ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Малинов, Лавров и Стивън Сегал основават световно движение на русофилите

Международно движение на Русофилите ще бъде учредено на 14 март в Москва, като инициативата от дълги години е на Николай Малинов, ръководител на българското Национално движение „Русофили“, предадоха световните медии.

Инициативата е подкрепена от руското МВнР и министър Сергей Лавров ще присъства на събитието „с участие на представители от над 40 държави“.

Там ще бъде известният в миналото екшън актьор Стивън Сегал, който от години живее в Русия и е специален представител на външното ѝ министерство за хуманитарни връзки със САЩ и Япония.

Обединени от любов към Русия

Няма съмнение, че предстои значимо събитие.

За първи път в историята се оформя световно движение на хора, които макар да  не са руснаци, обичат Русия като руснаци. Идеята за създаване на Международно движение на русофилите (МДР) не е от днес, пише 24may.bg.

Както се отбелязва в подготвителните документи на форума, МДР ще бъде обществена организация, която представлява „истински патриоти от различни страни, хора с различни религиозни и политически убеждения, обединени от любовта към Русия, руската история и култура, желанието да ги  изучават и популяризират в родината си… и единни в стремежа си към хармоничен многополюсен свят, основан на вековните традиции на народи и цивилизации“.

Нна конгреса ще присъстват руският външен министър Сергей Лавров, заместник-ръководителят на Световния руски народен съвет, председател на обществото „Цариград“ Константин Малофеев, актьорът и режисьор Стивън Сегал, който е специален представител на Министерството на външните работи на Русия по хуманитарните отношения със САЩ и Япония, общественици от около 40 страни по света. 

Най-известният русофил сред българите

В интервю за „Царград“ Николай Малинов каза, че идеята за създаване на Международно движение на русофилите е възникнала в рамките на българското национално движение „Русофили“, което съществува от 2003 г. и за това време е натрупало богат опит в развитието на българо-руските отношения.

От 2018 г. тази идея се обсъжда както с политически и обществени фигури в Русия, така и със съмишленици от редица други страни. Николай Малинов представи публично и аргументира идеята за създаване на МДР по време на Ливадийските форуми през 2018 и 2019 г.

Малинов казва, че „в каквато и геополитическа ситуация да се намира Русия, каквито и трудности да изпитва, те не трябва да бъдат причина или претекст да се отлага създаването на МДР. Напротив, демонстрацията на привързаност, любов към Русия и руския народ трябва да бъде толкова по-очевидна и енергична, колкото повече врагове на Русия се появяват на международната сцена“.

„Ние, инициаторите, вярваме, че в днешната трудна за Русия геополитическа ситуация е време да създадем Международното движение на русофилите и с това да засвидетелстваме своята привързаност, любов и разположение към Русия и руския народ“, подчертава той.

Още новини

Back to top button