ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

МВнР с официална позиция за “Истанбулската конвенция“ и джендър идеологията

Съвет „Общи въпроси“ е решил с квалифицирано мнозинство да поиска одобрението на Европарламента по двата проекта на решения за присъединяване на Европейския съюз към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – т. нар. „Истанбулска конвенция“.

Това съобщиха от Министерството на външните работи.

България не подкрепи двата проекта на решения на Съвета за присъединяване, от името на ЕС, към „Истанбулската конвенция“.

Причината е, че през 2018 г. Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че „Истанбулската конвенция“ застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“ (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България, посочват от МВнР.

Тежък удар за БГ джендърите и партиите на Сорос от ВКС

България е силно ангажирана в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени. Българското правителство и гражданското общество активно работят за предотвратяването на подобни форми на насилие и за предоставянето на защита и подкрепа на жертвите от него, отбелязват от министерството.

Решението за окончателното присъединяване на ЕС към „Истанбулската конвенция“ ще бъде взето от Съвета с квалифицирано мнозинство, а гласуването най-вероятно ще се състои през юни 2023 г., след получаване на одобрението от страна на Европейския парламент, пишат още от МВнР.

На 15 февруари 2023 г. пленарната сесия на Европейския парламент прие резолюция, с която призова Съвета да осигури бързо и пълно присъединяване към „Истанбулската конвенция“ без по-нататъшно забавяне.

Още новини

Back to top button