ПОЛЕЗНИ

Опасно ли е да съхраняваме храна в хладилник с No Frost система?

Когато хладилниците No Frost бяха пуснати в продажба, домакините въздъхнаха с облекчение. Сега не е нужно да страдате от размразяването, не е нужно да се притеснявате, че нещо ще изтече някъде. Тази система обаче има и сериозни недостатъци, които влияят върху безопасността на продуктите.

Технологията No Frost е известна повече от 30 години и се използва успешно за различни хладилни системи. No Frost или буквално преведено „без замръзване“ е предназначено да предотврати покриването на стените на хладилника с лед. За много домакини това се превърна в истинско спасение.

Advertisement

Такава система обаче изисква специално съхранение на продуктите, в противен случай те ще се развалят по-бързо. Научихме от експерт какво не е наред с технологията No Frost.

Сметките за ток растат

„Работата на допълнително устройство води до увеличаване на потреблението на енергия“, обяснява експертът Николай Василев

Системата No Frost е по-скъпа

Трябва да платите за комфорт. Следователно цената на хладилниците със системата No Frost е малко по-висока, отколкото без нея.

Продуктите се изсушават

„Някои продукти, които обикновено се съхраняват отворени, могат да изсъхнат по-бързо. Затова, ако искаме да удължим срока на годност, трябва да поставим продукта в опаковка“, казва Николай Василиев.

Микробите се размножават по-бързо

Системата No Frost включва изпарител, тръбен електрически нагревател и вентилатор. Вентилаторът задвижва охладения въздух през камерите, а електрическият нагревател бързо размразява скрежта, която се образува върху изпарителя. След това разтопената скреж изтича в контейнер над компресора, който загрява водата и ускорява нейното изпарение.

„В същото време повишената влажност в хладилника създава условия за ускорено развитие на бактерии, включително патогенни“, предупреждава експертът.

„Понякога забравяме, че при +4 градуса бактериите продължават да се развиват, макар и бавно, и смятаме, че нищо не може да се случи с храната в хладилника. Но това не е вярно. В сухи условия микробите се развиват много по-бавно в сравнение с влажните условия, а някои изобщо не се размножават.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button