ПОЛЕЗНИ

Спестете пари и направете своя собствена течност за чистачки: Ето как

Въпреки че е важно да се уверите, че чистачките на предното стъкло на вашия автомобил са готови да ви осигурят добра видимост на пътя, течността за чистачки допринася много за запазването на предното ви стъкло без ивици. В зависимост от това къде живеете и вашите специфични нужди, може да се наложи да купите различни видове течност за чистачки, когато времето се промени. Стандартната синя течност за чистачки се предлага в повечето магазини за смесени стоки, магазини за авточасти и бензиностанции и е ефективно целогодишно решение.

През лятото може да искате да вземете течност за чистачки за предно стъкло, която може да разгради лепкави части от насекоми и птичи изпражнения. Ако живеете в район, където вали често, вземете водоотблъскваща течност за чистачки, която кара водата да се надига и да се търкаля, подобрявайки видимостта ви. За по-студен климат или място със студени зими ще ви трябва течност за чистачки, която не замръзва.

Advertisement

Въпреки че не може да се отрече, че течността за чистачки е от съществено значение за безопасното шофиране, цената може да се увеличи с времето. По-евтините течности може да не са толкова ефективни, докато по-добрите, по-скъпи може да не са приемливи като целогодишен разход. Добрата новина е, че можете лесно да направите своя собствена течност за чистачки у дома с шепа съставки, които вероятно вече имате.

Как да си направим течност за чистачки

Можете да направите голяма партида течност за чистачки и да я съхранявате в подходящ съд, така че да е лесно да се напълни отново. Направете комбинация от алкохол и вода, като общото съотношение е 1:8, за да се предотврати замръзване през зимата. Ето какво ще ви трябва:

  • 250 мл спирт (използвайте 99% изопропилов спирт за студено време)
  • 3,5 л дестилирана вода
  • Супена лъжица препарат за миене на съдове

За да направите течността за чистачки, първо изсипете спирта в съда. Долейте го с дестилирана вода, след това добавете течния сапун (и, по избор, син хранителен оцветител, ако имате нужда от визуален индикатор). Завийте капачката на съда и разтклатете съда, за да смесите съставките.

Този разтвор може да се използва целогодишно, тъй като високото съдържание на алкохол го предпазва от замръзване. Ако живеете на по-топло място, можете да използвате вместо това разтвор с оцет. Смесете една част дестилиран оцет с три части дестилирана вода за ефективен почистващ разтвор. За разтвор за чистачки, който може да премахне буболечки, кал и мръсотия, използвайте разтвор на амоняк. Налейте 3,5 л дестилирана вода в съд, добавете супена лъжица препарат за съдове, след което долейте половин чаша амоняк.

Какво трябва да знаете, когато си правите течност за чистачки

Въпреки че правенето на ваша собствена течност за чистачки може да бъде рентабилно действие, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първото е винаги да използвате дестилирана вода: Не използвайте чешмяна вода, тъй като това може да остави отлагания или ивици по стъклото. Когато работите с химикали като спирт и амоняк, винаги носете ръкавици и маска.

Също така се уверете, че смесвате разтвора в добре проветриво помещение. Разбъркайте разтвора чрез леко разклащане или завъртане на съда. Разклащането със сила може да доведе до образуването на пяна от сапуна.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button