ПОЛЕЗНИ

Оранжерия – чудо, която става за 1 час – дори жена може да я направи

Не всеки може да си позволи да купи готова оранжерия, още по-малко парник. Въпреки това, всеки може да построи най-простата оранжерия със собствените си ръце! И с женските ръце ще бъде възможно да се изгради великолепна оранжерия само за 1 час работа. Ще ви служи вярно дълги години!

Оранжерия – чудо, която става за 1 час - дори жена може да я направи 1

Advertisement

Оранжерийна основа

Най-простата оранжерия се основава на две високи лехи от 3 м, направени от дъски. Препоръчително е да ги направите предварително и в същото време да подготвите хранителна почва за растенията. Това значително ще опрости работата по изграждането на самата оранжерия.

Оранжерия – чудо, която става за 1 час - дори жена може да я направи 2

Фиксиране на арки

Дъгите могат да бъдат купени готови или просто да сложите тръби за студена вода, 4 метра всяка, в земята от двете страни. Подходящи са полипропиленови , PVC или металопластични разновидности.

Самите дъги се закрепват към леглото с по удобен начин. Аз го правя с ламарина. Просто изрежете толкова, колкото ви е необходимо с ножица за метал и закрепете със самонарезни винтове. Благодарение на тази фиксация, дъгите ще бъдат високи и можете да влезете в оранжерията лесно и удобно!

Оранжерия – чудо, която става за 1 час - дори жена може да я направи 3

Укрепващо ребро

Като укрепващи ребра, които в същото време ще действат като опора за бъдещи растения, използвайте обикновени пръти, вероятно най-тънките. Две се закрепват отстрани вътре в арките върху профилни тръби  15*15 мм (4 бр.), които се забиват в земята пред и зад оранжерията. Друга пръчка е прикрепена напречно към арките отгоре, под завоя. Пръчките просто трябва да бъдат завързани към арките във всички точки на контакт, а също и да бъдат закрепени към профилни тръби и те ще се държат доста здраво! Благодарение на ребрата конструкцията ще бъде твърда и вятърът няма да я разклати.

Оранжерия – чудо, която става за 1 час - дори жена може да я направи 4

Покривало за парник

Крайният дизайн на оранжерията изглежда така (вижте снимката по-долу ). Много лесно фиксиране на арки, пръти и тръби! Това обаче е достатъчно, за да завършите работата за 1 час и да получите прилична оранжерия, която изпълнява всички основни функции.

Покрийте го със спанбонд и фолио. Поставете камъни или тухли отстрани, за да го закрепите. В края на сезона покривният материал може да се отстрани, почисти и съхранява до следващата година. Такава проста оранжерия ефективно ще защити растенията от вятър, силно слънце, замръзване и вредители!

Оранжерия – чудо, която става за 1 час - дори жена може да я направи 5

Пръчките не само създават допълнителни усилващи ребра, но и действат като отлична опора за растенията! Завържете въже и го спуснете надолу към разсада.

Пътеката между леглата може да бъде покрита, например, с градински геотекстил и поръсена с пясък отгоре, за да се предотврати появата на плевелите. Удоволствие е да се грижиш за такава оранжерия и растенията в нея! И най-важното е, че може да се изгради бързо, просто от налични материали и от женски ръце.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button