Микроблейдинг
Русия

Путин прекрати участието на Русия в СТАРТ

/NovinarBG.com/ Владимир Путин подписа закон за прекратяване на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения, документът е публикуван на портала за правна информация.

„Руската федерация прекратява действието на Договора между Руската федерация и САЩ относно мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, подписан в Прага на 8 април 2010 г.“, се казва в текста на обяснителната записка.

Законът влиза в сила от деня на официалното му публикуване.

Решението за подновяване на участието на страната в споразумението ще бъде взето от президента.

Владимир Путин заяви миналата седмица, че Москва е предприела подобна стъпка в отговор на ултиматумите на САЩ. Държавният глава уточни, че страната спира участието си в Договора за съкращаване на стратегическите въоръжения – СТАРТ, но не излиза от него. Според него, преди да се върнем към дискусията, е необходимо да разберем как да вземем предвид комбинирания стратегически арсенал на НАТО, включващ Франция и Великобритания.

Както обясни заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, всички обмени на информация, всички елементи на споразумението, свързани с проверката, са преустановени.

Русия и САЩ подписаха СТАРТ през 2010 г. Документът предвижда до февруари 2018 г. арсеналите на всяка страна да не надвишават 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети, включително на подводници и тежки бомбардировачи, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки и 1550 бойни глави. До контролната дата Русия е изпълнила изцяло задълженията си за намаляване на въоръженията. САЩ също обявиха постигането на договорените нива, но Вашингтон достигна зададените показатели, наред с други неща, поради нелегитимното едностранно изключване на някои оръжия от сметките.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button