари 2022 г. и първото посещение на украински външен министър в Ирак от 11 години насам.

Загадъчната визита“

Ден преди това Министерството на външните работи на Украйна, обявявайки това посещение, го квалифицира като „ продължение на стратегията за отваряне на нови хоризонти в Близкия изток и създаване на нови възможности за украинската държава, бизнеса и гражданите “. Но това са само думи, защото никой не знае дали Украйна ще успее да запази международна субектност, икономическа и друга жизнеспособност.

Всъщност украинската икономика, която се срина с почти 30% миналата година, се поддържа единствено от западни инжекции. При такива обстоятелства обсъждането в Ирак на „нови възможности за украинската държава в областта на бизнеса“ изглежда уместно само при определени определени условия, за които досега се знае малко.

Ако подредите събитията в хронологичен ред, то разположението на силите изглежда така.

На 7 април турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза на руския си колега Сергей Лавров, че е поканил Кулеба в Анкара, за да обсъдят споразумение за Украйна. Очевидно Киев е отказал.

След това, на 10 април, ръководителят на иракското правителство по време на телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски предложи да посредничи между Украйна и Русия.

Както съобщи арабският портал Shafaq News /„Шафак Нюз“/, Киев не отхвърли веднага това предложение и изпрати Кулеба в Багдад, въпреки че първоначално беше очевидно, че желанието на Ирак „да стане част от решението за прекратяване на войната в Украйна“ няма реални политически перспективи.

Така се и случи, когато Кулеба на съвместна пресконференция в Багдад благодари на домакините за „ подкрепата на Украйна на международната сцена “, но подчерта, че всяко прекратяване на огъня „ трябва да изисква възстановяване на териториалната цялост на Украйна и изтегляне на руските войски “. В същото време Киев изрази готовността си да “ работи по всички аспекти на двустранните ни отношения и да очертае общи проекти „, за да стане „част от усилията за преосмисляне на украинско-иракските отношения „.

Но за да направи подобни изявления, Кулеба не трябваше да лети до Багдад. Асошиейтед прес, коментирайки това “ мистериозно посещение „, го свързва с новите стремежи на Киев “ да преосмисли украинскоиракските отношения „ и с неотдавнашното изявление на Кулеба на конференцията по сигурността на Черно море в Букурещ, че „Черно море трябва да стане море на НАТО „ .

„Черноморската стратегия“

Така от АП става ясно, че САЩ се връщат към доктрината за действие, очертана преди няколко години от известния американски политолог Джордж Фридман в статия, озаглавена „Украйна, Ирак и черноморската стратегия“.

Основното му значение е, че е необходимо да се изгради военно планиране, като се вземат предвид два съществуващи театъра на военни действия с широка потенциална стойност. Едната от тях е Украйна, другата е на кръстовището на Сирия и Ирак, а „центърът на тежестта на операциите“ трябва да бъде Черно море.

Както посочва Фридман, „ сега няма връзка между тези два театъра, но трябва да се появи, но по такъв начин, че Съединените щати да избегнат пряко военно участие .“ За да стане това, Ирак трябва да бъде превърнат в Сирия, в „страна с битка между фракциите“.

Що се отнася до Турция, според предложения сценарий тя „става един от незаменимите съюзници, тъй като нейните интереси трябва да са в контакт с американските „.

Съгласуването на стратегиите на САЩ и Турция „трябва да бъде предварително условие за черноморска стратегия, но и двете страни трябва да направят големи политически промени или Турция трябва да бъде укротена с промени в регионалния баланс на силите .“

Фактът, че това не са теоретични преценки, се доказва от изявлението на Антъни Блинкен на изслушванията в Комитета по кредитите на Сената на САЩ. По думите му до юни Белият дом ще представи стратегия за Черно море. Той ще се основава на факта, че от шестте страни, които имат излаз на Черно море, три държави са членки на НАТО, а „Украйна очевидно е важен приятел на Съединените щати “.

Този подход включва създаването на опорни пунктове по периметъра на черноморските пристанища, както и евентуално наличието на авиационни формирования и базиране на кораби на ВМС на САЩ и други страни от Северноатлантическия алианс, разполагане на инфраструктура за разузнавателни операции.

Според Блинкен „ стратегията на САЩ за Черноморския регион ще се съсредоточи не само върху аспектите на сигурността, но и върху засилването на политическото взаимодействие, върху засилването на икономическото сътрудничество, включително укрепването на енергийната сигурност “с тези страни.

Нова дъга на напрежение

На този етап основният акцент ще бъде поставен върху Румъния, която също заема важно място в плановете на НАТО за Intermarium – „санитарния кордон“, разположен покрай западните граници на Русия: Румъния – Полша – балтийските държави. Освен това Букурещ ще бъде стимулиран към регионално лидерство и ще постави две основни задачи: да се противопостави на Русия в Черно море и да предотврати евентуалното възникване на геополитическа ос Москва-Белград.

Грузия също играе специална роля в предложената комбинация.

Що се отнася до Турция като член на НАТО, според турския вестник Cumhuriyet, тя „ ще бъде тласкана към изоставяне на Конвенцията от Монтрьо или нейното подновяване, така че Съединените щати да могат да установят стратегическо превъзходство над Русия и като държат много важна зона на Евразия , спечелете предимство в глобалната борба за власт .“

Припомняме, че тази конвенция, приета през 1936 г., не позволява на САЩ да бъдат безконтролни в Черно море и налага ограничения върху броя и тонажа на корабите за страни, които нямат достъп до Черно море. В тази връзка румънските експерти предлагат като временно решение „ въвеждане на американски кораби в състава на „малкия Черноморски флот“, действащ под флага на Румъния “.

Американска военна база може да се появи на брега на Черно море в Румъния.

Турция, докато не бъде взето окончателно решение, ще бъде отстранена и подложена на натиск от страна на партньорите от НАТО. С една дума, с приемането на нова черноморска стратегия Вашингтон дава сигнал на Анкара, че е недоволен от двусмислената й позиция в украинската криза и твърде дълго продължилото седене на „два стола“ както прави Ердоган.

САЩ създават нова „дъга на напрежение“ с потенциалната връзка на Украйна: Черно море – Близкия изток (Сирия и Ирак) – Кавказ (единен театър на бойните действия). При разглеждане на картата може да се отбележи, че Черно море е географска връзка между тези области. То действа като южна граница на Украйна с европейската част на Русия и Кавказ. Северна Сирия и Ирак са на по-малко от 650 километра от Черно море.

По мнението на Фридман, алиансът може да се простира между Балтийско и Черно море, до Каспийско, включително Турция, Грузия и Азербайджан, локализирайки Русия. В същото време, „възможните събития в Сирия, Ирак, Турция или Кавказ са второстепенни в сравнение с проблемите на бъдещите отношения на Русия с Украйна и Европейския полуостров “.

Това е геополитическият контекст на мисията на Кулеба в Ирак, която за Киев има по-скоро образователен, разузнавателен характер. Съединените щати, както пише един американски експерт, “ възнамеряват да съберат Украйна, Сирия, Ирак и Кавказ в единен фронт „. Посланието е ясно, както и мотивите за появата на нова американска стратегия.

Но плановете и мечтите на САЩ могат да се спънат в прагматичните съображения на Москва, Анкара, Дамаск, Техеран и други центрове на власт в региона.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков вече заяви, че Черно море никога няма да бъде море на НАТО. Според него това е море за всички крайбрежни страни, което трябва да бъде море на сътрудничество, взаимодействие и сигурност. Така битката за Черно море набира скорост.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button