ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Политолог отсече: 99% ще има правителство, ще се разпадне заради…

Не може да има смяна само на премиера, цялата процедура с избор на министри се преминава отново. Всичко се избира наново. Почти сигурно кабинет с втория мандат ще се състави – на 99%. Дали този вариант за ротационен премиер е по-добър от експертно правителство с неутрален премиер е друг въпрос.

Всяко нещо, което се договориха, е по-добро от нови избори. Това каза политологът Юлий Павлов в „Твоят ден“.

По думите му местните избори не са вероятна причина за разпад на правителството. „Няма да има противопоставяне на национално ниво, а само на местно. Опасността идва от поставените етикети кой от коя политическа сила е“, смята той. И допълва, че Гешев се опитва да забави освобождаването си от ВСС.

За политолога Георги Киряков ротационно правителство беше най-добрият ход от ПП и ГЕРБ. „Към това трябваше да се върви без драматизации. Най-добре да се изпълни целия мандат, който е 4 години, а не 9 месеца. Може да не се стигне дори до гласуване на кабинет, една от политическите сили може да се откаже в последния момент. Политическите сили стигнаха до единственото разумно заключение, като преодоляха вътрешните си съпротиви“, обясни той. 

Според него главният прокурор е пътник. „Независимо колко дела започне, решенията не се вземат от прокуратурата, а от парламента. Има споразумение на ПП и ГЕРБ да си пазят взаимно имунитетите“, подчерта Киряков.

Още новини

Back to top button