Русия

Механизмът на руската армия се задейства: победихме въпреки прогнозите на НАТО

/NovinarBG.com/ В нощта на 8 август 2008 г. грузинската армия извърши масиран артилерийски обстрел на столицата на Южна Осетия Цхинвали и по позициите на намиращите са там руски миротворци. Започва „петдневна война“, която завършва с пълно поражение на грузинската армия, признаване от Русия на независимостта на Южна Осетия и Абхазия и развалянето на една многогодишна връзка. Какво попречи на грузинците да изпълнят плана си и какви изводи направи Русия след войната, прочетете в материала на Царград.

Когато грузинският президент Михаил Саакашвили нервно дъвчеше вратовръзката си, докато разговаряше по телефона с кураторите си, беше абсолютно ясно, че Грузия е загубила. Една и половина дивизии от руската армия влизат в Южна Осетия, САЩ изразяват традиционната си „загриженост“, но няма да се намесват, цялата страна страда от тежък махмурлук и тревога за бъдещето.

Искаха да чукнат по носа Русия

Операцията за насилственото присъединяване на Южна Осетия към Грузия беше наречена „Чисто поле“. Президентът на републиката Едуард Кокойти каза, че задачата на грузинците е:

да извършат етническо прочистване, превръщайки в „чисто поле“ цяла Южна Осетия“

От гледна точка на Запада това щеше да е чудесен удар по носа на Русия след знаменитата „мюнхенска реч“ на Путин през 2007 г., когато страната ни за първи път публично заяви наличието на собствени интереси.

Изглежда, че моментът е бил отличен. Първо, „бунтовният Путин“ няма пълната власт, президент на Русия е Дмитрий Медведев: привидно либерал, пацифист, западняк (какъв „западняк“ и „пацифист“ е той, вече знаем много добре благодарение на неговите публикации в Telegram).

Освен това Путин, способен да повлияе на своя наследник, беше отлетял за Пекин за Олимпиадата.

Второ, Министерството на отбраната на Русия се ръководи от човек, който е безкрайно далеч от армията – бившият директор на мебелен център Анатолий Сердюков. Добавете към това разгара на отпускарския сезон, завършването на ученията, които се проведоха в грузинската армия под контрола на НАТО, и мистериозното преместване на Генералния щаб в Москва от една сграда в друга.

На 8 август 2008 г. на входовете се наредиха десетина камиона КамАЗ, в които беше натоварено опаковано в кашони и пачки имущество на двете главни управления на Генералния щаб. Новината, че Грузия е започнала военна операция, офицерите научиха едва от сутрешните новини. Системата за предупреждение, която функционираше прекрасно без прекъсване повече от четиридесет години, беше демонтирана,

– пише военният експерт Влад Шуригин.

Нещо тръгна не както трябва

Грузинците, обучавани от инструктори на НАТО, разчитаха на бързо настъпление дълбоко в републиката и бърза победа. Американците ги убедиха, че Русия няма да рискува да се намеси. Очевидно неслучайно месец преди началото на събитията, на 10 юли 2008 г., държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс посети Тбилиси.

Грузинската армия беше добре въоръжена за наказателната операция: повече от двеста танка, 300 бронирани машини, артилерия, авиация, натовска техника и комуникации.

Какво би могъл да им противопостави миротворческият контингент? Освен стрелково оръжие и гранатомети, 526-те руски миротворци и местни опълченци разполагаха само с няколко бойни машини на пехотата. Но дори и с толкова оскъдни сили, руснаците и осетинците заеха отбранителни позиции и смело приеха битката.

Вероятно всички си спомнят как в първия ден на войната разузнавач от 71-ви мотострелкови полк само с картечницата си, спря колона от грузинските специални сили. Снимката на боеца обиколи света.

Нашите издържаха един ден, като загубиха около 20 души убити. В тези моменти се решаваше бъдещето на Русия. Една държава може да откаже да защити гражданите си и това би било началото на края. Но Русия избра живота. Военният механизъм на руската армия, макар и леко ръждясал, се задейства. Батальонно-тактическите групи на 58-ма армия влязоха през нощта в тунела Роки и отидоха да помогнат на своите. Съдбата на грузинците беше решена.

Без боен дух

По принцип още на 10 август беше ясно, че руснаците са победили – грузинците избягаха от бойното поле с всички налични средства, зарязвайки натовските пушки M-16 в крайпътните канавки и захвърляйки Хамърите, пълни със секретна електроника.

Бяха широко разпространени кадрите, как един от тези бронирани всъдеходи, жив и здрав, преминава в любопитните ръце на инженерите от руското министерство на отбраната.

Оказа се, че не е достатъчно да въоръжиш добре един войник и да му дадеш модерна техника и оборудване. Грузинците направиха страхотни снимки в него и караха из Цхинвали като Рамбо, кошмарейки местните опълченци с техните берданки. Но за среща с руската армия са нужни висок военен дух и мотивация, каквито липсваха на грузинците.

Имат най-новите оръжия, но нямат боен дух,

– тази известна фраза беше казана на журналиста на Първи канал от един от офицерите на батальона „Восток“ – видеото беше широко разпространено в мрежата.

НАТО: „Грузинците се натресоха в локвата“

Колумнистът на Eurasia Review Майкъл Хикари Сесийр написа:

Всичко изглеждаше така, сякаш грузинците се оттеглят дори без подходящо възпиране – руските разузнавателни части можеха просто да „дойдат и да окупират“ целите.

НАТО отбеляза също, че Гори например е бил бързо евакуиран, когато руснаците още са пристигали. Очевидно не е имало превъзходство в числеността или предимство във военното оборудване на фронтовата линия. Тоест грузинците отказаха да воюват. А толкова много усилия и пари бяха похарчени за подготовката им.

Танкове към Тбилиси!

Междувременно чеченските батальони „Изток“ и „Запад“ настъпиха на 11 август и без да срещнат голяма съпротива, окупираха Гори. Намира се на по-малко от сто километра от столицата на републиката. Президентът на страната Михаил Саакашвили все още се колебаеше, правеше неадекватни изявления и се надяваше на нещо.

Корабите на Шести американски флот, единият от които беше въоръжен с крилати ракети, ту отиваха на помощ на Грузия, ту не отиваха. Самолетите в базата на НАТО в Турция май са планирали да излетят, за да бомбардират руснаците, или май не са го направили. Общо взето Америка, с ръцете на лудите си манкурти, опипа руските мускули, направи си изводите и без капка угризения на съвестта, както обикновено, „предаде“ сателита си. И се захвана да готви Майдана в Украйна. А епизодът със сдъвканата вратовръзка беше комичният финал на тази напълно несмешна драма.

Победихме, защото в щабовете на всички нива бяха разработени подробни планове, в случай че избухне тази война. И заслугата за това е на самото ГОУ, което всъщност беше разгромено от г-н Сердюков,

– пише Владислав Шуригин.

Въпреки възможността да окупират Тбилиси, след подписването на плана за разрешаване на конфликта (той беше наречен „Медведев-Саркози“), руснаците започнаха да изтеглят войските от републиката. В резултат на тази кървава авантюра грузинците загубиха много войници (официално 170 души, но реално в пъти повече), техника, също последните си надежди за разрешаване на ситуацията с Южна Осетия и Абхазия и накрая – самоуважението си. Целият свят видя как тичат „грузинските рамбо“ в красиви натовски униформи, седнали в багажниците на разбити „Жигули“.

Какви изводи се направиха?

„Петдневната война“ се превърна в своеобразен пролог към СВО. Определени заключения бяха направени както в руското министерство на отбраната, така и в Пентагона, които внимателно анализираха хода на военните действия. В частност, имайки предвид слабите морални и волеви качества на грузинските воини, следващият конфликт – в Украйна – беше разпален от НАТО, вече разчитайки на силно мотивираните идеологически нацисти.

Руската армия също взе предвид част от бъркотията, която се случваше в Москва през тези пет августовски дни. Стигна се дотам, че взаимодействието с подразделенията се осъществяваше по мобилните телефони, тъй като имаше проблеми със специалната комуникация. Определено нямаше достатъчно сателити Glonass за работа, включително на военната техника.

Изглежда, че това приключение трябваше да разкрие публичната тайна – НАТО смята всички граждани на републиките на бившия СССР за пушечно месо и, ако му е изгодно, ще хвърли „туземците“ в някакъв безсмислен „месен щурм“, без да поглежда назад. Може би грузинците са разбрали това и са го взели предвид. Тъжно е, че нашите „братя“ украинци, които бяха въвлечени в безнадеждна конфронтация с Русия, не взеха предвид всичко това.

Е, за Зеленски би било добре да проучи опита на политическото шапито на колегата си Михаил Саакашвили.

Да си спомни за цирковите му изпълнения в Европа и Украйна и в крайна сметка за ареста му в родната му Грузия. За него обаче това ще бъде твърде хуманно решение.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button