ПОЛЕЗНИ

Не давай на котката си вода от чешмата, повишава риска от тези болести

Не позволявайте на котката си да пие чешмяна вода. Котките обичат да пият течаща вода и я смятат за по-безопасна. Но, уви, всъщност този навик може да има много пагубен ефект върху здравето на животното.

Много котки имат железен принцип: водата в купа е най-безвкусната и неприятна на света. Това е просто чешмяна и застояла вода.

Advertisement

Животните харесват църцореща вода, интуитивно я възприемат като по-прясна. Този тип вода също издава силни звуци.

Експертите обаче предупреждават, че оставянето на котката ви да утолява жаждата си по този начин излага живота ѝ на опасност.

Ветеринарите предупреждават: чешмяната вода съдържа соли, хлор и други вещества, които могат да навредят на вашия домашен любимец и да причинят заболявания на бъбреците, пикочния мехур, храносмилането и имунната система.

Много собственици на котки знаят: уролитиазата е много опасна за опашатите котки. Малките камъни в бъбреците могат да преминат сами, но заболяването все още често причинява кървене, възпаление и инфекция. По-големите отлагания могат да причинят запушване на пикочния канал и в крайна сметка дори да доведат до смъртта на домашния любимец.

Ето някои симптоми, че вашата котка има камъни в бъбреците:

  • неспокойно поведение;
  • силно мяукане при ходене до тоалетната;
  • често уриниране;
  • кръв и пясък в урината;
  • пълна липса на уриниране;
  • треска;
  • болка в коремната област;
  • остра миризма на урина.

Опасностите от чешмяната вода обаче не спират дотук. Много котки знаят как да пуснат вода сами, но дори и най-умните няма да могат да регулират температурата. Това означава, че вашият домашен любимец може лесно да се изгори от твърде гореща вода.

Можете да спрете котката си да пие от чешмата доста лесно. Опитайте да поставите купи с прясна вода около апартамента си. Поставете ги далеч от храната. Или, в краен случай, можете да инсталирате филтър за вода.

Каква вода е идеална за котка?

Тук всичко е същото като при хората: филтрирана вода, бутилирана вода. Най-важното е, че не бива да забравяте да смените водата навреме и да почистите добре купата, така че бактериите да не започнат да се размножават в нея.

Какво да направите, ако котката ви категорично откаже да пие вода от купата? Купете ѝ фонтан за пиене. Той ще създаде ефект на движение на водата, пише pnz.ru.

Още новини

Back to top button