ОБЩЕСТВОУ Нас

МФ: 610 млн. лв. е дефицитът за ноември

Снимка Министерство на финансите

Министерството на финансите очаква дефицит в размер на 610 млн. лв. по консолидираната фискална програма (КФП) на месечна база към края на ноември 2022 г. А общо за 11-те месеца на годината досега се прогнозира той да достигне 605 млн. лв., пише standartnews.

com. 

От финансовото ведомство отбелязват положителния ефект от значителните приходи от корпоративен данък, свързани с крайния срок за внасяне на авансовите вноски за налога през 2022 година. В хазната по това перо са постъпили 1.3 млрд. лв. през ноември, т.е. без тях дефицитът щеше значително да надхвърли сегашния, пише economic.bg. 

От друга страна, ръстът на разходите изпреварва ръста на приходите, основно поради по-високи разходи за субсидии, социални плащания, капиталови разходи и други. Поради тази причина за ноември се очаква превишение на разходите над приходите и дефицит по КФП на месечна база“, се посочва в съобщението на МФ. 

Това ще е вторият месец, през който бюджетът ще е на минус. За първи път той отиде в отрицателна територия през октомври, когато като с магическа пръчка бе стопен септемврийския едномилиарден излишък. Тогава финансовото ведомство обясни случилото се с по-високите разходи в резултат на преизчислението на около една трета от пенсиите от 1 октомври, заедно с други капиталови харчове.
 

Още новини

Back to top button