ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Политолог: ГЕРБ възкръсна, капанът за ПП ще щракне до…

ГЕРБ излезе от политическата изолация и започна да се превръща отново във фактор. Това каза политологът Иван Начев пред „Фокус“ във връзка с политическата обстановка в страната. 

„В началото на парламента наблюдавахме едно неразбирателство или нежелание на основните политически сили да излъчат председател на парламента. Това обаче и показва пълна реабилитация на партия ГЕРБ, която през последните години се намираше в политическа изолация“, каза той.

„Преди две години говорихме за един корумпиран модел на ГЕРБ, за един лидер, който едва ли не е политически труп, а сега наблюдаваме точно обратното. Аз понякога казвам, че политическите трупове възкръсват, така че да не бързаме“, каза още Начев.

Политологът е категоричен, че ГЕРБ отново се завръща като силен фактор на политическата сцена. 

„Дали Борисов е вкарал ПП-ДБ в капан, ще кажем след месец, когато ще бъде ясен резултатът от първия и втория мандат. Ефектът от цялото нещо е, че Борисов е за първи път редовен депутат в НС.

Той самият води преговорите и участва в политическия процес, в консултациите и в лидерските срещи. Имаме един положителен резултат за политическа партия ГЕРБ“, обясни той.

Относно сключеното „джентълменското споразумение“ между първите две политически формации във връзка с най-приоритетните закони за страната, Начев смята, че те са рамка. Той твърди, че след като започне разглеждането им в зала, и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ ще намерят разделителни линии. 

„Споразумението между двете основни политически сили в известен смисъл е ограничено по характер, защото в него има само пожелание в т нар.“Законодателен пакет“. Там има думи като „разглеждане“, „подобряване“, „ускоряване“, които имат повече пожелателен, отколкото действителен характер. Не сме видели съдържанието на тази обща законодателна програма. Опасявам се, че когато се стигне до обсъждане, ще има голям проблем“, заяви той.

Още новини

Back to top button