ПОЛЕЗНИ

Най-добрите начини да изгоните колорадския бръмбар от градината си

Тези, които отглеждат картофи, често срещат колорадски бръмбар в градинските си лехи, вредител, който лесно се разпознава по черните и бели ивици.

Според ADVICE.NEWS, тези малки насекоми могат да повредят листата на картофите и да унищожат реколтата.

Advertisement

Ето няколко идеи как да се отървете от тях.

Ръчно събиране

Носете ръкавици и отстранете бръмбарите и ларвите от вашите картофени растения на ръка.  Потопете ги в сапунена вода, за да не избягат.

Спрей с масло от нийм

Пригответе смес от масло от нийм и вода и я напръскайте върху вашите картофени растения. Маслото от нийм е естествен репелент срещу насекоми.

Диатомит

Поръсете диатомична пръст върху вашите картофени растения. Този естествен прах уврежда външната обвивка на бръмбарите, като помага за контролиране на техните популации.

Придружаващи растения

Засадете репелентни билки като босилек или кориандър близо до картофите. Те могат да отблъснат колорадските бръмбари.

Полезни насекоми

Въведете естествени хищници като калинки или паразитни оси във вашата градина. Те помагат да се контролира популацията на бръмбарите.

Картофено обръщаме

Не засаждайте картофи на едно и също място всяка година. Сеитбообращението ще помогне да се наруши жизненият цикъл на бръмбарите.

Покривало за лехи

Покрийте картофените растения с лека кърпа, за да предотвратите достигането на възрастни бръмбари до тях. Уверете се, че подслонът е здраво в контакт със земята.

Ранно откриване

Проверявайте редовно вашите картофени растения за признаци на колорадски бръмбари. Ранното откриване може да предотврати голямо заразяване.

Премахване на плевели

Почистете района около картофените насаждения от плевели. Плевелите могат да привлекат бръмбари и да им осигурят подслон.

Естествени репеленти

Пригответе смес от чесън или люти чушки и вода и напръскайте растенията си. Бръмбарите често избягват тези силни миризми.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button