ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Проф. Константинов: Големите началници ще тропнат по масата и правителство ще има

„Големите началници ще тропнат по масата и правителство ще има“, това каза експертът по изборни въпроси и математик проф. Михаил Константинов. 

„Всяко решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да е такова, че да повишава доверието в изборния процес. Очевидно това решение, което беше отменено, не беше такова.

Ние в момента сме едно общество, което страда от параноя. Смятаме, че всички ни мислят злото. Българското общество е изключително изнервено.

Аз лично не мисля, че ЦИК взе решение с цел да бъде излъган някой, нищо подобно. ЦИК общо взето имат добри намерения, но, знаете, че пътят към Ада е покрит с добри намерения.

Вижте, това е един дребен случай. Никъде по света една държава не се занимава три дена поред с някаква техническа подробност около отчитането на изборния резултат“, заяви той, цитиран от „Фокус“.

По думите му в резултат на това доверието в изборния процес е опасно ниско. Проф. Константинов добави, че всяко събитие, свързано със скандал, води до загуба на доверие в изборния процес и намаляване на броя на хората, които искат да отидат да гласуват.

„Смесеното гласуване ще докара 300 – 400 хил. души пред урните от тези 600 хил., които бяха отблъснати от гласуване. Аз лично очаквам да гласуват 2,9 млн. избиратели.

Крайно време е политиците да разберат, че не могат да постигнат политически цели с технически средства. Няма такава сила„, изтъкна експертът.

Очаквам парламентът с 5 до 6 конфигурации в него. Коалицията „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) ще бъде втора или първа политическа сила, аз очаквам, че ще бъдат втора.

Ако нещата в Украйна продължават да се влошават, правителство ще има. Просто ще дойдат големите началници, ще тропнат по масата, ще размахат още два-три списъка с „Магнитски“ и правителство ще има„, смята проф. Константинов.

Още новини

Back to top button