Русия

Откровен разговор за спецоперацията на Русия с полковник Виктор Баранец

/NovinarBG.com/ Годишнината от началото на специалната военна операция е повод да погледнем правдиво и неемоционално на СВО и настоящата ситуация, да получим не просто експертна оценка, а балансиран анализ на случилото се през изминалата година. Наш събеседник е един от признатите военни експерти, военен наблюдател на „Комсомолская правда“, полковник от резерва Виктор Баранец.

За СВО

„Цариград“: Преди година, в началото на СВО, никой не каза, че на 24 февруари е настъпила мирновременната армия. Сега те говорят за това. Какво означава това?

Виктор Баранец: Това означава, че нашата армия е организирана така, че не се е подготвяла за мащабни военни действия, а просто е изпълнявала задачите си в случай на заплаха за Русия или когато някой трябва да бъде спасен. Защо отидохме там? Защото видяхме Донбас, който осем години живя до шия в кръв. Знаете ли, в Горловка има цяла Алея на ангелите. Ние дойдохме като спасители от… не ме е страх да кажа, бандеровския фашизъм.

Ясно е обаче, че не всичко върви по план. Да вземем тези скандали, които влизат в информационното поле. Усеща се, че няма общо разбиране и движение към обща цел.

– Нека поговорим какво сме постигнали и какво сме преценили погрешно. Още в първия ден на нашата специална операция украинските военноморски сили бяха ли почти напълно унищожени? Бяха. Мелитопол беше ли взет под контрол? Беше. Мариупол беше ли взет под контрол? Беше взет. 98% от Луганска област бяха ли взети под контрол и 60% от Донецка област. Не са ли резултати това? Да, имаше значителни жертви, но това е резултатът.

А сега минаваме към неприятните моменти. Започнахме СВО след като почти напълно завзехме стратегическата инициатива, и вече се втурвахме към Киев. И тогава – тази мирна стъпка, когато ни казаха – да се върнем назад. Този път. А сега какво още загубихме. Изтеглихме се от Балаклея, от Купянск, от Изюм, от Красни Лиман. В крайна сметка се изтеглихме от Херсон.

Какво се случва сега?

– Сега след смяната на командването се оказа, че имаме четири групи армии. Добавяме и два армейски корпуса от Донецк и Луганск, мобилизирани и доброволци. Съществува и такава система като „БАРС“ (Специален боен армейски резерв). Имаше я и Росгвардия. И всичко това не беше в един юмрук, разбирате ли? Затова действахме „назад“.

Тогава беше решено да се даде управлението на специалната военна операция в ръцете на един човек – генерал Суровикин. Защо го смениха с началника на Генералния щаб? Тъй като властта на Суровикин се разпростира директно върху тези четири групи и върху неговите въздушно-космически сили. И за да изпълни задачата или, да кажем, да организира операция, Суровикин набира телефона, звъни в Москва и иска, например, да изпрати „калибри“ от кораби в Каспийско море към планираната операция. А те му отговарят: „Няма да даваме калибри, работете с артилерия.“ Бардак!

Затова назначиха Герасимов, началник на Генералния щаб, чиито правомощия като първи заместник-министър на отбраната се простираха върху цялата армия.

Сега се обръщам към въпроса, който ме притеснява. От известно време между командири от различни рангове, при това в публичното пространство, започна разправия. Известни военни кореспонденти идват от бойното поле и много големи хора ги питат за мнението им. И казват: това е генералът на армията – той не е дяволски творец, а понякога дори се случва да е пиян; би било хубаво да го смените.

И тогава започва „Вагнер“, чиито щурмови групи изпълняват блестящо щурмови мисии. И тези „вагнеровци“ започнаха да правят чудеса. Да, не сме свикнали да говорим за това какви жертви имаха – превземането на Соледар.

Но тогава дойде моментът, когато в публичното пространство се разля кавга: някои от военните ужасно не харесаха информацията, че отрядите на Вагнер са изиграли решаваща роля в превземането на Соледар. И се оказа: ние, армията, също го взехме … Да, разбира се, взехме всичко, но кой повече, кой по-малко. И тук започнаха да си делят славата.

Първата кавга възникна, когато се предаде Красни Лиман и когато уважаваният от мен Рамзан Кадиров, без да подбира думите си, си позволи да изрази съмнения относно компетентността на генерал-полковник Лапин, който ръководеше и командваше една от групите и който имаше четири или пет войни, включително в Сирия. По време на война, за радост на нашите врагове, това не може да се направи!

Може би Лапин е направил грешки някъде, но защо да изнася всичко това в публичното пространство за радост на Киев? И в Киев веднага заговориха за това: има раздор в ръководството на СВО, много добре! Така не се прави!

„Дайте ми снаряди!“

– Виктор Николаевич, но сега от същия Пригожин беше повдигната друга много сериозна тема: грандиозен скандал, който е свързан с това, че за „Вагнер“ няма снаряди. На практика помним вика на Пригожин, че е обиколил всички кабинети и не го чуват. Тогава ръководителят на Крим Аксьонов излезе и подкрепи Пригожин: наистина няма достатъчно снаряди. Какъв е проблемът тук? Ако Ростех ясно казва: имаме всичко, вземете го. И така, има ли някъде слаба връзка? Какво е това? Саботаж ли е или какво?

– Каква е причината? От завист на някои висши командири. Виждате ли, ние, армията, трети месец тъпчем около Бахмут, не можем да го вземем. Идва Пригожин с щурмовия си самолет, превзема Соледар, който също не можахме да вземем два месеца. И накрая се стига до срама, когато командирът на отряда на Ахмат кани Пригожин да сподели снарядите си с Вагнер. Това е нещо недопустимо!

Ще ви кажа повече. Преди пет дни в свое интервю Пригожин каза: „Ако обезкървяването на моите отряди продължи, тогава не знам какво очаква моята организация на бойното поле“. И му казаха: „спрете да взимате осъдени от затворите“. А тези бивши затворници се втурват там със стотици и хиляди – да изкупят вината си пред държавата с кръв, да преминат обучение в лагера и да отидат в отрядите на Вагнер. Не им е разрешено.

Но „вагнеровците“ умират! Те също трябва да доставят резерви, които ги няма. И тогава армията на Пригожин намалява. Този въпрос също трябва да се реши, но без информационен шум. Обадете се на Пригожин, извикайте представители на Министерството на отбраната и командването на Северния военен окръг и решавайте всичко там, а не пред телевизионните камери.

– Президентът в обръщението си към Федералното събрание каза много ясно: „Невъзможно е да победите руснаците на бойното поле“. Но това, за което говорим, не е на бойното поле, а в коридорите и под килима. Излиза, че така искат да спечелят руснаците?

– Много добър въпрос. Сега си помислих – представете си, че например през 1942 г. маршал Жуков казва: „Василевски е посредствен. Ще го махна от фронта“, а вестник „Правда“ публикува претенциите на Жуков към Василевски, а Василевски към Жуков и маршалите на победата се карат между себе си … Но го нямаше. Ако генералите са се карали, то е било само в кабинета на другаря Сталин. Който ги слушаше внимателно. И този, който извади мръсно бельо от колибата, не заповядваше нищо дълго след това. Това е културата, която отчаяно ни липсва днес.

А там, при врага, те ни гледат и се радват: вече се разпространи слухът, че имаме не само липса на снаряди за Пригожин, но и като цяло нямаме достатъчно боеприпаси.

Можете да се отнасяте различно към Дмитрий Медведев, но след като започнахме да работим на три смени и шест дни в седмицата, той каза: „Не се притеснявайте, има достатъчно за всички“. Мисля, че днес вече, всъщност, вече… частично военнопромишленият комплекс премина на военновременен режим. За много боеприпаси режимът е утроен. И имаме достатъчно „калибри“ и бомби. А всички приказки за липсата на боеприпаси са любима тема на западните спекуланти и нашите врагове.

Ако нямахме достатъчно боеприпаси, днес нямаше да съобщим, че например там са поразени 93 командни пункта на противника, 8 стопански обекта, 5 щаба, унищожени са 20 танка и т.н. Какво е, липса?

Но СВО освети много интересни въпроси и ни показа каква армия имаме – не тази, за която ни казаха там, на Колегиума някъде. Видяхме тази армия в реални действия.

– А тя каква е?

Тя е способна, но не е безгрешна. Това е армия, чиито командири понякога пренебрегват елементарните изисквания на бойния устав, написан с кръвта на нашите деди и бащи.

Превеждам на руски. Когато докарахме колоните натам, към Киев… Разбирате, една трикилометрова колона минава през горска местност. Според всички закони на бойните правила, трябва да има странична охрана, предна охрана и задна охрана. Сега, това го нямаше. И тогава излязоха украински картечници, гранатомети, понякога имаше и оръдия и точно като на стрелбище се разправяха с нашите момчета. Ето неуважение към бойния устав!

– Тогава възниква въпросът. Защо в този случай не попитаха войниците от Донбас, които воюваха осем години, и не взеха предвид техния опит? Защо имаше такова пренебрежение към опита на тези хора?

– Разбирам какво ме питате. Представете си: офицери от редовната армия и опитни „вълци“ от ДНР-ЛНР щяха да се отпуснат малко – чисто цивилни хора, но които се биеха блестящо и не изпълзяха от окопите в продължение на осем години.

И трябва да изтърсиш на един глупак: „Да, вие не сте истински офицери!“ Това е най-ужасната обида за човек, който, изоставил семейството, децата си, осем години се бори блестящо, има ордени, а някои дори имат „Звезда на герой на Русия“. Но той няма висше военно образование. Щото „не си истински офицер“…

Знаеш ли какво бих казал на такъв негодник?! Една година в окопите на Донбас – и този човек вече е получил офицерско звание. Той познава тази ситуация по-добре от вас, които сте тъпчели учебници. Що не е истински офицер? Това е заразителен разговор, те също трябва да бъдат спрени.

И съм сигурен, че много от тях ще получат званието лейтенанти, старши лейтенанти, капитани още преди края на СВО. Понеже осем години в окоп, бих казал, че се равняват на 20 години обучение в общовойско училище.

Диалог с врага

– Значи ли това, Виктор Николаевич, че сега наистина говорим не просто за същата мирновременна армия, а за онези въоръжени сили, които вече наистина ще бъдат една от най-мощните армии в света? Или е рано да се говори за това?

— Често ми се налага да влизам в дискусии с врага. Водя блог, по радиото съм, в YouTube съм. И често се чува: „Тази втора армия в света цяла година не може да победи едни украински овчарки“. Врагът не може да говори другояче. Но и ние, малко или много, подценихме врага. Това е вярно.

Допуснахме няколко, да кажем, стратегически грешки в разузнаването. Защото имаше убеждения, включително и в Кремъл, че като преместим нашите армади, колони към Киев, ще ни посрещнат с цветя, с хляб и сол, със знамена, с песни, ще ни кръстят баби и т.н. А ни посрещнаха с олово.

Ето един пример. Беше взето решение за превземане на стратегическо летище край Киев с десантни сили. Според бойните правила, първо хората проникват там, освобождават мястото за кацане, след това дават сигнал – и кацат от хеликоптер. На същото място веднага започна десантът и в резултат – загуби.

Имаме не един освободен от поста генерал поради установени пропуски. Съвсем наскоро безпрецедентен случай: четирима нови командири се появиха наведнъж. Какви са били предшествениците им, посредствени ли? Не, всеки от тези четирима генерали е минал през тигела на повече от една война, минал е през Сирия.

По този начин това групово разместване е свързано с даване път на онези, които са натрупали безценен боен опит в реална бойна обстановка. Офицер, генерал, който е минал през фронта – той няма цена. Това е златният фонд на нашата армия. Тоест войната е вземането на изпита. Ето сегашния критерий за общ растеж.

– Залозите се увеличават всеки път. В началото на СВО дори беше трудно да си представим, че няма да става дума само за Хаймарси, но и за танковете и F-16. Президентът каза, че спираме участието си в Договора СТАРТ-3. Това пореден сигнал ли е към страната, която май не вижда брега?

— Много добър въпрос. Между другото, ако ме питате за основната военна сензация в днешното обръщение, това е точно изявлението на Путин, че спираме участието си в СТАРТ-3. Това споразумение ясно определя: по 1500 ядрени бойни глави и 750 носителя. Всичко. И – правила за проверка.

Но сега нашата военна делегация отива в Америка и казва: добре, покажете ни – вие правите нещо с тези ракети на подводниците … И ни казаха: „Ние можем да ви отворим само половината люк. А вие не трябва да погледнете там. „.. И започва глупостта. Много пъти се връщахме с матюци оттам. Е, решихме да направим Алаверди. Спрете да ни заблуждавате.

И сега американците казват: Дайте да удължим СТАРТ-3, но вие ще включите там „Калибър“, „Кинжал“, „Циркон“ … Но това не е в договора! Говорим за стратегически ядрени оръжия. Почиват си: „Не, ти го включи!“ И се проточва до последния ден.

Добре че Москва не се отказа. И втората причина: днес „ядреният клуб“ на света включва девет държави! Сред които са САЩ, Франция и Великобритания – членки на НАТО. Чиито бойни глави, насочени към нас, трябва да бъдат добавени. Така че Путин помисли и каза: ние се оттегляме от този договор, докато не бъдат разработени нови справедливи инструменти, когато Русия ще има адекватен ядрен потенциал.

Американците се опитаха да убедят Путин: говорете със Си, за да се присъедини и той към този договор. Китайците си почесаха ряпата и казаха: „Идеята е добра. Но едно условие: нека Америка намали ядрения си потенциал до размера на китайския. И руския.“ Това каза той на Тръмп.

Понижаването на ракетно-ядрения потенциал на Русия е любима тема на тези, които водят срещу нас информационна и идеологическа война. Но по едно време Тръмп каза на своите генерали: „Путин разполага с 80% от актуализирания ядрен потенциал. А нашата американска ракета е ръждясала и стара“.

Как да не си спомним известната фраза на Проханов, че „за нас не е трудно, ако искате да проверите, да оставим пролив, кръстен на името на Сталин на мястото на Съединените американски щати“. Но имайте предвид, че в своето обръщение нашият президент, от когото очакваха да извади „ядрен меч“ и да заплаши, каза, че светът е стигнал до опасна точка и е време да вземем разума, а не да мислим за предимството .

Марж на издръжливост

– Ако погледнете как се развиват събитията сега, вече е ясно: играта ще продължи дълго време. Тук, в тази конфронтация, да вземем Русия и НАТО, кой има по-голям запас на издръжливост? Всякаква. Финансова, човешка, военна и т.н.

– Ако нямахме ядрен меч, днес вече можеше да се окаже, че американското знаме щеше да е забито някъде в Урал. Те разбират това много добре и затова разпалват войната с наемници, оръжия и съветници на малки парчета. Американското космическо разузнаване е онлайн … В същото време същият Столтенберг казва: НАТО не участва във войната.

Но как да устоим на това? Така че, отговарям: има голям руски феномен. Който и сега най-високомислещите историци не могат да разберат. Наполеон вече дойде при нас, Адолф Алоизович също дойде, нали? И така нататък. Русия е велика и Русия е неизчерпаема.

И така, когато чуете за милиарди щатски долари и доставки на оръжия, си мислите, че няма да седим на хълм и да пушим, докато гледаме колони от танкове на НАТО, които пълзят в Украйна. Ще ги бием, ще ги горим – докато Западът разбере, че тези доставки са безсмислени. Докато местните хора, уморени да плащат за тях, не попитат: слушайте, доставяме там по дяволите, но къде е резултатът?

А сега ще отговоря на въпроса, който най-много ме мъчи. Всичко това се подготвя за вкарване в Украйна. Ако това не бъде спряно на входните точки, тоест когато пресича само полската, словашката, румънската граница, тогава не знам кога СВО ще приключи.

Когато мишките се навият в обора, къде е по-добре да поставите капан за мишки: точно до норката или да изчакате мишките да се разпръснат и тогава да ги хванете? При норката, разбира се. Това се нарича удряне на входните точки. Това е една от стратегическите цели. Подготвяме се за това.

– Защо не направим това?

– Вече изтрих езика си от въпроси, които задавам на много големи хора. Кой отговаря: няма политическо решение. А вчера чух невероятна версия. Все се опитвам да разбера защо тунелът, който води от другата страна към Украйна, 1700 метра, по който пълзят влакове с оръжия оттам, все още е непокътнат? Жалко е да похарчите пет „кинжала“, така че направете както направиха с Кримския мост: прикрепете кола с динамит към влака и се втурнете вътре. Судоплатовците все още не са измрели.

Но по някаква причина те защитават този проклет тунел! Или тук: аз съм по радиото, човек ми се обажда зад Урал. Живее близо до жп гарата, където има влакове с контейнери от Китай. И тогава те се появяват по чудо, например, в Полша и Германия. Защо, чуди се човек, не удряме железницата?

Попитах тук: колко руски олигарси имат общ бизнес в Украйна? Половин дузина! Така че защо да се изненадвате, когато годината на СВО минава и въоръжените сили на Украйна нямат недостиг на гориво ?! По едно време беларуският бизнес се опита да спечели добри пари от това.

Засега „Батька“ не е надигал главата. Да, доставят и през Румъния, и през Молдова, и през Полша. И в крайна сметка това също изисква унищожение: необходимо е да се създаде глад, парещ глад за украинската армия. Защо това не се прави? Да, защото явно има хора, които се занимават много сериозно с това.

С такава плетеница от въпроси тръгваме към следващия етап от нашата специална военна операция. Надявам се, че тези думи, които са очевидни за всички, ще бъдат също толкова очевидни и за тези, които вземат решения. Е, тогава Бог ще ни съди. Суворов каза: „Ние сме руснаци, с нас Бог!“ Да, Бог е с нас.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button